BAFOULABE: — Alt ligner nå på et militærkupp i landet, men det er foreløpig ikke bekreftet, forteller Alf Halvorsen fra Nodeland.

Han og kona Hilde er i Mali som misjonærer for Normisjon.

I løpet av onsdagen har hæren tatt kontroll over den nasjonale kringkastingen, flere veier og flyplasser i landet. Soldatene har omringet presidentpalasset og det meldes om kraftige skuddsalver i Malis hovedstad Bamako.

- Holder oss i bushen

Alf og Hilde Halvorsen befinner seg i øyeblikket ute i bushen, et godt stykke fra Bamako.

— Akkurat nå er vi på forskjellige steder. Kona mi og en annen sørlending fra Mandal er i en landsby som heter Tambaga 18 mil fra hovedstaden, mens jeg befinner meg i Bafoulabe som ligger ytterligere 22 mil unna, sier Alf Halvorsen.

Selv om de i øyeblikket ikke er direkte berørt av urolighetene, forteller Halvorsen om en spent og uavklart situasjon.

— Vi sitter og hører på franske radiosendinger for å holde oss oppdatert. Jeg tror det tryggeste akkurat nå er å holde seg i bushen. Det vi frykter mest er at det blir lovløse tilstander med plyndring og slike ting. Vi har også flere norske kolleger i storbyene, hvor situasjonen er langt mer kritisk, sier misjonæren.

Misfornøyde soldater

Bakgrunnen for hærens omfattende protestaksjon i Mali er at soldatene er misfornøyde med myndighetenes håndtering av et tuaregopprør nord i landet. Dette har krevd mange menneskeliv og tvunget 200.000 mennesker på flukt den siste tiden.

Onsdagens uro skal ha blitt utløst av at forsvarsministeren besøkte en militærforlegning 15 kilometer nord for Bamako.

— Ministeren fortalte soldatene at forhandlingene gikk dårlig, og de klaget over håndteringen av krisen i nord, forteller en militærkilde ifølge NTB.

Flyplassen er kapret

Halvorsen forteller at en norsk misjonær med sine to barn forsøkte å komme seg ut av landet onsdag. Hun kom seg ikke ut til flyplassen fordi regjeringssoldatene hadde stengt broene.

Et fly fra Air France skal også ha snudd på vei til Mali, på grunn av urolighetene.

Misjonærparet fra Nodeland forteller at de foreløpig ikke vil forlate landet.

— Vi avventer og ser an situasjonen. Vi håper det vil roe seg ned. Inntil videre holder vi oss unna de store byene.