Kona Mirjam Frigstad Sannarnes er stolt over at mannen Terje blir Sprek-kandidat vinter. Foto: Torstein Øen
- Et av problemene mine er når jeg skal kjøpe tøy. Mens andre har mye å velge i, må jeg kjøpe den ene varianten som er stor nok, sier Terje Sannarnes. Foto: Torstein Øen

— Vi satt og så på «Hellstrøm ordner opp hjemme» da David plutselig tok hånda mi, og sa «pappa, jeg vil du skal bli tynn». En slik kommentar knuser en fars hjerte, sier Terje Sannarnes.

Det knuste også hjertet til Fædrelandsvennen da vi leste gjennom de 123 søknadene. I alle fall kombinert med historien til trebarns-faren, som gradvis har blitt fetere de siste 20 årene. Nå stopper vekta til den 1,91 meter høye 39-åringen på 135 kilo.

— Det er altfor mye. Etter min mening burde jeg vært under 100. Men det er ikke enkelt å ta av seg. Men det må jeg for jeg vet at livsstilen min forkorter livet mitt. Jeg vil at ungene mine skal ha en far som lever lenge, sier Sannarnes - vel vitende om at han har slektninger med hjerteproblemer.Det problemet har ikke David. Han hopper og danser i sofaen, full av energi.

- Jeg var tynn som en strek

Kona Mirjam Frigstad Sannarnes er stolt over at mannen Terje blir Sprek-kandidat vinter. Foto: Torstein Øen

Ikke helt ulikt Terje. I barne— og ungdomsårene hjemme på Søm, vel å merke. Terje spilte fotball og volleyball aktivt foruten løkkefotball straks skolen var ferdig.- Jeg var tynn som en strek, forteller han.

I dag har han takket nei til vektreduksjonsoperasjon - tross en BMI på 37, som er «sykelig overvektig».

Det var i militæret at problemene startet. Terje var sjåfør, og fraktet kapteiner og oberster fra den ene lunchen til den andre middagen. Og da dryppet det også på den stillesittende sjåføren.

— Jeg la på meg 15 kilo på ett år.

Har astma og søvnapné

Men jeg er medlem på Aquarama. Støttemedlem

Og da han kom tilbake i det sivile livet var det ingen gymtimer som ventet på ham, slik det hadde vært på videregående i årene før militæret. Siden har alt vært opp til hans egen motivasjon. Resultatet ser vi i dag.

— Jeg er en type som trenger et spark bak. Det å finne motivasjon er forferdelig vanskelig. Jeg har vurdert personlig trener, men det koster så mye. Men jeg er medlem på Aquarama. Støttemedlem, legger Terje megetsigende til.

Han har pådratt seg både astma og søvnapné, det vil si en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer over 10 sekunder.

— Nå sover jeg med en pustehjelpsmaske, og har redusert pustestoppene fra 32 til to i timen. Men søvnen er så lite effektiv at selv om jeg har sovet i mange timer er jeg på ingen måte utvilt.

- Ikke gått på ski på 14 år

  • Jeg la på meg 15 kilo på ett år

- Et av problemene mine er når jeg skal kjøpe tøy. Mens andre har mye å velge i, må jeg kjøpe den ene varianten som er stor nok, sier Terje Sannarnes. Foto: Torstein Øen

Det har heller ikke hjulpet på formen at han for drøyt to år siden startet sitt eget firma, og siden har han jobbet så mye at «det aldri har gått ei natt uten at jeg har lagt meg før ved ett-to-tiden».— Jeg har ikke prioritert meg selv i det hele tatt. Men nå har firmaet kommet i en slik fase at jeg kan ta meg tid til det.

Han har også kommet inn i et hjelpeprogram ved Sørlandet Sykehus, men etter hyppig oppfølging i starten, skal han nå ikke inn til kontroll før i mars igjen. Det har drept motivasjonen.— Mitt mål er ikke å gå fort ned i vekt, jeg har tross alt brukt 20 år på å legge på meg, og da tror jeg det er fornuftig å bruke tid på å ta av seg. Men jeg håper å få en boost gjennom Sprek-prosjektet.

Det består hovedsakelig av langrenn, i alle fall straks snøen kommer.

— Jeg gikk mye på ski i oppveksten, men nå er det sikkert 14-15 år siden jeg hadde ski på beina sist. Jeg fikk greit skiutstyr for et par år siden. Men har jeg brukt det? Nei!

Kona synes mannen er tøff

— Hvordan ser du da på å gå 42 km på ski om drøyt tre måneder?

— Det burde gå greit, forutsatt at jeg har klart å trene meg opp. Og det skal jeg klare!

Kona Mirjam er langt sprekere enn mannen sin. Hun sykler daglig til jobb på sykehuset, og er flittig bruker av Jegersberg som ligger like bak huset på Sødal Terrasse.

— Dette har Terje defintivt behov for. Tidligere maste jeg på ham om å komme i gang med trening, men det sluttet jeg med da jeg innså at det ikke hadde noen positiv effekt likevel. Men nå synes jeg han er veldig tøff, sier kona stolt.

Trener Ausland om Terje

— En av utfordringene hans blir å frakte ganske mange kilo 42 kilometer over fjellet. Heldigvis skal han gå på ski, og ikke løpe...Jeg tror dette skal gå greit. De helsemessige plagene tror jeg heller ikke skal ødelegge for ham. Men det jeg er aller mest spent på er om vi og han selv klarer å tenne seg såpass mye på 11 uker at han fortsetter på livsstilsendringen etter prosjektet. Han bor rett i nærheten av Jegersberg, han har skiutstyr og medlemskap på treningssenter. Det står ikke på muligheter. Utfordringen er å ta seg i nakken, sier Sprek-trener Jarle Ausland.

Derfor valgte Fædrelandsvennen Terje

Med sine 135 kilo er Tere den største tungvekteren vi har hatt gjennom fem Sprek-prosjekter, det gjør det i seg selv interessant å se om det er mulig å få ham gjennom de 42 kilometerne over fjellet i HovdenTour. Det skader heller ikke at han ikke har gått på ski på 14 år. Her kan trenerne få noe å bryne seg på! Terje virker i tillegg å være flink til å skrive, og flink til å by på seg selv. Håpet er at vi kan få mange morsomme blogger fra en person som sliter med noe mange kjenner seg igjen i: Hvordan i huleste skal man finne motivasjon til å komme seg ut når det er så mye annet som lokker? Vi tror det blir morsomt å følge Terje gjennom de 11 ukene, og håper han gjennom prosjektet kan finne noen nøkler som kan hjelpe ham til en lettere og mer aktiv hverdag.