Her, rett forbi husveggen til Jørdis Hodnemyr, er det planlagt at den nye strandstien skal gå. Foto: Arkivfoto

— Per i dag viser reguleringsplanen at atkomsten går her. Det er denne planen vi jobber fra, bekrefter kommunalsjef Aslak Wegge.

Vennesla-politikerne la reguleringsplanen fra 2007 til grunn da de tirsdag gikk inn for å sikre seg arealer langs Venneslafjorden for å oppføre den etterlengtede strandstien gjennom villaområdet Nesane.

Her, rett forbi husveggen til Jørdis Hodnemyr, er det planlagt at den nye strandstien skal gå. Foto: Arkivfoto

Men der stien ved Kuleberget må vende inn og opp fra strandkanten, er den tegnet inn rett gjennom tunet til Jørdis Hodnemyr.

Strid

Og det er ikke problemfritt.

For da kommunen vedtok reguleringsplanen med traseen for sju år siden, valgte Hodnemyr å stenge atkomsten til elva.

Og i mai vant hun fram i lagmannsretten med at stien gjennom tunet ikke skulle være åpen for allmenn ferdsel, slik naboene mente at de hadde rett til for å få tilgang til badestranden nedenfor.Det er altså tydelig at hun ikke ønsker en kommunal sti rett forbi kjøkkenvinduet, selv om hun ikke ønsker å si noe om denne saken nå.

— Ingen kommentar, sier hun til Fædrelandsvennen.

God tro

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) mener imidlertid at prosessen fremover vil vise om atkomsten gjennom tunet til Hodnemyr vil skape et problem.

— Vi politikere legger overordnede mål, så har vi reguleringer, og så tar vi det derfra. Vi er i dialog med grunneierne, og hører på hva de ønsker.

- Jeg har veldig god tro på at vi skal komme til enighet med alle grunneierne, sier hun.

Plan- og miljøvernrådgiver Eirik Aarrestad er sentral i arbeidet fra kommuneadministrasjonen, og håper også at partene kan finne en løsning.

— Det kan nok brukes ekspropriasjon her, men vi skal ha gode grunner for å gjøre det. Vi må også se på andre alternativer.

— Det er mulig å finne løsninger og gjøre forandringer i reguleringsplanen som kan fungere for begge parter, sier han.

Alternativ

Daniel Bakken (KrF) har tidligere frontet et forslag om å forlenge strandstien rundt Kuleberget, og slik unngå hele problemet. Det løftet han også fram under plan- og økonomiutvalget tirsdag, uten å få gehør.

Solveig Robstad (Ap), leder av bygg- og miljøutvalget, mener imidlertid at dette forslaget må frem igjen.

— Skal vi lage en sti langs elva, så må den gå rundt Kuleberget, og langs elva. Rent fysisk blir det som å lage en flytebrygge langs fjellet, og det er fullt mulig å få til.

- Det er galimatias å lage en strandsti som går inn over et jorde, sier hun.

Villige

Fædrelandsvennen skrev onsdag at politikerne åpner for å ekspropriere for å få arealene de trenger, dersom forhandlinger ikke når fram.

Men beboerne som Fædrelandsvennen har snakket med, er villige til å gi opp grunn for fellesskapet.

— Ingen synes vel at det er greit, men vi ser at strandstien vil komme. Men den må gjennomføres som planlagt, og vi må få en god pris, sier Håvard Kartevoll, tidligere gruppeleder i Høyre.

Investor Tore Gustav Drivenes bor også i Nesane.

— Vi er positive, så lenge strandstien videreføres, og ikke stanser opp her. På lenger sikt vil vi jo ha en rundløype, sier han.