Elisabeth Hop hos «Hjelp oss å hjelpe» får en god klem av bruker Elner Larsen. Frivillig Sondre Moum (t.h) har fått et bedre liv etter at han begynte å jobbe i organisasjonen Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Det betyr alt for oss at Fædrelandsvennen hjelper oss å hjelpe. Vi er avhengig av snille engler, sier daglig leder av «Hjelp oss å hjelpe», Elisabeth Thorsen.

Se hvem som bidrar i vårt dugnad-studio nederst i saken.

En av de som besøker organisasjonen så ofte han kan, er Elner Larsen (60).

Den tidligere sjømannen fra Vesterålen har vært ute mang ei vinternatt før. Han har rodd fiske i europeisk farvann og i Finnmark, og spesielt det siste har satt spor.

– I Finnmark lærte jeg hvordan man får seg juling, smiler han.

Livet som fisker er hardt, og veien til kneiper og barer er kort når man har landligge.

Trygg havn

Elner strever fortsatt, men føler at «Hjelp oss å hjelpe» er blitt en trygg havn for ham.

– Jeg føler jeg har hatt mer flaks enn det er lov å ha. Noen dro meg hit, og så sa de som jobber her: Kom tilbake! Det trigget noe i meg. Her er folk passelig store i kjeften. Jeg må ikke veie ordene mine. Det finnes ikke greiere folk, sier han, og sveiper armen rundt i lokalet. Han er innom nesten hver dag, og han kan sitte i timer og kose seg med kaffe og prat.

– Jeg gleder meg til å se alle, hver eneste dag. Helgene blir veldig lange, for å si det sånn, sier han.

– Flesteparten her har en bakgrunn som tilsier brutte bånd. Vi snakker mye om sorg og savn, sier Elisabeth Hop, som jobber som frivillig i «Hjelp oss å hjelpe»

– Ja, det er ikke alt man vil fortelle alle. Vi slipper å gå til psykolog, sier Elner Larsen.

Flere trenger hjelp

Den frivillige organisasjonen i Kristiansand opplever stor økning i antall folk som trenger hjelp, spesielt etter at strømprisene føyk i været.

Daglig leder i «Hjelp oss å hjelpe», Elisabeth Thorsen er på matutdeling. Foto: Kjartan Bjelland

– Det er i gjennomsnitt 150 personer innom oss hver uke nå, og vi deler ut mellom 10 og 15 matkasser hver eneste dag, sier daglig leder i «Hjelp oss å hjelpe», Elisabeth Thorsen.

Hver dag er det folk innom lokalene til den frivillige organisasjonen i Kristiansand. Dette er både barnefamilier, rusmisbrukere og andre som kommer for enten for bare en kopp kaffe, en vaffel og en prat. Eller for å få matkasse, klær og utstyr i butikken - der alt er gratis.

Roger Waldeland (t.v) og Johnny Emblem får matposer hos Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe. Foto: Kjartan Bjelland

Roger Waldeland og Johnny Emblem er to av mange som får hjelp hver uke.

– Dette er juleredninga vår. Nå kan jula bare komme, sier de to til Fædrelandsvennen.

Johnny Emblem og Roger Waldeland har fått hver sin forsyning med mat. Foto: Kjartan Bjelland

Elisabeth Thorsen forteller om misjonen til «Hjelp oss å hjelpe».

– For oss handler det ikke om å ha penger på bok. Får vi inn en stol; få den ut! Får vi inn et kjøleskap; gi det til noen som trenger det så fort som mulig. Alt vi får inn skal ut til de som trenger det, her skal det ikke ruges eller spares på ting eller penger. Folk trenger hjelp nå, og de trenger ikke forklare eller komme med bevis på at de trenger hjelp, sier Thorsen, som har travle dager både i og utenfor butikken i Kristiansand sentrum.

Fyller tomrom i livet

Thorsen er selv ufør, og startet organisasjonen for sju år siden.

– Jeg hadde jobbet med rusmisbrukere i Bymisjonen i mange år, og plutselig møtte jeg veggen. Jeg hadde det veldig tøft, men måtte til slutt ta meg selv i nakken og si: «Skjerp deg, Elisabeth! Du har både hus og hjem i motsetning til mange andre». Så da kom jeg meg opp og ut, og startet «Hjelp oss å hjelpe», forteller hun, og legger til:

– Dette gir meg innhold i hverdagen, og jeg føler meg til nytte. «Hjelp oss å hjelpe» gir meg mening og det fyller et tomrom i livet mitt, sier Thorsen.

Vokste opp i rus

Det er nå 34 personer som jobber som frivillige for «Hjelp oss å hjelpe», og Elisabeth Hop (42) er en av dem. Hun har vært frivillig i seks år.

