Boligriggen "Haven" har de siste årene vært leid inn av selskapet ConocoPhillips. Nå skal Mærsk Olie og Gas i Danmark leie riggen. Foto: Sondre Steen Holvik
Haven00003.jpg Foto: Reidar Kollstad
Haven00002.jpg Foto: Reidar Kollstad
Haven00001.jpg Foto: Reidar Kollstad
Haven00004.jpg Foto: Reidar Kollstad
"Haven" inneholder blant annet 447 sengeplasser, diverse dagligrom, kino og treningsrom. Foto: Sondre Steen Holvik
Fra før av ligger boligriggen COSLRigmar i Kristiansand. Nå får den selskap av den adskillig større riggen "Haven". Foto: Sondre Steen Holvik
"Haven" har 130 meter lange bein, som er jekket opp under transport. Når riggen er på plass på et oljefelt, jekkes beina ned, slik at riggen blir stående trygt på havbunnen. Foto: Reidar Kollstad
Boligriggen har 130 meter lange bein. Foto: Reidar Kollstad

Se bildeserie øverst i saken!

— Dette er veldig gøy for oss i OSM, siden riggen kun ligger 200 meter fra hovedkontoret vårt, forteller Asbjørn Njerve.

Han er driftsleder for boligriggen «Haven», som mandag morgen ble slept inn til kai i Kongsgårdbukta i Kristiansand.

130 meter oppe i lufta

Selskapet OSM Offshore har hovedkontor på Sør Arena. Selskapet drifter en rekke offshorefartøyer, blant annet den nevnte boligriggen. Selve riggen eies av selskapet Master Marine.

Fra før av ligger boligriggen COSLRigmar i Kristiansand. Nå får den selskap av den adskillig større riggen "Haven". Foto: Sondre Steen Holvik

Riggen har nylig blitt leid ut til oljeselskapet ConocoPhillips på Eldfisk-komplekset, et område på den sørlige delen av norsk kontinentalsokkel i Nordsjøen. Nå er det skrevet leiekontrakt med Mærsk Olie og Gas i Danmark.

— Dette er en oppjekkbar boligrigg. Beina den står på, kan jekkes opp. Når beina er jekket helt opp, stikker de cirka 130 meter opp i lufta, forklarer Njerve.

Riggen er 112 meter lang, 53 meter bred og 19 meter dyp.

Oppgraderes

Boligriggen har blant annet 447 sengeplasser, diverse dagligrom, kino, treningsrom, helikopterdekk og messe. Den har også en egen modul med mellom 70 og 80 kontorplasser.

— Vi skal nå gjennomføre oppgradering for en ny klient i Danmark. I tillegg skal Det Norske Veritas utføre sjekk og inspeksjon av riggen, noe som skjer hvert femte år, forteller driftslederen.

- Er det mye som skal gjøres?

— Vi forventer ikke det, men det avhenger av hva som blir resultatene av inspeksjonene.

Verdt millioner

Ifølge Njerve skal riggen oppgraderes for mange millioner kroner. Han vil ikke ut med eksakte tall.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, skal det dreie seg om titalls millioner kroner.

"Haven" har 130 meter lange bein, som er jekket opp under transport. Når riggen er på plass på et oljefelt, jekkes beina ned, slik at riggen blir stående trygt på havbunnen. Foto: Reidar Kollstad

Planen er at «Haven skal ligge seks uker i Kristiansand.

— Det er flere grunner til at vi velger Kristiansand. Byen har fasilitetene vi trenger. Kristiansand har bra strategisk plassering, både når det gjelder avstanden fra der vi kommer fra og avstanden til der vi skal etterpå. Riggen er 19 meter dyp, så derfor trenger vi ei dypvannskai. Dette er også ei prisgunstig havn, sier Njerve.

En stor del av besetningen på «Haven» kommer fra Kristiansand-området og Sørlandet. Mannskapet skal være med på oppgraderingen og inspeksjonene i perioden riggen skal ligge i byen.

- Får mer å gjøre

Thomas Granfeldt, assisterende havnedirektør i Kristiansand Havn, er godt fornøyd med at byen får besøk av nok en boligrigg. Fra før av ligger boligriggen COSLRigmar i Kristiansand.

— Det er i henhold til Kristiansand Havn sin strategi å tiltrekke seg oppdrag som dette, slik at næringslivet i regionen får mer å gjøre, forteller Granfeldt, som poengterer at det for tiden er dårlige tider for den oljerelaterte bransjen.

— Vi er opptatt av å jobbe konsentrert for at industrien kan få drive service på utstyr her i Kristiansand, på kraner og boreutstyr som bedriftene har solgt, sier han.