Rektor Torunn Lauvdal valgte onsdag å gå ut med sitt standpunkt om at hun ikke ønsker fusjon mellom de to institusjonene.

Overfor Fædrelandsvennen trekker hun fram tre viktige grunner.

— Den første er at jeg har hatt møter på alle instituttene og det har kommet fram mange saklige argumenter fra forskjellige faglige ståsteder. Det andre er høringsrunden som har vært relativt entydig og som sier at en fusjon nå vil ta fokus bort fra den utviklingen som er nødvendig for UiA og samarbeidet mot næringsliv og det offentlige. De tredje er at statsråden har satt i gang en prosess med strukturendringer, og det er vanskelig å kjøre to forskjellige prosesser, sier Lauvdal.

Flertall mot

Et flertall i UiA-styret sikret i fjor at det ble satt i gang en prosess der full fusjon mellom UiA og Høgskolen ble utredet. Men disse ønsker altså ikke fusjon nå. Tirsdag sa to av de som sikret flertall for denne prosessen, Dag Nordbø og Bjørn Stordrange, at de kom til å stemme nei til fusjon.

Onsdag kom universitetsdirektør Tor A. Aagedals tilråding til styret. Den er å si nei til fusjon. Torunn Lauvdal valgte da å gå ut med at hun støtter innstillingen. Det samme sier styremedlem Heidi Kristensen som også støttet å utrede fusjon.

— Jeg støtter innstillingen. Jeg har vært i møter med fakultetene og lest høringsuttalelser som er nokså entydige, og det vil jeg legge vekt på når jeg bestemmer meg for hva jeg skal stemme. Det å være positiv til en prosess er noe annet enn å være positiv til en fusjon, sa styremedlem Heidi Kristensen onsdag kveld.

Også Helene Falch Flademark sier nei til fusjon etter å ha støttet at det ble utredet.

— Det viktige nå er at vi bruker den muligheten regjeringen har gitt oss til å se på struktur med andre øyne, og bygge et kraftsenter for tekniskindustriell utdanning, sier Flademark. som mener UiA kan inngå et slikt samarbeid både med Høgskolen i Telemark og Universitetet i Stavanger.

De andre styremedlemmene som sikret at det ble satt i gang en fusjonsprosess ville onsdag kveld fremdeles vente med å si hva de har falt ned på. Men selv om de skulle si ja til fusjon, er det likevel ikke flertall.

Ikke forgjeves

I en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag skrev universitetsdirektør Tor A. Aagedal at det var en totalvurdering som førte til at han innstilte på at styret sier nei til fusjon.

Her står det også at innstillingen er utarbeidet i samråd med rektor slik loven krever. Derfor valgte også Torunn Lauvdal å gå ut med sitt syn.

Det skjer etter at arbeidet med fusjon har pågått i tre år. Torunn Lauvdal mener likevel ikke at arbeidet har vært forgjeves.

— Det har vært nyttig i forhold til den prosessen som statsråden har bedt oss om å gjøre. Nå er vi godt forberedt både på den og den gjennomgangen av studieportefølgen som vi skal ha, sier Lauvdal.

HiT-rektor beklager

Rektor Nils Kristian Bogen ved Høgskolen i Telemark (HiT) beklager at det ikke ser ut til å bli noe av fusjonen med UiA.

— Det er bare å ta til etterretning at det ikke ser ut til å bli flertall i styret ved Universitetet i Agder for en fusjon. Jeg står fast på at en fusjon vil være strategisk riktig. Dersom det nå altså ikke blir noe av fusjonen, vil jeg tro at også UiA etter hvert må se seg om etter andre samarbeidspartnere, sier Nils Kristian Bogen.

Rektoren vil ikke spekulere i utfallet når styret ved Høgskolen i Telemark skal behandle fusjonsspørsmålet i sitt møte 18. juni. Det må også bli et «ja» i begge styrene for at en fusjon skal bli realisert