Dette er boligkompleksene sett på nært hold. Foto: Rambøll
Etter ti år med planlegging, omkamper og nye krav, håper Tore Gustav Drivenes å få ja fra politikerne slik at han kan bygge ut Otraparken på Hunsøya. Han håper kjøpesenteret kan invitere til julehandel i 2019. Foto: Kjartan Bjelland
Slik blir fronten av kjøpesenteret. Det blr fem etasjer over bakken og et par under bakken. Senteret skal ligge inne på Hunsøya mellom næringsparken og den nye boligdelen. Foto: Rambøll
Slik så den første planen for Otraparken ut. Den ble skisset opp av Asplan Viak for nesten ti år siden. Siden har planleggingen gått, og nå er det egentlig en helt annen utbyggingsplan som legges fram Foto: ASPLAN VIAK, Mari Horve

— Vi skaper noe som blir helt unikt for Vennesla. Et pulserende miljø med boliger, forretninger og bedrifter tett på hverandre, men samtidig med store grøntområder og tett kontakt med vann og elv, sier Tore Gustav Drivenes til Fædrelandsvennen.

Han håper at politikerne kan si ja til Otraparken i år, og at byggingen er i gang neste år.

— Kjøpesenter-delen kommer først. Senteret kan og bør stå klart til julehandelen i 2019, sier han.

Det viktige er ikke hvor folk handler i Vennesla, men at de handler i Vennesla. Vi snakker i størrelsesorden 250 arbeidsplasser i kjøpesenteret jeg planlegger.

Etter ti år med planlegging, omkamper og nye krav, håper Tore Gustav Drivenes å få ja fra politikerne slik at han kan bygge ut Otraparken på Hunsøya. Han håper kjøpesenteret kan invitere til julehandel i 2019. Foto: Kjartan Bjelland

Politikerne virker å være på glid. Gruppeleder for KrF, Venneslas største parti, sier dette:— Da vi sa storhandel på Hunsøya og krevde butikker på over 1500 kvadratmeter, var Hunsfos Fabrikker fremdeles i drift. Nå er situasjonen kraftig endret.

Ti års arbeid

Drivenes mener det skjer mye positivt i Vennesla med datalagring og Hunsfos næringspark. Otraparken mener han kan løfte Vennesla enda en divisjon.

I ti år har han kjempet og arbeidet med planen for Hunsøya.Lokal- og regionalpolitikerne har sendt dem tilbake, krevd nye svar, krevd nye utredninger. Det er fjerde gang han søker godkjenning nå.

Allerede i 2005 skrev vi den første saken om Drivenes planer på Hunsøya.

— Det har gått altfor lang tid. Jeg skulle gjerne vært i mål for lenge siden, og jeg skulle gjerne sett offentlige instanser sa oftere ja når lokale vil satse pengene sine i bygda. I Hunsfos Næringspark får lokale gründere lov å bruke energien og midlene sine. Se hva som da skjer, sier Drivenes.

Kjøpesenteret

Et av politikernes ankepunkter har vært kjøpesenteret. De har så langt sagt nei til dette på Hunsøya, fordi de vil konsentrere handel til Vennesla sentrum. Drivenes nekter å gi opp den kampen.

Slik blir fronten av kjøpesenteret. Det blr fem etasjer over bakken og et par under bakken. Senteret skal ligge inne på Hunsøya mellom næringsparken og den nye boligdelen. Foto: Rambøll

— Et kjøpesenter må være så stort at de nasjonale aktørene kommer. Vi skal ha et senter med både store aktører og små aktører. Hvis ikke, får vi ikke stoppet handelslekkasjen. Det viktige er ikke hvor folk handler i Vennesla, men at de handler i Vennesla. Vi snakker i størrelsesorden 250 arbeidsplasser i kjøpesenteret jeg planlegger, sier Drivenes.Han tenker et senter i fem etasjer hvor 20.000 kvadratmeter er butikker og kontor, 9.000 kvadrat er leiligheter og i kjelleren blir det 10.000 kvadratmeter til storhandel/lager.

Les også

Les også:

I planen som Rambøll har hjulpet Drivenes med, står det mye om handelslekkasjen på flere hundre millioner kroner og arbeidsplassene som kan skapes hvis venndøler og folk i kommunene nord for Vennesla, begynner å handle i Vennesla. Handelslekkasjen er på 40 prosent, utpendlingen fra Vennesla er på 50 prosent.

