MANDAL: — Vi konkluderer med at den yngste har kjørt bilen, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen.

I går kveld samlet venner av omkomne Per Ardiles (26) seg ved bryggekanten der han og Torodd Olsen (52) kjørte utfor natt til julaften. De tente lys og la ned blomster. Noen holdt rundt hverandre, denne tragedien er ikke til å fatte verken for dem eller noen andre.

I to hele dager ble det lett etter Ardiles og Olsen etter at de forsvant natt til julaften. Sist de ble sett var på puben «Berzerk» som ligger i sentrum av byen. De kjente hverandre ikke spesielt godt, men dro likevel sammen fra puben. Det var stedets eier, Sindre Tronstad, som bestilte taxi til de to som de tok til 52-åringens bolig på Persheia i Mandal.

Ingen av de to var overstadig beruset da de forlot puben. De skal ha snakket om at 26-åringen skulle få prøvekjøre Mercedesen, verdt to millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

MERKE: Dette og et tilsvarende merke var det en forbipasserende så og fikk alarmert politiet. Slik ble bilen med de omkomne funnet. FOTO: JARLE R. MARTINSEN

Mistet kontrollen

Så har de kjørt fra boligen i 52-åringens sorte Mercedes CL 600, en svært rask sportsversjon. De har kjørt fra rundkjøringen ved bybroa og nedover Bryggata, før sjåføren har mistet kontrollen og kjørt ut i elva på andre siden av Dressmann.

Gabrielsen bekrefter overfor Fædrelandsvennen at 26-åringen satt i førersetet da bilen ble funnet.

— De satt i hvert sitt sete foran i bilen, sier Gabrielsen.

Begge ble funnet ved 16.15-tida, om lag fem meter ut fra bryggekanten på fire meters dyp. En forbipasserende hadde sett merkene på treverket bare en halv time i forveien, og meldte fra. Politiet fant disse hakkene så bemerkelsesverdige at området øyeblikkelig ble stengt av og det ble sendt ut dykker fra brannvesenet som svært raskt fant bilen.

Før funnet hadde det blitt lett intensivt. 26-åringen ble meldt savnet julaften da han ikke dukket opp hos foreldrene som han bodde hos mens han var her på juleferie. Også Olsen ble meldt savnet da han ikke kom på jobb julaften.

1. juledag var 56 frivillige med i letingen etter de to, i tillegg til ti personer fra Røde Kors og en politipatrulje. På natten ble flere veier kjørt opp av politiet på leting, blant annet mot Stavanger der Olsen har en leilighet.

Obduksjon

Politistasjonssjefen sier at det ikke er tatt stilling til om de omkomne skal sendes til obduksjon. – En jurist hos oss skal vurdere om det er hensiktsmessig. Det kan være en blodprøve holder, sier Gabrielsen.

Han konkluderer med at dette ikke er en straffesak, bare en stor tragedie.