Sørlandets turistnæring har denne uka vært på matkonferanse i Lyngdal. Mat i seg selv skal tiltrekke gjester til landsdelen. Foto: Jarle R. Martinsen
På en matkonferanse serveres selvsagt mye god mat, her fra lunsjen onsdag. Foto: Jarle R. Martinsen

LYNGDAL: — Sørlandet mangler en matidentitet. Vi har i for liten grad hatt fokus på matopplevelser. Det må vi gjøre noe med, sier Gaute Ubostad som sammen med sin bror Stig driver Rosfjord Strandhotell i Lyngdal og Lindesnes Havhotell i Spangereid.

Vi har i for liten grad hatt fokus på matopplevelser

For 5. gang arrangeres denne uka konferansen «Sjømat» der reiselivsnæringen på Sørlandet møtes for å få inspirasjon og lære om mat - særlig sjømat.

For sørlendingene er krabber, makrell, torsk og annen sjømat en selvfølge på menyen.

— Men fortsatt er det mange turister som kommer hit som ikke vet hva vi har slags type mat, sier Ubostad.

Vil ha god mat

Han har vært i reiselivsbransjen i mange år, og sier at det er lenge siden det var nok med bare god beliggenhet, service og seng for hotellene.

- De som besøker oss ønsker god lokal mat i tillegg. De krever god kvalitet på det de spiser, gjerne mens de hører og leser historien til det som står på menyen, sier Ubostad.

Sørlandets turistnæring har denne uka vært på matkonferanse i Lyngdal. Mat i seg selv skal tiltrekke gjester til landsdelen. Foto: Jarle R. Martinsen

Han trekker fram hvor viktig det er at turistnæringen jobber sammen for å få turistene hit om for eksempel matopplevelser. — Vi klarer ikke å tiltrekke oss mengder med besøkende til landsdelen alene. Her må det samarbeid til, sier Ubostad.

Lofoten og mat

Under konferansen har det vært foredragsholdere fra en rekke land og ikke minst fra andre landsdeler. Onsdag kunne May-Britt Paulsen fra reiselivsaktøren XX Lofoten fortelle om hvordan reiselivsnæringen i Lofoten legger vekt på mat.

— Vi har kjøpt egne fiskeskøyter for å dra ut på havet for å fiske med våre gjester, fisk de spiser etterpå, fortalte hun.

Og der får ikke hvem som helst stå bak roret. Det er ekte fiskere som kjenner havet, hvor fisken er og hvordan det skal fiskes.

Skreifiske

— Dessuten ser vi nå på det tradisjonelle skreifisket i mars og april i Lofoten som et stort og begynnende marked. Våre gjester drar ut på havet og ser profesjonelle fiskere i aktivitet samtidig som de lærer om yrket, fortalte hun.

LES OGSÅ: Knall frokost i dyreparken

Også hun trakk fram hvor ekstremt viktig det er at reiselivsbedriftene samarbeider, ikke minst for å lage egne temaopplevelser innen mat.

Torsk i dyreparken

På konferansen var også spiserisjefen fra dyreparken. Roy Arve Byremo forteller at de har satset hardt og aktivt på å gi gjestene varierte matopplevelser.

— Vi ser hvor stor pris folk setter på å kunne velge. Vi har selvsagt pizza og hamburger også, men nå kan du for eksempel gå på økologisk eller indisk restaurant, sier han.

Han forteller at de i sommer kommer til å servere fersk torsk i tre ulike familiebuffetrestauranter.

Startet bakeri på fyret

En annen turistaktør er daglig leder på Lindesnes fyr, Anne Solvang Salvesen. Selv om fyret og museet er det som får turistene dit, har også fyret

Anne Solvang Salvesen. Foto: Torborg Igland

satset på mat som trekkplaster de siste årene.

LES OGSÅ: Smaksopplevelser på Lindesnes fyr

— Et eksempel er at vi i fjor etablerte et sesongbakeri som selger fyrbrød og kanelknuter laget i bakerovnen som er vedfyrt, slik det var på fyrstasjoner før i tiden, forteller hun.

Krevende kokkeyrke

En helt avgjørende faktor for å skape matturisme er naturligvis dyktige kokker.

— Det er et krevende og spennende yrke, sier danske Kasper Nicolajsen (30) som jobber på kjøkkenet til Rosfjord Strandhotell.

På en matkonferanse serveres selvsagt mye god mat, her fra lunsjen onsdag. Foto: Jarle R. Martinsen

Så krevende er yrket at mange kokker slutter allerede når de er rundt 30 år — bare noen få år etter at de har fått fagbrevet.- Derfor er det viktig å ha strukturerte arbeidsforhold med ordentlige vaktplaner slik at de har et liv ved siden av yrket, sier hotelldirektør Gaute Ubostad.

Jeg jobber betydelig mindre i antall timer enn før om årene i yrket

Og Nicolajsen er opptatt av det. - Jeg jobber betydelig mindre i antall timer enn før om årene i yrket. Det er viktig for å ikke bli utbrent, sier Nicolajsen.

Han sier også at Norge kommer etter Danmark i det å være opptatt av mat.

— Styrken her er stor tilgang på gode råvarer fra sjøen, mens Danmark har sin styrke i gode grønnsaker, sier Nicolajsen.