Elner Larsen (t.v), Elisabeth Hop og Sondre Moum (foran) hos Hjelp hos å hjelpe. Foto: Kjartan Bjelland

– Jeg er vokst opp i rus, og jeg har vært i rus. Jeg var en «skyggeruser», som ruset meg i helgene, men gikk på jobb og skole som vanlig. Så fikk jeg barn, og valgte en annen retning, forteller hun om valget hun tok for 22 år siden.

– Jeg skulle ikke la mine barn oppleve å vokse opp med rus, og jeg valgte derfor å bruke den erfaringen jeg hadde til å hjelpe andre. Jeg har vært frivillig for flere organisasjoner, men valgte «Hjelp oss å hjelpe» for seks år siden. Da trengte jeg nemlig hjelp selv, forteller hun, og legger til:

– Det gir meg sjelefred å jobbe her. Det er godt å gi til andre den hjelpen jeg helt sikkert kunne trengt selv den gang da jeg ruset meg, sier hun.

Ba om hjelp

Sondre Moum (27) jobber nå som frivillig hos Hjelp hos å hjelpe. For ett år siden ba han selv om hjelp.

Sondre Moum har selv fått hjelp av «Hjelp oss å hjelpe». Nå er han frivillig, og møter opp hver dag. Det setter Elisabeth Thorsen stor pris på. Foto: Kjartan Bjelland

– Jeg kom hit da jeg var på det laveste punktet i livet mitt. På grunn av dårlige valg og lite penger hadde jeg først begynt å selge dop, og så begynte jeg å bruke dop selv, sier han.

Sondre er beskjeden, så med-frivillig Elisabeth Hop supplerer:

– Da Sondre kom hit var han en person som utstrålte «Ikke se meg, ikke spør meg». Nå har han funnet sin plass, og sin «familie», sier hun.

– Ja, jeg liker meg her. Jeg hadde aldri jobbet i hele mitt liv. Nå møter jeg opp her hver dag. Jobben gir meg en grunn til å stå opp, og en grunn til gå ut av huset. Jeg er blitt en bedre person, det kjenner jeg, sier Sondre Moum.

Dugnad for Hjelp oss å hjelpe

Vil du bidra? Har du tips om fattigdom som du mener vi må skrive om? Del med oss!

Send inn

Håper flere som gir til organisasjoner hjelper folk som har lite .Bedre å gi til di som trenger det .Fleste i Norge har mer enn vi trenger .VI er heldig som er vokst opp i Norge.

Morten Duvold

- Julekiosk

User image

1.klassingene på Hamreheia åpnet i dag julekiosk på lekeplassen. De solgte bl.a julepynt, lys og meiseboller de har laget selv. De tjente 2000,- til Hjelp oss å hjelpe. God jul fra Sverre, Mie, Othilie og Carmen.

Trude Wold Jernæs

Så fantastisk! Noe av det mest rørende så langt.

Hils dem så mye og si GOD JUL!

Mari Horve Reite

- En glede å gi

Gledelig jul og takk til dere som står på. Dette blir en av årets julegaver som det blir en glede å gi ❤️

Grethe Gullaksen

Åh, så bra, Grethe! Sånn føler jeg det også.

Tusen takk, og god jul!

Mari Horve Reite

- For en dugnad!

For en dugnad❤️🙌🏼🎄🎁.

Jeg tar av meg hatten🎩.

Sammen kan vi alle gjøre en forskjell❤️.

Juleklem fra en frivillig på hoåh❤️

cecilie brådland

- Overfører julebordpengene

Vi overfører julebordpengene fra Lager v/Glencore Nikkelverk. Det føles godt å kunne hjelpe. God jul!

Laszlo Csakanyi

Hei, Laszlo! Utrolig fint å høre, skikkelig rørende.

Dere er mange på Glencore som har gjort det samme nå, tusen, tusen takk.

God jul til dere alle!

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Dette er status på innsamlingens siste dag

Hektisk aktivitet i lokalet til "Hjelp oss å hjelpe" når matkasser til over 400 personer skal pakkes. Foto: Hjelp oss å hjelpe

I går, tirsdag, kom det inn 53.685 kroner via vipps og 15.500 kroner på konto.

Det betyr at vi nå er oppe i 970.325 kroner totalt!

Vi har sagt at vår juleaksjon avsluttes i dag, for å gi "Hjelp oss å hjelpe" ro til å håndtere det som har kommet inn. Men om noen vil bidra etter dagen i dag, er det selvsagt helt supert!

- I går kom det innom masse herlige folk med mat og gaver og gavekort. Tusen, tusen takk, sier Elisabeth Thorsen onsdag morgen.

I går fikk "Hjelp oss å hjelpe" inn grønnsaker fra Gaardsutsalget, som ble pakket i poser til hver enkelt som har bedt om hjelp.

I dag skal de hente flere matvarer til de over 400 som har bedt om hjelp.

