Vegar Bøydler Jørgensen har full oppbacking fra kona Turid når han nå skal bli sprek. Foto: Torstein Øen
Det skorter ikke på turmuligheter for Vegar Bøydler Jørgensen, som nyter denne flotte utsikten fra hjemmet sitt. Foto: Torstein Øen

— Jeg håper at jeg gjennom Sprek-prosjektet kan gå foran som et godt eksempel for dem som sliter psykisk, og være med på å oppmuntre dem til å komme i gang med fysisk aktivitet. All forskning viser at det er bra for folk som sliter med depresjoner, og det har jeg selv også fått erfare i de gode treningsperiodene jeg har hatt, sier Vegar Jørgensen - som i mange år har valgt å være åpen med sine utfordringer.

Vegar Bøydler Jørgensen har full oppbacking fra kona Turid når han nå skal bli sprek. Foto: Torstein Øen

Han er i godt selskap, i alle fall dersom vi skal legge søknadene til Sprek-prosjektet til grunn. Det var flere som skrev at de hadde møtt veggen, og/eller at de hadde psykiske plager — og håpet at Sprek-prosjektet skulle være til hjelp.

La på seg hos bestemor

53-åringen tar imot oss hjemme på Kilen i Finsland hvor han bor sammen med kona Turid og yngstesønnen Åsmund. Han kommer opprinnelig fra Oslo, og i oppveksten gikk han mye på ski med faren i Nordmarka - og var både slank og i god form.

— Men jeg har aldri drevet organisert idrett, sier tobarns-faren.

Vektproblemene startet da han tidlig i 20-årene studerte i Oslo, og bodde hos bestemora, som daglig fóret ham med god mat. Men det var først da han tidlig i 30-årene giftet seg og fikk barn, at treningen stoppet opp.

— Ble livredd for å ta ansvar

I en svært hektisk tid, der han stadig tok på seg nye oppgaver, var det lite rom for å være fysisk aktiv i tillegg. Enklere ble det ikke av at kona ble syk, og måtte transplantere ei nyre i 1998 - mens guttene deres ennå var små.

— Jeg har alltid vært en ja-person som har sagt ja til absolutt alt. Da jeg møtte veggen i 2002 jobbet jeg som kateket og diakon ved siden av å være formann i både menighetsrådet og på bedehuset, jeg var leder i Songdalen kirkelige fellesråd og jeg var redaktør i menighetsbladet. Selv om jeg trivdes godt med alle oppgavene, så ble det for mye. Summen av alt gjennom mange år gjorde at jeg gikk helt i kjelleren, sier Vegar.

— Hva gjorde dette med deg?

— Jeg har siden blitt livredd for å ta på meg ansvar. Like etter smellen gikk det så langt at jeg meldte meg ut av Den Norske Kirke, som hadde vært «hjemmet» mitt hele livet. Ikke som protest mot den, men fordi jeg var redd for at noen skulle spørre meg om å sitte i meninghetsrådet eller lignende.

70 prosent ufør

Siden har han vært til behandling både på DPS Solvang og Modum Bad. Han har omskolert seg og forsøkt seg i arbeidslivet igjen, men som vekter har han gått på nye smeller.

I dag er han 70 prosent ufør, og ansatt i en 30 prosent stilling som klokker/kirketjener og renholder i Finsland kirke.

— Livet mitt er adskillig bedre i dag. Jeg har fått god hjelp både på Solvang og Modum, og har klart å slutte med medisiner. Og etter at jeg fikk stillingen som klokker, er jeg tilbake i kirken der jeg føler meg hjemme.

- Magefettet bekymrer meg

Han trener to ganger i uka på treningssenter, men det har foreløpig ikke vært noen god resept mot de 15-20 kiloene han ønsker å kvitte seg med.

— Magefettet bekymrer meg. Problemet mitt er søtsuget. Når jeg først har begynt på en sjokolade, er det helt umulig å stoppe. Dessuten småspiser jeg, og tar til meg litt i det skjulte. Det blir heller ikke enklere av at jeg har mye tid å slå ihjel hjemme for meg selv.

De tre siste årene har han ikke hatt ski på beina en eneste gang - uten at 42 kilometer over fjellet i HovdenTour virker skremmende.

— Jeg gleder meg. De tidligere Sprek-deltakerne har vel heller ikke vært de mest flittige brukene av skiløypene, og når de har klart det, så skal jammen jeg også.

Men bak dét kortsiktige målet, ligger også et mer langsiktig som er mye viktigere enn HovdenTour.

— Drømmen er at jeg igjen skal få så god helse at jeg kan ta mer ansvar. Livet mitt har alltid bestått i å kunne gjøre noe for andre, sier Vegar Jørgensen.

Derfor valgte vi Vegar

Vi har valgt ut Vegar Bøydler Jørgensen som en representant for alle dem som har møtt veggen og/eller sliter psykisk, noe det var flere blant de 123 søkerne til prosjektet som nevnte. Denne «casen» har ingen av våre tidligere Sprek-deltakere hatt, men vi håper Vegar kan fungere som et eksempel på at fysisk aktivitet utendørs er en effektiv medisin mot psykiske plager. Vegar har også et vektproblem. Målet er at våre eksperter kan gi noen gode råd slik at hverdagen hans blir lettere både fysisk og psykisk.

Trener Ausland om Vegar

— Her er det veldig mye positivt å bygge på. Vegar er en tøffing som tør å stå fram slik med det han sliter med, og en slik erkjennelse gjør at det er mye bra å bygge videre på. Det skal bli moro å oppmuntre ham til å trene i naturen, og ikke bare på treningssenter, det tror jeg kan være gunstig for ham når han strever litt mentalt. Dessuten har han mye tid til å trene, utfordringen er å få ham til å unngå å bruke den til å putte i seg for mye mat. Jeg er ikke bekymret for de 42 kilometerne i HovdenTour, de kommer han gjennom. Men jeg håper at vi også kan bidra til en varig endring av kostholdet og at han fortsetter med kontinuerlig fysisk uteaktivitet også etter prosjektet.