Elin Frønsdal sitter og sorterer jobbsøknader når Fædrelandsvennen snakker med henne. Tirsdag gjennomførte hun «speeddate» med arbeidssøkere fra Nav. En uke senere skal hun lede et nystartet akuttmottak for asylsøkere på Åpta i Farsund.

UDI har bedt oss om å bidra, så da gjør vi det

Mottaket skal drives av Frelsesarmeen, som leier Åpta Camping og Misjonssenter av Det Norske Misjonsselskap.

Andre mottak

— UDI har bedt oss om å bidra, så da gjør vi det, sier Frønsdal. Til daglig er hun leder for en rusinstitusjon i Haugesund, men i et halvt år skal hun drive asylmottak på Sørlandet. Utlendingsdirektoratet har anmodet organisasjoner som Frelsesarmeen om å bidra. For et par måneder siden opprettet de mottak i den gamle fengselsskolen på Teisen. Nå har de funnet sitt andre mottakssted innerst i Åpta-fjorden i Farsund.

Kontrakten varer fra 1. desember til 31. mai.

Bidrar ekstra

Når mottaket åpner til tirsdag vil det være 440 asylsøkere i Farsund, en kommune med 9500 innbyggere. Fædrelandsvennen besøkte i oktober Lista mottak i samme kommune.Da uttalte rådmann Vidar Torsøe og tidligere ordfører Rich Ivar Buch at kommunen hadde bestemt seg for å bidra ekstra.

På Lista bor 140 enslige mindreårige fordelt på to mottak. Sammen med Åpta og Husebyrparken gjør det Farsund til kommunen med tredje flest asylsøkere på Sørlandet. Foto: Kjartan Bjelland

Kun Arendal med sine 770 plasser og Kristiansand med 588 har flere asylsøkere enn Farsund. Nabokommunen Lyngdal er nummer fire med 240 asylplasser, mens Kvinesdal og vesle Bygland har 190 asylsøkerplasser hver.

En oversikt Fædrelandsvennen har utarbeidet viser at det nå er plasser for 4023 asylsøkere i 19 forskjellige kommuner på Sørlandet. Alle asylsøkerne er ikke kommet til landsdelen ennå, men er ventet i løpet av kort tid.

Disse er fordelt på 14 ordinære mottak, åtte mottak for enslige mindreårige og ni akuttmottak. Det gir til sammen 31 asylmottak på Sørlandet. Noen av mottakene er samlokaliserte, men defineres som flere.

For fire uker siden var det 3400 asylplasser i landsdelen. Da hadde tallet blitt fordoblet på en måned.

— Fin plass

Elin Frønsdal ser frem til å komme i gang.

— Dette er ikke vår kjernevirksomhet, men vi ønsker å hjelpe. Jeg har med meg to ansatte fra institusjonen jeg jobber til daglig, og vi er vant med å arbeide med mennesker i krise - selv om dette blir noe helt annet, sier Frøndal. Hun mener Frelsesarmeen har funnet et bra sted å drive midleritidig mottak på Åpta.

Åpta Camping og Misjonssenter i Farsund åpner som asylmottak med 150 plasser 1. desember. Foto: NMS

— Det er en fin plass. Asylsøkerne skal bo i hytter og små leiligheter. Så er det noen enkle rom med enten kjøkken eller eget bad. Det er ikke høystandard, men fint og ordentlig, sier Frønsdal.

Hun forteller at de ikke kommer til å tjene stort på mottaket. De får mindre enn gjennomsnittet UDI har betalt til nå, som er noe over 700 kroner døgnet per person. Frelsesarmeen ansetter også flere enn UDIs krav til minimumsbemanning. Cirka 20 personer skal jobbe i 15 årsverk på mottaket.

Det er ikke høystandard, men fint og ordentlig

Flere campingplasser i Norge har fått problemer med forsikringsselskapene når de vil ha asylmottak.Dette har gått greit for Åpta Camping og Misjonssenter. De er forsikret i Knif Trygghet som er eid av 55 kristne organisasjoner, ifølge daglig leder Jelte Smit