Når hummerfisket starter 1. oktober, intensiverer Kristiansand havn jakten på teiner og andre fiskeredskaper i innseilingen til Kristiansand.

— Slike redskaper kan ha store konsekvenser for skipstrafikken. Hvis man får dette i propellen, kan det i verste fall føre til omfattende reparasjoner, sier Thomas Granfeldt, assisterende havnedirektør i Kristiansand havn.

Havnas egen båt kommer til å være ute hele natta før fisket starter og i dagene etterpå.

— Alt som står i hovedled og biled kommer til å bli fjernet, sier havneinspektør Roald Endresen.

Store områder

Det er forbudt å sette opp faste redskaper som teiner og garn i de områdene som er skipenes hovedled og biled (se fakta). I Kristiansand omfatter det en rekke områder som nå skal kontrolleres ekstra grundig:

• Innseilingen til Kongsgård/Vige. Det vil i praksis si hele Topdalsfjorden fram til Varoddbroa.

• Innseilingen til Vestre Havn.

• Byfjorden.

Riggen Haven som ligger i Topdalsfjorden skal etter planen ut 1. oktober. Det er samme dag som hummerfisket starter. Derfor vil Kristiansand havn være ekstra påpasselige med å fjerne teiner som er i veien. Foto: Kjetil Reite

I år sammenfaller i tillegg hummerfisket med at riggen Haven som ligger i Topdalsfjorden skal ut. Planen er at det skal skje 1. oktober.

— Forbudet mot slike redskaper gjelder jo hele året, men vi er ekstra nervøse for hva som skjer nå når denne riggen skal ut samtidig med at hummerfisket begynner. Det trengs enormt mye plass for å få riggen ut, sier Granfeldt.

Utgifter

Ifølge Granfeldt er ikke problemet med ulovlige fiskeredskap veldig stort. Han antar at det er rundt ti tilfeller i året der de må ut og fjerne slike redskaper.

Men når kontrollen nå øker, kan det også bli fjernet flere redskaper.

Kristiansand havn forbereder også folk på at de ikke bare får fjernet teinene de har satt ut.

— De risikerer også å måtte betale for teinene hvis de skal ha dem tilbake. Det koster oss 2500 kroner i timen å kontrollere innseilingene, så det kan fort koste et par tusen hvis folk vil ha redskapene tilbake, sier Granfeldt.

Blir ødelagt

Losoldermann Geir Henning Eikeland er leder for lostjenesten i Skagerrak. Han håper flere nå blir klar over forbudet mot teiner og garn i seilingsledene.

— Dette gjelder ikke bare Kristiansand, men hele Skagerrak-kysten. Når hummerfisket starter, blir det flere hindringer. Det er et hinder for sjøtrafikken, i tillegg til at folk risikerer at redskapene forsvinner hvis de blir truffet av et stort fartøy, sier Eikeland.

De melder fra til Kristiansand havn når de oppdager slike fiskeredskaper.

Havna er klar over at de kan bli oppfattet som gledesdrepere. Folk får ikke bare fjernet teinene, men risikerer altså at de må betale for å få dem tilbake.

— Vi vet at hummerfisket nærmest er en religion for sørlendingene, og vi er veldig glad for at folk bruker sjøområdene. Så lenge det ikke blir en fare for vår drift, sier Granfeldt.