KITA: — Vi merker ikke noe uro her vi er nå, men vi følger nøye med på nyhetene og har tett kontakt med våre malisiske venner for å høre hvordan situasjonen utvikler seg, forteller misjonær Alf Halvorsen.

Han og kona Hilde, som kommer fra Nodeland i Songdalen, jobber for Normisjon i Mali. De befinner seg for øyeblikket i området Kita, vest i landet.

Det har vært svært urolig i Mali det siste året. Militante islamister tok for ni måneder siden kontrollen av hele Nord-Mali, hvor de har innført strenge Sharia-lover og drevet hundretusener av mennesker på flukt.

Ny offensiv

Denne uka satte opprørerne i gang en ny offensiv, hvor de utkjempet regjeringsstyrkene i den strategisk viktige byen Konna.

Fredag deltok franske fly i et angrep som førte til at islamistene ble drevet bort fra byen igjen.

— Frankrike har vist beslutningsdyktighet lenge, å slå tilbake mot opprørerne nå var helt avgjørende for å hindre at de rykket videre inn mot hovedstaden. Det hadde vært utrolig farlig for hele landet, sier Halvorsen.

Steines til døde

Misjonæren forteller befolkningen i Nord-Mali nå lever under et brutalt regime, etter at opprørerne tok kontroll.

— Ettersom de nå har innført Sharia-lover er det svært tøft for dem som er igjen der. Ungdommer får ikke spille fotball. De får ikke høre på musikk eller høre på radio. De hogger hendene av tyver og steiner dem som har utenomekteskapelige forhold, sier han til Fædrelandsvennen.

Det er nå erklært unntakstilstand i hele Mali.Etter at urolighetene brøt ut i landet for nesten ett år siden, har Normisjon halvert antallet misjonærer i Mali. Ekteparet fra Nodeland er to av seks norske arbeidere fra misjonsorganisasjonen.

NMS tar pause

Lørdag besluttet Det Norske Misjonsselskap (NMS) at de trekker seg ut av landet.

— Det har vært økende uro i Mali de siste dagene og ledelsen i NMS har besluttet å trekke ut de tre misjonærene som den siste tiden har tjenestegjort i Mali. De kommer til Norge i løpet av helga, står det i en pressemelding fra NMS.

Halvorsen sier situasjonen har endret hvordan utenlandske misjonærer kan arbeide.

— Vi må være mye mer forsiktige, og kan ikke bevege oss overalt i området vårt. I november ble en franskmann kidnappet av islamister, som går bak linjene. Det er dette vi frykter mest, forteller han.

Lager base i Senegal

Ekteparet har fått ansvaret for å legge til rette for en plass i nabolandet Senegal, slik at misjonærene kan oppholde seg der i vanskelige tider.

— Hvis det blir for farlig i Mali, har vi da en base der. For oss er det ikke aktuelt å trekke oss tilbake til Norge, sier Alf Halvorsen.

Han sier likevel at de prøver å opprettholde arbeidet sitt i verdens fattigste land. For få dager siden startet de et nytt bibelskoleår.— Vi prøver å holde aktiviteten i gang.

Utenlandske styrker

Etter at Frankrike gikk aktivt inn og deltok i kamphandlingene mot opprørerne, er mobiliserer flere land støtte til regjeringshæren.

Vest-afrikanske land vil senest mandag begynne utplassering av soldater i Mali for å vinne tilbake den nordlige delen av Mali, ifølge NTB.

Myndighetene i Frankrike har sendt brev til FNs sikkerhetsråd, hvor de skriver at utviklingen i Mali nå har nådd et punkt hvor det er nødvendig at FN snarest mulig godkjenner å sende en internasjonal styrke til landet.

Frankrike skal ha fått en forespørsel fra Malis interimspresident Dioncounda Traore, da de sendte styrker for å stanse en islamistisk offensiv i Nord-Mali fredag.