Sharm el Sheikh: – I utgangspunktet merker vi veldig lite til urolighetene her. Jeg mener du kan komme ned hit som turist, og ikke merke at noe har skjedd. Men de jeg jobber med er nervøse for familien i Kairo og andre urolige steder. Det går mest på arabisk, men jeg skjønner at de er spente på hva som skjer, forteller May Linn Jakobsen til fvn.no.

For tre uker siden vendte Mandalsjenta tilbake til Sharm el Sheikh for å jobbe som dykkerinstruktør. Ikke lenge etter begynte folk å hamstre mat, og Myndighetene meldte portforbud gjennom nyhetene.

SUEZKANALEN STENGT

TRIVES: May Linn Jakobsen håper å kunne bli i Sharm el Sheikh, hvor hun første gang flyttet i september 2008.

– Suezkanalen er stengt, så vi får ikke nye forsyninger. Folk hamstrer mat og bensin. Jeg var på fem bensinstasjoner i dag, men alle var tomme for bensin. Vi har fremdeles drosjemuligheter, men jeg vet ikke hvor lenge de kan kjøre uten tilgang på bensin. Noen biler går på gass, og det har vi fremdeles, sier Jakobsen, som tror drosjeprisene vil gå opp som følge av dette.

Selv om myndighetene har meldt portforbud mellom klokken 16:00 og 18:00, var Jakobsen ute og handlet alene klokken 21:30 i kveld.

– Folk oppfører seg vanlig, og hører ikke på portforbudet. Det var uklart på nyhetene om de meldte portforbud i hele Egypt, eller kun i Kairo, Suez og Alexandria, sier hun.

IKKE MANGE NOK

Jakobsen forteller at det er seks timers bilkjøring til nærmeste urolige sted.

– Sharm el Sheikh er helt trygt, men vi vet jo ikke hva som skjer om en uke. Demonstrantene har ingen grunn til å komme hit, dette er en by bygd på turisme. Egypterne her er her for å jobbe, og de er ikke mange nok til å holde demonstrasjoner, mener Jakobsen, som holder kontakten med den norske ambassaden.

– Jeg ringte ambassaden i dag tidlig, og da visste de ikke om de kom til å evakuere oss. Jeg skrev meg på en liste, også tar de eventuelt kontakt. Venninnen min og jeg kommer til å bytte på å ringe dem i dagene fremover, sier Jakobsen, som tror mange spørsmål vil bli besvart i den kommende uken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INSTUKTØREN: May Linn Jakobsen lever av å lære turister å dykke i Egypt. Det kan bli vanskelig fremover.

MÅ KANSKJE STENGE

Frem til nå har Jakobsen hatt turister å lære sine dykkeferdigheter til, men det er uvisst hvor lenge det vil vare.

– Jeg skal jobbe i morgen. Etter det, kommer det an på om de to gjestene blir sendt hjem eller ikke. Hvis ikke det er kunder må vi muligens stenge ned senteret, og det har aldri blitt gjort før. Får jeg ikke jobbe, reiser jeg til Thailand eller et annet sted for å se litt mer av verden, sier den eventyrlystne jenta.

– Er du ikke redd for noe?

– Jeg har ikke en stor frykt for noe. Min største bekymring er å ikke ha jobb, jeg har ikke lyst til å reise herfra. Det som skjer er så uvirkelig, men samtidig så nærme. Men vet du hva det aller verste med hele greia er? Å ikke ha internettforbindelse, sier den tidligere telekommunikasjonsmontøren på tråden fra Egypt.