Silje og Rudi har laget en plass i stua til minne om deres kjære Torjus, som døde på Rikshospitalet, snaut to år gammel. Foto: Torstein Øen
Silje Sprek 6.jpg Foto: Torstein Øen
Silje Sprek 3.jpg Foto: Torstein Øen
Silje Sprek 2.jpg Foto: Torstein Øen

— Jeg har et inderlig ønske om å gjøre en endring for å ta vare både på meg selv, og på mann og barn. Jeg ønsker at Nikolai skal få ha en sunn og frisk mamma som er der for han når han vokser opp. Jeg vil ha tilbake mestringsfølelsen. Kanskje Sprek-prosjektet kan bidra til å gi litt mening i det meningsløse. Jeg vet at vår lille engel Torjus ville ønsket at mammaen hans tok vare på seg selv, og at han ville vært umåtelig stolt av meg. Slik vi husker Torjus, og den styrken han viste oss, vil han være en stor motivasjon for å krysse mållinjen i HovdenTour.

Silje og Rudi har laget en plass i stua til minne om deres kjære Torjus, som døde på Rikshospitalet, snaut to år gammel. Foto: Torstein Øen

Vi befinner oss hjemme hos familien på tre i Ausviga i Søgne. Skjønt, «familien på fire» er det de fortsatt liker å kalle seg. Torjus, som døde på Rikshospitalet som følge av akutt alvorlig sykdom, henger på veggen flere steder i stua. I sofaen sammen med mor og far sitter familiens nye sjarmtroll, seks måneder gamle Nikolai og gliser.

— Følesesmessig berg og dalbane

— Å få Nikolai var en stor, stor glede. Det var deilig å få tilbake identiteten vår som foreldre slik at den ble synlig for omverden. Men det følger jo også med masse bekymringer samtidig som Nikolai med all gleden han bringer også forsterker savnet vårt til Torjus. Vi går daglig gjennom en berg og dalbane av motstridende følelser, sier Silje.

I oppveksten var det ridning og Røde Kors som fylte fritiden hennes. Dette sendte henne høyt til fjells — og ut på fjellski. De første månedene etter at Torjus ble født levde hun «et typisk mammaliv med trilleturer» før hun igjen kom i gang med styrketrening og spinning, som var blitt hennes nye former for trening.Men etter den tragiske bortgangen til Torjus i september for 15 måneder siden, har all energi til såvel trening som vanlige gjøremål forsvunnet.

- Lett å falle i sofaen

— Vi har ikke akkurat levd sunt i ettertid. Sorgprosessen er så ekstremt energikrevende, jeg opplever at ting som før var en selvfølge - som å vaske huset, støvsuge, tømme søpla - det klarer jeg ikke på én dag lenger. Hverdagen har mye bare dreid seg om «å være». Da er det lett å falle ned i sofaen, sier 37-åringen.

Silje Sprek 2.jpg Foto: Torstein Øen

Slik kan hun ikke fortsette. Fra og med nyttår må hun ut minst tre ganger i uka ut for å svette.— Jeg gleder meg veldig. Målet er at jeg skal lære meg knepene som skal til for at trening og bevegelse blir en naturlig del av hverdagen, og slik at energien kommer tilbake.

- Evig takknemlig

Skiturer for henne har i alle hovedsak dreid seg om Røde Kors-turer på Åseralsheiene i ungdommen. Selv ikke gjennom sju år på Svalbard, tok hun ett stavtak på bortoverski. Snart får hun tildelt smale langrennsski til bruk i velpreparerte løyper.

— Det har jeg aldri gått på før. Det blir spennende.

21. mars skal hun står på startstreken i det 42 kilometer lange HovdenTour.— Om dét tenker jeg at det blir blod, slit og tårer. Men jeg tror jeg skal komme langt på å være sta, og jeg har sett at andre Sprek-kandidater har klart det. Og dessuten, søkerkriteriene var ikke akkurat skyhøye, smiler Silje.

Likevel er det helt andre ting enn det å gjennomføre HovdenTour, som i første rekke motiverer henne.

— Jeg tror en god fysisk helse er alfa omega for å takle utfordringer sorgprosessen krever, og jeg er evig takknemlig for at jeg har fått denne muligheten til å delta på Sprek-prosjektet, sier Silje Christensen.

Derfor valgte Fædrelandsvennen Silje

Silje har vært gjennom 15 måneder der følelsene har svingt mellom de dypeste daler og de høyeste topper. Dette har tappet både henne og mannen Rudi fullstendig for energi. Det tærer på samvittigheten, ikke minst overfor seks måneder gamle Nikolai, som de ønsker å ha overskudd til å følge ordentlig opp. Vi håper at Sprek-prosjektet skal gi henne de nøklene og den kunnskapen hun trenger til å komme i gang med aktivitet, og at hun på denne måten skal få energi til å leve en mest mulig normal hverdag igjen.

Trener Ausland om Silje

— Vi håper å gi Silje så bra opplevelser med fysisk aktivitet at hun får lyst til å fortsette med det. At hun ser at når hun driver med det, så gir det endorfiner og mulighet till positiv tenkning i stedet for det som har vært trist og leit i livet. Jeg tror ikke hun vil ha så store problemer med å klare det kortsiktige målet, HovdenTour, men det handler om å finne de bevegelsesformene og dosene som gjør at det tiltaler henne og hun ser nytten og gleden av å fortsette med det når Sprek-prosjektet er ferdig, sier Sprek-trener Jarle Ausland.