Drivenes mener elva og høydeforskjellene skaper for stor avstand til at Hunsøya og sentrum kan bli en enhet. Han vil heller gjøre Hunsøya til et delsentrum. Derfor legger han kjøpesenteret inn til næringsparken, for å skape felles kraft.

— Hunsøya og sentrum må samarbeide tett og ha felles markedsplaner. Da kan vi stoppe handelslekkasje og beholde folk i bygda, sier Drivenes.

Boliger

Han vil bygge mellom 400 og 450 boliger på Hunsøya. Det er snakk om blokker på opp til seks etasjer og rekkehus. I den nye planen legges stor vekt på grøntområdene ned mot elva. Det legges inn badeplass, fotballbane og lekeplasser.

Slik så den første planen for Otraparken ut. Den ble skisset opp av Asplan Viak for nesten ti år siden. Siden har planleggingen gått, og nå er det egentlig en helt annen utbyggingsplan som legges fram Foto: ASPLAN VIAK, Mari Horve

Trafikken inn og ut av øya er tenkt å gå omtrent der den går i dag, men det kommer en ny, stor rundkjøring på fylkesvei 405. Døgntrafikken kan komme opp i rundt 9.000 biler i døgnet i 2025. Men analysene er usikre. Rambøll peker på at utbygging så sentralt også reduserer folks transportbehov betydelig.

Bro

Drivenes har lagt inn sykkelbro fra Hunsøya og over til kollektivterminalen i Graslia. Han tenker også at bussene i fremtiden skal kjøre innom Hunsøya.

Politikerne avviser ikke lenger

Politikerne har sagt blankt nei til kjøpesenter på Hunsøya. Nå er de ikke like kategoriske lenger.

— Da vi sa storhandel på Hunsøya og krevde butikker på over 1500 kvadratmeter, var Hunsfos Fabrikker fremdeles i drift. Nå er situasjonen kraftig endret. Derfor må vi selvsagt vurdere situasjonen på nytt, sier Daniel Bakken, som er gruppeleder for ordførerpartiet KrF, til Fædrelandsvennen.

Daniel Bakken (KrF)

Bakken roser Tore Gustav Drivenes' store utbyggingsplan.— Det bygges tett og miljømessig. Dette blir Venneslas første nye boligområde hvor man ikke trenger bil. Det er i tråd med moderne klimakrav. Det er veldig spennende planer.

— Men kjøpesenter har dere sagt nei til før?

— Jeg er villig til å diskutere både det ene og det andre nå. Det skjer mye på Hunsøya og vi ønsker å se fortsatt utvikling. Nå skal vi diskutere i KrF, jeg vil ikke forskuttere noe, sier Bakken.

Solveig Robstad, Ap. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Aps Solveig Robstad leder Venneslas bygg— og miljøutvalg. Hun synes det er fantastisk at bygda har folk som vil satse så stort og tungt. Også hun trekker fram miljøfordelene med å bygge boliger på Hunsøya.- Kjøpesenteret vil jeg ikke kommentere nå. Vi må vurdere dette grundig. Nå skal vi lese planen og deretter finne den beste løsningen for bygda, sier Robstad.

Høyres Jens Røed mener politikerne må legge til rette for utvikling og ikke stikke for mange kjepper i hjulene for folk som vil investere og satse.

— Vi må heie på det som skjer på Hunsøya. Om vi skal si ja til kjøpesenter, må vi komme tilbake til, sier han.

Sps Eivind Drivenes (fetter til Tore Gustav) sier at Senterpartiet vil sette seg grundig inn i planen før partiet konkluderer.

— Det er i denne saken vi avgjør kjøpesenter-utviklingen i Vennesla. Vi må ta en grundig diskusjon, sier han.

Utelukker ikke partnerskap

Tore Gustav Drivenes utelukker ikke at han vil selge seg ned i Otraparken for å få inn partnere.

— Det er et stort prosjekt å løfte, og det kan godt være vi må ha inn noen partnere etter hvert. Det vil tiden vise, sier Drivenes.

Gründeren sier tidene er annerledes nå enn da han begynte å planlegge prosjektet.

— Det er klart at kjøpesenter er betydelig vanskeligere å løfte nå enn for bare få år siden. De økonomiske utsiktene er ikke som de var. Men jeg har stor tro på Otraparken og hva den vil tilføre og bety av vekst for Vennesla, sier Drivenes.