Hæren støtter det egyptiske folkets krav, heter det i en uttalelse fra militæret, ifølge nyhetsbyrået AFP og al-Arabiyya, forteller Aftenposten.

Det har i flere dager vært et åpent spørsmål om hæren og dens offiserer vil støtte Mubarak eller de titusener av demonstranter som mandag var ute i gatene på syvende dagen på rad.

Hærens uttalelse betyr trolig at den aldrende presidenten Hosni Mubarak snarlig vil måtte gå av og overlate makten til en overgangsregjering styrt av hærens ledelse.

— Vil garantere ytringsfrihet for alle

«Hærens er tilstede i gatene for å trygge befolkningens sikkerhet. De væpnede styrkene vil ikke bruke makt mot vårt folk» heter det blant annet i uttalelsen, ifølge Reuters.

«De væpnede styrkene er klar over legitimiteten i folkets krav, og ønsker å fortsette å beskytte nasjonen og befolkningen. Hæren forsikrer at ytringsfrihet med fredelige midler skal være en garanti for alle» heter det videre.

Det blir samtidig advart mot sabotasje og ødeleggelse av offentlig og privat eiendom.

Ifølge Sky News rullet flere stridsvogner 500 meter tilbake fra den største plassen hvor demonstrantene har tilhold, om lag samtidig som uttalelsen ble offentliggjort. Dette ble ifølge kanalens korrespondent av mange tolket dithen at hæren vil gjøre større plass for flere demonstranter.

Hæren spiller nøkkelrolle

Egypts hær teller 340.000 mann, noe som gjør den til verdens tiende største. Godt hjulpet av USAs 1,3 milliarder dollar i årlig forsvarsstøtte, er den en maktfaktor som Mubaraks regime er helt avhengig av.

Demonstrantene i de største byene i Egypt har omfavnet hærens tilstedeværelse, i motsetning til politistyrkene, som i mange byer har blitt kjeppjaget eller trukket seg tilbake. Den egyptiske hæren har gjennom store deler av landets historie hatt større tillit i befolkningen enn de andre delene av statsapparatet.

Bilder av offiserer som smilende har vinket til og støttet demonstrantene, har gitt regimekritikere håp om at Mubaraks dager som president er talte.

Nettopp hærens motvilje mot å gripe inn overfor demonstrantene, ble den avgjørende faktoren som førte til at daværende president Ben Ali i Tunisia måtte flykte landet tidligere i januar.