KRISTIANSAND/TAMBAGA: — Jeg har kommet hjem til kona mi i Tambaga nå. Inntil videre avventer vi og følger med på situasjonen på radio og internett, forteller misjonær Alf Halvorsen fra Nodeland til fvn.no.

Halvorsen holdt bibelskole i en liten landsby 20 mil fra hjemmet deres. Da regjeringsstyrkene i Mali torsdag begikk militærkupp, bestemte han seg for å avbryte oppdraget og reise hjem til Tambaga.

Ifølge en erklæring som ble lest opp på landets statlige TV-kanal, styres Mali nå av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten. De har opphevet grunnloven og drevet den demokratisk valgte presidenten, Amadou Toumani Touré, på flukt.

Portforbud

Det er innført portforbud over hele landet, og alle grenseoverganger er stengt. Det befinner seg omkring 70 nordmenn i Mali, ifølge UD.

Ekteparet Halvorsen jobber for Normisjon, som har 24 misjonærer i landet. Selv befinner de seg omlag 20 mil fra hovedstaden Bamako, hvor de hardeste kampene har pågått.— Portforbudet gjelder i praksis bare i Bamako. Her i bushen er det fortsatt fredelig, sier Alf Halvorsen.

Bekymret på Sørlandet

Skremmende bilder i media av kuppet i Mali har likevel skremt ekteparets familie på Sørlandet.

— Mine foreldre og våre fire sønner er bekymret for oss. Og det forstår jeg. Når vi ser på nettet ser det jo kjempedramatisk ut og jeg ville også vært redd hvis jeg hadde hatt en datter her nede, sier Hilde Halvorsen.

— Vi bruker mye tid i telefonen for å berolige dem som er hjemme. Og sier at de må be for oss.

- Barn synes det er skummelt

Hun forteller at en misjonærkollega sitter i hovedstaden med sin 11 år gamle datter. Der har det vært vedvarende skuddvekslinger rett utenfor bygningen hvor de holder til.

— Der inne er det mer dramatisk og barna som er der synes dette er skummelt, sier Hilde.Misjonærene avventer ordre fra sine ledere. De har fått beskjed om å hamstre hermetikk og vann og finne fram pass. Slik at de er klare til evakuering.

Misnøye med presidenten

Bakgrunnen for opprøret i Mali er stor misnøye i hæren, som har lidd flere ydmykende nederlag de siste månedene i kamper mot opprørsgrupper.

Flere tusen opprørere fra minoritetsgruppen tuaregene, som var leiesoldater for Gaddafi-regimet i Libya, har vendt hjem til det nordlige Mali. Der kjemper de en kamp for en egen, selvstendig tuaregstat.

De har tatt med seg store mengder tunge og avanserte våpen og er langt bedre utstyrt enn regjeringshæren.

– Regjeringshæren er generelt dårlig utrustet, og det er stor misnøye. Å kjempe mot tuaregene på deres hjemmebane i ørkenen er ikke lett, sier Fafo-forsker og Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås, som for tiden befinner seg i nabolandet Nigeria.

Han mener det også lenge har vært en generell misnøye i hæren mot presidenten, og at tuaregspørsmålet mer er blitt en utløsende faktor.

Hæren støttes i folket

Alf Halvorsen sier mange innbyggere i Mali støtter regjeringsstyrkenes misnøye.

— Mange av dem har delt hærens frustrasjon over at så mange blir drept nord i Mali, på grunn av manglende ammunisjon og dårlige våpen, sier han.

Fordømmes

Det internasjonale samfunnet fordømmer imidlertid militærkuppet. Frankrike har allerede stanset alt samarbeid med Mali. Danmark sier landet fryser 215 millioner danske bistandskroner til landet.

USA understreker sin støtte til Malis valgte ledere og sier det konstitusjonelle styret må gjeninnsettes øyeblikket. Norge gjør det samme.

Hvordan kuppet i Mali utvikler videre er uvisst. Samtidig som regjeringsstyrkene trekker deler av sine styrker mot hovedstaden, intensiverer tuaregene sin fremrykning i nord.

— Ifølge BBC har rebellene i nord opptrappet sine krigshandlinger og forsøker å ta flere byer. De gjør at hæren nå må kjempe på to fronter samtidig, sier Halvorsen.

UD fraråder alle reiser og opphold i landet.