IKKE HER: Strandstien er planlagt fra elva, over Jørdis Hodnemyrs eiendom og opp bakken her. - Hvem vil gå her, bratt og tungt, sier Daniel Bakken. Han synes strandstien ikke kan gå her. Foto: odd-inge rønning uleberg

VENNESLA: Gruppelederen for Venneslas største parti har fått med seg dommen i Marnar jordskifterett som gir Jørdis Hodnemyr rett til å nekte ferdsel over sin eiendom ned til badeplassen i Nesane.

Dommen setter egentlig bom for strandst-traseen som kommunen i mange år har planlagt langs østsiden av fjorden.

— Jeg ble "forstøkt" over dommen, siden folk har gått der i lange tider. Jeg trodde det var hevd. Samtidig skjønner jeg godt Jørdis Hodnemyr som ikke ønsker trafikk helt inntil husveggen. Hun har vunnet, det må vi forholde oss til, sier Bakken.

De 31 naboene som tapte saken mot Hodnemyr, mener de har kjempet for hele Vennesla-befolkningens rett til elva. De ønsker at kommunen går inn som part og anker saken på vegne av dem.

— Uaktuelt. Hvis vi kan løse kommunens behov på andre måter, skal ikke vi politikere blande oss i en privat strid. Det finnes nemlig en annen løsning som alle bør bli fornøyd med – og som faktisk er et mye bedre alternativ for strandstien, uttaler Bakken.

Stålsti skrudd i fjell

Strandstien er planlagt langs elvebredden i Nesane. Deretter skulle den vekk fra elva, gjennom Hodnemyrs gårdsplass, nordover over Kuleberget og ned igjen til elva ved Skjerehauane.

— Hvorfor en tung bakke over fjellet, nå vi kan lage flott sti rundt fjellet? Da unngår vi Hodnemyrs eiendom, og vi kan få en spektakulær og helt unik strandsti for gående og syklende – og en sti som vil bli mye mer brukt, sier Daniel Bakken.

KrF-lederen vil bruke strekkmetall og skru strandstien inn i fjellet rundt Kuleberget i et samarbeid med Midt-Agder friluftsråd. En slik hengende sti tror han vil bli en stor attraksjon. Han vil heller bruke penger på det enn rettssaker.

— Dessuten eier kommunen Nesodden 300 meter fra stranda i Nesane, så adkomst til elva og strandstien kan vi få helt uten å blande oss inn i private forhold, sier Bakken.

Ser flere muligheter

Aps leder av bygg- og miljøutvalget, Solveig Robstad, var innstilt på å anke Hodnemyr-dommen før helgen. Nå har hun sans for Bakkens forslag.

— Jeg vil ikke konkludere helt på det juridiske ennå, men det er klart at sti rundt fjellet er en praktisk mulighet. Det kan bli stilig, også. En annen mulighet er å bli enig med Hodnemyr eller andre naboer om en annen trasé enn den planlagte gjennom Hodnemyrs tun, sier Robstad.

Kommunalsjef Aslak Wegge sier Vennesla kommune nå vurderer alle sider av strandsti-saken etter dommen i Marnar Jordskifterett. Utover det har han ingen kommentarer ennå.