Studentene jubler

KRISTIANSAND: I går ble det kjent at komiteen som har vurdert HiA, slår fast at høgskolen oppfyller kriteriene for akkreditering til universitet, og anbefaler at HiA får bli universitet.

Det er denne beskjeden hele landsdelen har ventet på i mange år. Når Fædrelandsvennen ringer rundt og forteller nyheten, bryter jubelen løs.

— Å, dette var deilig. Nå ble jeg rørt! bryter Laila Øygarden gledesstrålende ut.

— Dette er en stor dag for hele Sørlandet. Det har vært en kamp i mange år. Nå er endelig målet innfridd! Sier en lykkelig leder av Agderrådet.

Aldri i tvil

HiA-rektor Ernst Håkon Jahr er også lettet, selv om han aldri har vært i tvil om at HiA til slutt ville bli universitet.

— Dette er en anerkjennelse av at det er gjort et stort og omfattende arbeid i å bygge opp fagmiljøene og institusjonen, sier Jahr. Han mener universitetsstatusen vil ha stor symbolsk betydning, som vil gjøre det lettere å trekke til seg både studenter og kompetente fagfolk.

Største forskjell

Men den største praktiske forskjellen fra i dag består i at et universitet får rett til å opprette og nedlegge studier fra topp til bunn i systemet selv.

Plussbanksjef Stein Hannevik, som sitter i universitetskomiteen, mener den nye statusen må utnyttes til å opprette nye fag som er viktige for Sørlandet. Han mener at det nå er svært viktig at det nye universitetet fylles med innhold, og at man får en tett kobling til næringslivet i landsdelen.

— Til nå har det vært for svak kopling mellom HiA og nærlingslivet. Nå er det viktig at Agder universitet utvikler fag som understøtter næringslivet på lang sikt. Universitetet må utvikle fag som sikrer næringslivet den kompetansen som landsdelen trenger, sier Hannevik.

Fylkesordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen, mener Sørlandet med dette omsider får det som skal til for å være en skikkelig region.

Regionsmerke

— Det som gjør en region til en region, er sykehus, kulturinstitusjoner og universitet. Nå kommer den siste viktige brikken på plass. Gratulerer til oss alle! sier Westermoen, med tilsutning fra kollega Oddvar Skaiaa i Aust-Agder.

Kristiansands ordfører, Jan Oddvar Skisland, mener dette har enorm betydning for statusen til Sørlandet og Kristiansand.

— Det har vært forferdelig pinlig å fortelle våre samarbeidspartnere omkring i verden at vi ikke har universitet, slik andre byer på vår størrelse har. Det er mye som følger med en slik endret status. Det åpner hittil lukkede dører, blant annet i samarbeid med utlandet, sier Skisland, som også tror den nye statusen vil gjøre det lettere å trekke kompetent arbeidskraft.