— Det er kjempegøy, sier Teodor Skjelbred-Knudsen.

Han er barnebarnet til Kristian Skjelbred-Knudsen (78). For 88 år siden sørget hans oldefar, skipsrederen Oluf Andreas Tollefsen Skjelbred, for at skoleskipet Sørlandet ble bygget som en gave til landsdelen.

- Derfor er det ganske spesielt for meg å seile med dette skipet. Å ville seile ligger nok i blodet mitt, sier Teodor.

Oluf Andreas Tollefsen Skjelbred dro til sjøs som 13-åring i 1860-årene. Hans ønske var at andre ungdommer skulle slippe å reise ut uskolerte i møte med sjømannslivets mange utfordringer. Derfor donerte skipsrederen 25.000 pund til et skoleskip som skulle forberede dem på et liv på havet. Skoleskipet Sørlandet ble sjøsatt i 1927.

Med vind i håret og et stort glis rundt munnen styrte 17-åringen Sørlandet til kai ved Kilden fredag formiddag. Foto: Reidar Kollstad

Ungt mannskap

Teodor har jobbet som frivillig medseiler på skipet under racet som startet i Belfast i Nord-Irland 5. juli. Sammen med andre ungdommer og den faste besetningen har 17-åringen vasket dekk, satt seil og styrt fullriggeren.

— Belfast er helt klar høydepunktet så langt. Det var en fin by, og vi ble godt kjent med noen ungdommer der. Jeg har savnet alle her hjemme også, så det var godt å komme til Kristiansand nå, sier han.

- Å styre skipet er litt stress

Da skipet klappet til kai utenfor Kilden fredag formiddag sto han godt synlig ved roret. Deretter forsvant han opp i et av skipets tre master for å rydde sammen seilene.

I løpet av seilskuteracet har Teodor Skjelbred-Knudsen (i midten) vært medseiler på fullriggeren Sørlandet sammen med ungdommer fra hele verden. Foto: Reidar Kollstad

— Å styre skipet er litt stress, det er mye press fordi man må gjøre det alene. Det gøyeste er å være i masta synes jeg.Teodors farfar, Kristian Skjelbred-Knudsen, har i over 50 år engasjert seg i fullriggeren Sørlandet. Selv har han deltatt på flere tokt med det gamle skoleskipet.

Barnebarnet ble bitt av basillen da han fikk seile med fullriggeren for første gang i fjor sommer. En konfirmasjonsgave fra sin sjøvante bestefar.

— Det var så gøy og jeg ville gjøre det igjen. Derfor meldte jeg meg som frivillig til Tall Ships Race, sier Teodor.

Vurderer seiler-utdanning

I 1927 ble Sørlandet sjøsatt, og i årenes løp har mange tusen tenåringer fått opplæring på skipet. Ukene til sjøs har gitt mersmak for Teodor. Til neste år vurderer 17-åringen å søke seg inn på skoleskipets toårige utdanning.

— Jeg må fullføre videregående først og jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg vil etterpå. Men, jeg må innrømme at det hadde vært kult å få erfaring nok til å kunne seile rundt i hele verden, sier han.