Greier vi å kommer over en million kroner i årets aksjon?

- Slik gjør vi det

Hei.

Har lyst å fortelle hvordan vi gjør det på Hjelp oss å hjelpe. Det stod en dame på utsiden av lokalet, helt fortvilet og visste ikke hva hun skulle gjøre. ‘’Hei, kan vi hjelpe deg, spurte jeg henne.‘’Med tårer i øynene og skjelven stemme spurte hun om det var mulighet å få litt mathjelp.

Vi snudde oss om og pakket inn både frysevarer og tørrmat til henne med selv tårer i øynene. Elisabeth fant frem gavekort så hun kunne kjøpe melk og brød. Mye takk fikk vi og gråt ble det! Nå vet jeg at hun som ikke hadde penger og mat, nå kan feire julen med sine to barn.

Klem frivillig på HOÅH

Albina Matoshi

Så fint å høre! Fantastisk at hun fikk hjelp og kan gå en bedre jul i møte.

Mari Horve Reite
Sven Arthur Ljosland

– Vi nærmer oss millionen

Denne meldingen fikk vi fra Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe i morges:

"God morgen :-) dette er helt sykt, vi nærmer oss millionen. Det er fantastisk god følelse å vite at en gleder noen ekstra nå som det er tøffe tider pga smitten. Det er kommet inn på konto 46.950,-, på Vipps 34.201,- = 81.151,-. Totalt da 912.140,-

Helt sykt, er hel skjelven æ.

Ha en fin dag videre :-)

Mari Horve Reite

Så mye har kommet inn så langt

I løpet av helga har det kommet inn 31.080 på vipps og 3654 på konto.

- Det betyr 830.989 kroner til sammen. Dette er helt vilt. Vi er overveldet og vanvittig takknemlige, sier Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe.

Undertegnede var innom lokalene i Posebyen i formiddag, og kan fortelle om høy aktivitet.

Denne uka går cirka åtte frivillige i gang med å pakke 400 matkasser som folk har bestilt til jul.

- Vi skal få unna de 400 som allerede har bestilt først. Men 21. desember kan folk som fortsatt trenger mat og hjelp til jul, melde seg. Alle som trenger det skal få hjelp, sier Thorsen.

Mens vi var der, kom en kvinne (som ikke vil ha navnet i avisa) innom med hjemmebakte julekaker og godteposer. Dette har hun hjulpet med i flere år nå.

- Det er så mange hyggelige telefoner og folk innom hele tiden. Selve butikken vår er stengt, siden vi trenger all plassen til å pakke kassene. Men vi er her nesten fra morgen til kveld. Døra vår er åpen, og det er bare å ta kontakt på telefon eller Facebook, forteller Thorsen.

Småkaker (hjemmebakte) og godteposer med hyggelige hilsener kom inn mens vi var hos "Hjelp oss å hjelpe" mandag morgen. Til å bli varm i hjertet av! Foto: Mari Horve Reite
- Er det ikke fantastisk, sier Elisabeth Thorsen, idet en kvinne kommer inn med bakst Foto: Mari Horve Reite
Thorsen må le når hun ser pengene som strømmer inn på kontoen. - Helt uvirkelig, sier hun. Foto: Mari Horve Reite
Det kommer store leveranser mat til organisasjonen de nærmeste dagene. Blant annet 400 kilo poteter. - For første gang har jeg ikke trengt å regne på kronene når jeg har sendt bestilling, sier Thorsen. Foto: Mari Horve Reite

- Julebordpengene overføres

Overfører julebordpengene fra Elektro og automasjonsavdelingen ved Glencore nikkelverk.

God Jul!

Stian Mortensen

Så fantastisk, Stian. Dette vil glede mange.

Ønsker dere på elektro- og automasjonsavdelingen en god jul!

Mari Horve Reite

- Elisabeth har hentet gaver

User image

Da har Elisabeth tatt turen ned til AQ 🎄 og hentet 80 julegaver til organisasjonen♥️♥️♥️ Så nå er det plass til flere gaver til de som ikke har så mye fra før av♥️

Anne Berhus

Så flott, Anne!

Da er det bare å fylle opp treet på AQ med gaver igjen.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Butikken på Hjelp oss å hjelpe er stengt - slik får du hjelp likevel

Hjelp oss å hjelpe-butikken der folk som trenger det kan hente gratis klær og utstyr, er stengt for sesongen.

Det skyldes at de frivillige hos Hjelp oss å hjelpe skal pakke 400 matkasser fram mot jul, og trenger også å ta plassen i butikken i bruk.

Men fortvil ikke hvis du trenger hjelp eller vil gi hjelp, er det bare å ta kontakt via Facebook eller sms (901 95 905).

Det vil være folk i lokalene i Kristian IVs gate i byen fra 11-16/17 alle hverdager.

