— Om dette er pinlig? Ja, det er vel det, sier daglig leder for Stavanger-firmaet Naturhytten AS, Rolf Atle Kristoffersen. Han bekrefter at hans selskap eier rettighetene på tomtene der det er satt opp ulovlige hytter.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fredag var han og koordinator Joar Hauge med på en befaring sammen med teknisk etat på byggefeltet noen kilometer nord for Lindesnes fyr.

Fra før av har kommunen avdekket at det var satt i gang bygging av seks hytter på feltet som det ikke var søkt om.Fredag gikk enhetsleder for teknisk forvaltning Kjersti E. Skiple Verdal, samt saksbehandlerne Bjørg Reme Johannessen og Linda Haraldstad systematisk gjennom hyttefeltet for å avdekke ulovlige hytter.

De fant fem nye hytter var påbegynt uten lov. En av disse var ulovlig tatt i bruk.

Hadde ikke søkt

I ytterkanten av feltet finner de den første ulovlige hytta. Det er ikke mye som gjenstår før bygget står klart til å bli innredet.

— Ja, forklaringen på at det ikke er søkt er at vi har hatt enkeltmannsforetak som skulle søke for oss slik at vi kunne sette opp hyttene. Det viste seg at det hadde han ikke gjort, sier Kristoffersen.

Disse forlokkende plakatene om tomte- og hyttesalg på Høyland er hengt opp overalt i hyttefeltet. Joar Hauge er oppgitt som kontaktperson. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå har de fått et nytt firma til å søke for seg, og søknadene for fire av de ulovlige hyttene er nå godkjent av kommunen. Men Naturhytten har samtidig fått 40.000 kroner i overtredelsesgebyr.Med på befaringen er også snekker Alf Bjarne Lervik. Han er engasjert av Naturhytten for å sikre at alle hyttene som nå settes opp er forsvarlig bygget, slik at man ikke får en reprise på hytta som fløy av gårde i januarstormen.

— Måtte stanse selv

Følget stanser opp ved nok en ulovlig igangsatt hytte. Her er reiseverket kommet godt opp.

Johannessen fra teknisk etat sier at de ikke kjenner til dette bygget, det foreligger ikke søknad.

— Ja, her måtte jeg selv gå inn og stanse arbeidet, hevder Kristoffersen.Ifølge han ble byggingen satt i gang i januar selv om Naturhytten har byggeforbud i feltet.

- Betyr det at du har underleverandører som bare begynner å bygge helt på egenhånd uten lov fra noen, Kristoffersen?

— Ja, det skjedde her.

Jeg ba de dra til h...

- Hva sa du til dem da?

— Jeg ba de dra til h...

- Hva heter den ansvarlige for en slik handling?

— Det vil jeg ikke si, svarer Kristoffersen.

Han sier videre at det er vanskelig å holde kontroll på alt som skjer på Høyland ettersom han har kontor i Stavanger.

Sementpilarer

På en annen tomt står sementpilarene i bakken på rekke og rad. Heller ikke her er noen byggesøknad godkjent.

- Hva sier du til det, Kristoffersen?

— Vel, her var jo søknaden i ferd med å bli godkjent. Og i denne bransjen er det da vanlig å sånn smått begynne før søknaden er godkjent om naboene synes det er greit. Og det er det her.

— Jeg har aldri hørt at det er vanlig å begynne å bygge før søknaden er godkjent, sier snekker Lervik.

Og Verdal sier: - Det er ikke lov til å stikke spaden i jorda før søknaden er godkjent.

Befaringen har stanset foran hytta til Kristine Tønnessen. Den er ulovlig tatt i bruk. Foto: Jarle R. Martinsen

Vi stanser foran nok en ulovlig hytte — et bygg som er tatt i bruk. Her viser det seg at det ble søkt i fjor, men at søknaden var mangelfull. Siden har ikke kommunen hørt noe.

- Bare kjipt

Hytta eies av Kristine Tønnessen i Stavanger.

— Dette er bare kjipt. Vi trodde alt var i orden da vi flyttet inn, sier hun. Fortsatt venter de på avtalt ferdiggjørelse på tomten.

Vi trodde alt var i orden da vi flyttet inn

Men i likhet med mange andre Fædrelandsvennen har snakket med vokter hun seg for å si noe mer i håp om at Naturhytten skal ordne opp.

Enhetsleder Verdal i Lindesnes kommune sier de nå vil gå dypt inn i sakene og så avgjøre hva som skal skje videre.

- Dette vil få konsekvenser for de som står bak, sier hun.

Ordføreren: - Cowboytilstander!

— Dette må vi ta veldig alvorlig. Det er så uprofesjonelt som det går an. Vi kan ikke la utbyggere holde på slik, og vi må selvfølgelig ta grep. Jeg mener at kommunen bør politianmelde dem. Jeg er raus når folk søker, men når de ikke søker og likevel bygger mener jeg vi må slå hardt ned på det, sier ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen.

Her virker det som de opererer helt bevisst

— Det er lov å ta feil, men her virker det som de opererer helt bevisst. Det er uholdbart. Hvis vi lar slikt passere, hva blir da det neste, spør hun seg.

Hun mener det er avdekket rene cowboytilstander.

- Vi må behandle folk likt, og når slikt skjer så er det min mening som ordfører at de bør anmeldes, sier ordføreren.