— Over tid kan det være aktuelt å redusere antall studiesteder. Et nytt styre vil hele tiden måtte se på se på campusstrukturen, sa UiA-rektor Torunn Lauvdal på et møte i Politisk samordningsgruppe i Grimstad torsdag. Det er en samling av politikere fra begge Agderfylkene.

Rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, mener et fusjonert universitet kan bygge opp noen av de beste fagmiljøene innen teknologi og pedagogikk. Hun møtte likevel stor motstand fra blant andre Kristiansand da hun torsdag presenterte noen av konklusjonene i sluttrapporten om en eventuell fusjon. Foto: Kjetil Reite

Der presenterte hun deler av sluttrapporten om fusjon mellom Universitetet i Agder (UiA) og Høgskolen i Telemark (HiT):• Kristiansand blir hovedsetet. Det skal være aktivitet i alle tre fylker.

• Det skal være samme antall campuser (studiesteder) etter en fusjon: Kristiansand, Grimstad, Porsgrunn, Notodden, Bø og Rauland. Bø og Notodden skal ses på som ett studiested.

• Det skal være seks fakulteter. Rektor skal være valgt.

• Navnet skal være Sørnorsk universitet.

Nedleggelser

Torunn Lauvdal var klar på at de ikke foreslår å legge ned noen studiesteder ved en fusjon. Men over tid kan det bli aktuelt.

Overfor Fædrelandsvennen vil hun ikke spesifisere hvilke studiesteder det kan dreie seg om. Fra debatten i Telemark er det likevel kjent at Notodden er et studiested man frykter kan bli lagt ned— Dette vil det bli opp til et fremtidig styre å avgjøre. Men antall studenter vil være avgjørende, sier Lauvdal.

Motstand

Selv om sluttrapporten ikke konkluderer, er rektorene ved både UiA og HiT tydelige på at de ønsker fusjon. Lauvdal mener at det kan gi regionen det sterkeste fagmiljøet innen lærerutdanningen og det nest beste i teknologi i tillegg til at det er viktig for regionen.

— Agder og Telemark er en sterk region å operere i. Vi har et sterkt næringsliv og samlet trenger vi et sterkt universitet. Det å bygge et slikt universitet mellom Stavanger og Oslo er viktig regionalt og nasjonalt, sa Lauvdal i møtet.

Hun møtte motstand fra blant andre Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).— Universitetet sliter med å skaffe seg midler og må hevde seg faglig. Da forstår jeg ikke hvorfor vi skal gå sammen med en institusjon som ligger lavere enn UiA innen produksjon av forsking. I tillegg blir det mange campuser og stor avstand, sier han.

Til stryk

Også de ansatte har vært sterkt kritiske. En undersøkelse de selv utførte, viste at 80 prosent av de ansatte var i mot.

På torsdagens møte var Grimstads ordfører, Hans Antonsen (V), kritisk til de ansatte.

— Av og til er vi så konservative at det er som et klister vi henger fast i. Jeg er skuffet over de ansatte som legger ut en avstemming før premissene er kjent. Det er en framgangsmåte som står til stryk, sa Antonsen.

Han er ikke redd for Grimstad som studiested i fremtiden og mener det er deres evne til å tiltrekke seg fagfolk og studenter som vil avgjøre. Han er positiv til arbeidet med fusjon, uten at han har bestemt seg for han vil mene.

— Dette er et av de få virkemidlene vi rår over for å kunne sikre oss større plass nasjonalt. Det går ikke så bra i Agderfylkene som vi liker å gi inntrykk av, sier han.