— Helt uforståelig at en dommer kan nekte Venneslas befolkning rett til en offentlig badeplass og allmenning. Jeg fikk hakeslepp. Ved allmenningene kan folk bade, legge båter og fiske. Hvis privatfolk kan begynne å nekte folk adgang, er det ikke lenge fjorden er tilgjengelig for offentligheten, sier leder i Venneslas bygg- og miljøutvalg, Aps Solveig Robstad.

Alles kamp mot alle

— Nå kan det bli helvete langs Venneslafjorden. Vi risikerer alles kamp mot alle. Alle forlik vi har fått til om allmenn ferdsel og strandsti, kan ryke. Jeg er mot ekspropriasjon vanligvis, men hvis denne dommen blir stående må vi bare inn å overta eiendom fra Hodnemyr, sier kommunestyremedlem for Høyre, og leder i Otra grunneierlag, Tor Søren Drivenes.

VEIRETT: Naboene og kommunen mener det er offentlig ferdselsrett mellom huset og garasjen til Jørdis Hodnemyr. Men Marnar Skifterett sier nei. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Robstad mener kommunen bør vurdere å overta saken for naboene, og anke videre. Hun sier kommunestyrets vedtak om strandsti langs fjorden skal gjennomføres.Jørdis Hodnemyr har vunnet på alle punkter, etter at 31 naboer anla sak mot henne i Marnar Jordskifterett. Forhistorien er forenkelt slik:

Tinglyst heftelse

Da kommunen vedtok reguleringsplan for strandsti i 2006, og plasserte den gjennom Hodnemyrs hage og tun, stengte hun adkomsten til elva. Naboene mente de hadde en gammel tinglyst rett til å gå der. Uansett hadde de hevd.

Men nå har jordskiftedommer Torbjørn Mykland slått fast at den tinglyste ferdselsretten fra 1923 ikke gjelder. Han ønsker ikke å kommentere dommen utover å si at den handler om hvem som har rettigheter. — Hvis kommunen vil gjennomføre sin reguleringsplan, må de bygge ny rett, sier han.Naboene viser til en tinglyst heftelse på Hodnemyrs eiendom fra 1923 om at veien aldri må stenges. Jordskifteretten mener den heftelsen må forstås ut fra at det den gang var ferjeleie i området, og at folk vasket tøy i elva. Jordskifteretten mener dagens bruk med bading og rekreasjon er noe helt annet.

Ber kommunen gripe inn

— Helt ufattelig, for vi har vitner som sier folk har gått over Hodnemyrs eiendom for å bade og fiske bestandig. Vi snakker altså om en offentlig badeplass, som det nå er umulig å komme til. Denne dommen er merkelig, og vi vurderer anke, sier Gunstein Vigsnes, talsmann for naboene.

Men helst vil han at kommunen overtar saken for naboene, som det er en rettslig adgang til

— Vi tok egentlig denne saken på vegne av hele Venneslas befolkning. Nå mener vi nok at kommunen bør ta stafettpinnen videre for å sikre badeplassen i Nesane, sier han, og minner om at naboene allerede har brukt rundt 300.000 kroner.

Jørdis Hodnemyr, tidligere venstrepolitiker, synes nabobråk er leit, men mener hun må få lov å kjempe for sitt.

— Jeg er ikke overrasket. Dommen er i tråd med det jeg alltid har sagt. Folk har ikke hatt rett til å gå forbi husveggen min. Jeg er også positiv til allmennhetens rett til fjorden, men jeg må samtidig få kjempe for eiendomsretten min. Hvorfor skal ferdsel absolutt skje over min lille tomt? Det er da nok av plass andre steder i området, sier Hodnemyr.

Presisering: I vår omtale av striden rundt badeplassen på Nesane iVennesla har Fædrelandsvennen omtalt dette som en offentlig badeplass. At detteer en badeplass virker det å være bred enighet om. Men å kalle dette en«offentlig» badeplass, derom hersker det betydelig uenighet. Selv om ingenaltså bestrider at denne plassen kan oppsøkes av hvem som helst og benyttes tilbading eller annen rekreasjon, er det altså likevel ikke slik at man utenvidere dermed i alles øyne kan kalle plassen «offentlig». Vi kom dessuten i skadefor å skrive at «på kommunens hjemmeside er dette omtalt som en offentligbadeplass.» Det riktige er at badeplassen er omtalt på hjemmesiden som en avplassene kommunen sjekker kvaliteten på badevannet. Hvordan man definererbegrepet «offentlig badeplass» er med andre ord ingen enkel øvelse, og viser derfor behov for å presisere følgende: Badeplassen på Nesane iVennesla er en badeplass som benyttes av allmennheten.