Uroen i Egypt har vart i en uke, og det er lite som tilsier at demonstrasjonene mot president Mubarak vil avta med det første.

Statoil stanser nå boringen på en brønn i landet. De startet boringen på et felt i El Dabaa, vest for Nilen, i oktober.

— På grunn av usikkerheten ved dagens situasjon og hvor lenge dette vil vare, har vi besluttet å redusere vår aktivitet til et minimum. Vi er i ferd med å stanse boreprosesser, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Bloomberg i følge Aftenposten.

Også oljeselskapet BG stanser sin boringsaktivitet, og flere andre internasjonale oljeselskaper har besluttet å kalle hjem sine ansatte.

LES også: EU ber om frie valg i Egypt

Internett er nede

Kaoset setter også en stopper for mye av trafikken gjennom Suezkanalen, hvor 100 skip passerer på en vanlig dag. 16 prosent av trafikken er petroleumsskip.

Nå får ikke rederier byttet ut mannskapet, fordi flyplassen i Kairo ikke har kapasitet til å ta dem imot. Nye deler til skipene uteblir fra Suezkanalen.

På grunn av mannskapsmangel sliter sørgående skip med å få ombord vakter som skal beskytte mot pirater. At Internett ikke er tilgjengelig i landet, gjør ikke situasjonen noe lettere for skipstrafikken.

- Vi er redd for at en stenging av Suezkanalen ikke er så langt unna, sier Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets, til Aftenposten.no.

Dyrere olje

Dersom Suezkanalen stenges må skipstrafikken ta en stor omvei - nemlig rundt hele Afrika. Det betyr lengre leveringstid, høyere fraktkostnader og dyrere olje.

— En stengt Suezkanal vil være positivt for fraktmarkedet, men vil gjøre oljen dyrere, sier Saltvedt.

- Hvor mye dyrere?

— Det er vanskelig å si. Dersom prisen passerer 100 dollar fatet vil det ha store konsekvenser for veksten i verdensøkonomien, sier hun.

Mandag lå oljeprisen på like oppunder 90 dollar fatet. Nordsjøoljen lå på nesten 99 dollar fatet.

20 dager forsinkelser

Enn så lenge, finnes det mye olje på lager i landene som er storforbrukere av olje. Men en omvei rundt Afrika vil øke leveringstiden med 20-25 dager.

- Da må man regne med å betale mer, konkluderer Saltvedt.

Dersom den politiske uroen i Egypt skulle smitte over til andre arabiske oljeproduserende land vil konsekvensene bli enda større. 30 prosent av verdens olje produseres i området rundt Den persiske gulf, med Saudi-Arabia som den største produsenten. Landet leverer alene 12 prosent av verdens olje.

- Den store skrekken er å se politisk uro i disse landene, som fører til stenging av kranene eller ødeleggelser av infrastrukturen rundt oljen. Det vil kunne sende prisene virkelig høyt opp, sier Saltvedt.