KRISTIANSAND: — Bak internett slang som "grooming" og "phishing" skjuler det seg alvorlig kriminalitet, og dette må politiet lære seg å etterforske og oppklare, jo før, jo bedre, sier politioverbetjent Marit Gjerde til VG.

Hun er fagansvarlig for IKT-kriminalitet og elektroniske spor, og er i ferd med å fullføre en mastergrad i "Forensic Computing Investigation" i Dublin, som en av åtte politifolk.

Hun etterlyser nå en politistasjon med egen internett-politimester som koordinerer dataetterforskere ute i politidistriktene.

— Hovedoppgaven bør bli å drive forebyggende arbeid, sier politioverbetjent Marit Gjerde til VG.

"Grooming" og "phishing"

"Grooming" betyr å pleie/stelle et forhold, og foregår på chattesider der voksne går inn på sider der barn og ungdom chatter. Motivet er å oppnå et tillistforhold, slik at ungommene kan overtales til å møte dem i det virkelige liv. Eller sende nakenbilder. I det pedofile miljø er det et umettelig behov for nye bilder av barn.

"Phishing" er en ny form for fisking der det gjelder å få en tosk , og ikke en torsk, på kroken. Det kan eksempelvis være en tilsynelatende seriøs eller offentlig avsender, som ber om å få oppgitt en bankkonto, som straks blir tappet.

Skrøt av voldsdommer på nett

Fvn.no skrev for kort tid siden om 17-åringen som ble idømt husarrest for en rekke voldshandlinger. På nettstedet Blink hadde 17-åringen og flere av hans venner opprettet egen profil. Der skrøt 17-åringen og kompisene av voldsdommene.

Dagen etter hadde 17-åringen og hans kamerat slettet Blink-profilene sine. Da hadde politiet bare rukket å hente ut noe av materialet på nettsiden.

— Vi har allerede innhentet noe av dette materialet fra nett. Nå må vi se om vi kan knytte dette til vedkommende, og om det kaster lys over saken mot tiltalte, sa politiadvokat Per Moseid da til fvn.no.

Etter det fvn.no kjenner til, har politiet ikke gjort ytterligere beslag av pc-er eller sikret noen spor hos Dagbladet, som driver Blink.

Når en Blinkprofil slettes, forsvinner også alle gjestebokinnleggene, private meldinger og bilder, og det lar seg ikke gjøre å rekonstruere profilen dersom man ikke sitter med backup.

— Det klages over at politi er lite nærværende ute i distriktene. Men er det et sted det skjer noe uten politiets tilstedeværelse, så er det på internett, sier Gjerde til VG.

13.000 ungdommer på nett

13.000 ungdommer fra Vest-Agder har egen profil på nettstedet Blink hvor hvem som helst kan opprette profil og ta kontakt med barna. 2250 barn mellom 6 og 12 år fra Vest-Agder har også registrert profil på Blink, som i mange henseende er Norges største nettsamfunn. 8,01 prosent av Norges befolkning er representert, opplyser Dagbladet til fvn.no.

Stadig flere ungdommer har også en "blind date" med folk som de har blitt kjent med via nett. Hver fjerde 15-åring har nett-datet.

Gjerde innrømmer at dette forebygging av kriminalitet på nett vil kreve mye av politiet, og at det er et felt som krever helt egne spilleregler.

— Vi må forholde oss til menneskerettigheter, personvern, straffeprosess, strafferett og mye mer, påpeker Gjerde til VG.

Trenger et nettverk utenom politiet

— Derfor må vi også få et utstrakt samarbeid med instanser utenfor politiet, som skole, foreldre, offentlige kontorer i kommunene der politistasjonen kan være en ressursbank, som disse kan henvende seg til, sier Gjerde til VG.

Ifølge Gjerde har norsk politi 45 dataetterforskere i hele Norge. Med dagnes kriminalitetsbilde, er dette langt fra nok til å dekke fremtidige behov.

— Utviklingen på data går utrolig fort. Det skjer nye ting hele tiden. Derfor må det bygges opp nye kontaktnettverk, som kan bidra til nye etterforskningsmetoder, sier Gjerde og trekker frem fingeravtrykk, som et eksempel.

— I sin tid tok det 20 år før politiet anerkjente fingeravtrykk som et etterforskningsverktøy. Vi kan ikke vente så lang tid i datatidsalderen.