Det er i dag 88 akuttplasser for asylsøkere på Budget hotel. Det er Mirador AS som har avtalen med hotellet på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet. Onsdag ba Arbeiderpartiet i formannskapet om en bekreftelse eller avkreftelse på informasjonen om at det skal være enslige, mindreårige asylsøkere der.

— Arbeiderpartiet har mottatt bekymringsmeldinger om at det bor enslige, mindreårige asylsøkere på Budget hotel, sa gruppeleder Mette Gundersen i Arbeiderpartiet, og ba om svar fra Elisabeth Engemyr som er nyansatt flyktningkoordinator i kommunen.

Det er i dag 88 akuttplasser for asylsøkere på Budget hotel. Det er Mirador AS som har avtalen med hotellet på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet. Onsdag ba Arbeiderpartiet i formannskapet om en bekreftelse eller avkreftelse på informasjonen om at det skal være enslige, mindreårige asylsøkere der.

Både hun og helse— og sosialdirektør Wenche P. Dehli ble svar skyldig. De kunne verken avvise eller bekrefte informasjonen.Staten stiller helt andre og strengere krav til hvordan enslige, mindreårige asylsøkere skal behandles, og hva slags tilbud de skal ha, enn til ordinære asylsøkere. Enslige, mindreårige skal blant annet være på egne mottak.

Ikke tilfreds

— Det er ikke tilfredsstillende når formannskapet ikke får svar på om det bor enslige, mindreårige der, sa Gundersen og fikk støtte av SVs Melissa Jocelyn Lesamana.

— SV deler denne bekymringen. Selv om flyktningkoordinatoren formelt begynte i stillingen først i går, er det overraskende at ingen andre vet hvordan situasjonen på Budget hotel er. Det er alvorlig, sa hun.

Trond Blattmann mente hovedutfordringen er å få oversikt over hvem som er her.

— Vi sitter med et ansvar. Men hvis vi ikke har kontroll på hvem vi skal gi hjelp til, så har vi en kjempeutfordring. Det absolutt viktigste nå må være å få oversikt over hvem som bor her, slik at vi vet hvilke hjelpetiltak som skal settes inn, sa han. Blattmann pekte videre på at dette verktøyet må være på plass, når kommunen om noen måneder kan få to skip på havna med 1500 flyktninger om bord.

Undersøker

— Når vi tar opp dette så er det i beste mening. Hvis vi har oversikt og kompetanse på plass nå, vil det definere hva slags tjenester vi er i stand til å gi når det store rykket kommer, sa Blattmann.

Rådmann Tor Sommerseth påpekte at selv om administrasjonen ikke kunne svare på stående fot i formannskapet, så betyr ikke det at denne informasjonen ikke er kjent i administrasjonen.

— Så skal vi kvalitetssikre om det i vår oversikt er mindreårige på Budget, sa han.

Har kontroll

Helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli forklarte formannskapet at kommunen vet hvem som er på Budget hotel.

— Vi vet hvem som er der og vi har helsetilbud på plass. Man må ikke være bekymret for at det ikke er oversikt, for det har vi. Utfordringen er den bebudede veksten i antall flyktninger og hvordan vi håndterer den fremtidige situasjonen. Nå har vi brukt dagene til å skaffe oversikt og lage regimer rundt akuttmottak. Dette er i de beste hender. Vi har kontroll og oversikt. Og når vi ikke har det, får vi det veldig fort, sa helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli.

Elisabeth Engemyr informerte i forrige uke bystyret om flyktningsituasjonen, men begynte formelt i jobben tirsdag.