Full bil fra Næringsforeningen og Caledonien

User image

Hei❤

Takk til Næringsforeningen i byen vår 👍 det ble full bil med mat fra Hotell Caledonien. En del av denne maten gikk videre slik at mange mennesker som har det tøft i Søgne nå kan kose seg m Julemiddag & Julefrokost ❤🎅🧑‍🎄

Tone Steffensen (frivillig) stilte opp med bil 👍

Elisabeth Thorsen

Så utrolig flott! Bra at det blir sendt der behovet er stort.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

På konto nå: 796.255 kroner!

Lørdag morgen er statusen slik: Fredag kom det inn 55.500 kroner via vipps og 77.600 kroner på konto!

- Nå er totalsummen 796.255 kroner. Jeg blir helt målløs over den enormt givergleden. Fantastisk flotte mennesker som har vært innom lokalet med gaver og mat og mye mer. Det er bare helt rått og jeg må klype meg i armen for å kjenne at dette skjer, sier daglig leder Elisabeth Thorsen i Hjelp oss å hjelpe.

Vi lar oss også begeistre stort over engasjementet i dugnad-studioet her, og hører rykter om at mye er på gang.

Her er noe av det som kom inn til Hjelp oss å hjelpe i går. På bildet ser vi gavekort, blant annet til besøk i Dyreparken. Foto: Elisabeth Thorsen

Kjøpte produkter og tjenester

User image

I år ønsker vi i XR at julegaven blir å gi til de som trenger det, så vi tok en telefon på oppfordring fra Fædrelandsvennen til Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder og spurte dem hva de faktisk trengte.

Deretter valgte vi å kjøpe produkter/tjenester som Hjelp oss og hjelpe ønsket seg av våre egne kunder. Så her oppfordrer vi videre til å bruke hverandre i næringslivet. Husk at næringslivet er motoren som gjør at Norge går rundt og at folk har et arbeid å gå til.

Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. Ta vare på hverandre og hjelp hverandre. Hilsen gjengen på XR.

XR Visuell Kommunikasjon AS

Hei, dere, og så utrolig gøy å høre!

En veldig fin måte å gjøre det på. Tusen takk!

Mari Horve Reite

- 200 gavekort

User image

Nordic Arena Sør gir 60.000 .

Når bedriftsnettverket Nordic Arena Sør på grunn av koronasituasjonen måtte avlyse sin årlige julelunch hvor Kombinat ved Narve Ellefsen skulle ha levert maten, ble vi enige om i at det var en god ide å gi bort pengene vi skulle benyttet til mat til organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe».

Dette resulterer i 200 gavekort a kr. 300,- hvilket dekker middag og drikke for 2 personer på Kombinat. Gavekortet kan benyttes i hele 2022.

Vi håper at dette kan være en ekstra oppmuntring

På vegne av alle medlemsbedriftene i Nordic Arena Sør

Terje Normann Johanssen

Nordic Arena Sør

SÅ fantastisk! Dette kommer til å bringe glede langt inn i 2022. Utrolig flott gjort.

God jul!

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Fått med deg våre artikler om fattigdom i byen?

I år samarbeider vi med "Hjelp oss å hjelpe", men vi tenker det viktigste er at folk bidrar.

Vi har skrevet flere saker som beskriver situasjonen i Kristiansand-regionen. Det har gjort inntrykk på oss og mange andre.

Vil du lese mer, legger jeg ved et knippe artikler her:

Mari Horve Reite

Tusen takk!

Fredag morgen forteller Elisabeth Thorsen om nok et døgn med fantastisk giverglede:

- Totalsum nå er 663.155 kroner. Dette er så utrolig, jeg føler at jeg drømmer, sier Thorsen.

I tillegg til pengene som strømmer inn på kontoen og alle dere som deler rause meldinger her, får "Hjelp oss å hjelpe" også mange direkte henvendelser.

- Det kommer fantastisk mange hyggelige telefoner, og i dag kommer et firma innom med julegaver. Jeg skal også møte noen angående matdonasjon. Helt crazy og overveldende, denne givergleden. Så mange herlige mennesker som bidrar på ulike måter, sier Thorsen.

- Gir 1000 kroner hver

Meg og døtrene mine gir 1000 kr hver og utfordrer alle vi kjenner til å gjøre det samme. Forferdelig trist å lese om barn og voksne som gruer seg til jul pga dårlig råd. All ære og respekt til Hjelp oss å hjelpe som gjør en fantastisk jobb.👍

Frode Hansen

Utrolig flott, Frode. Tusen takk!

Ønsker deg og døtrene dine god jul!

Mari Horve Reite

- Skal få tent håp igjen

Dette er bare helt fantastisk. Hoåh er ikke bare en sted å få hjelp - det er et sted å komme hjem. Den følelsen sitter vi alle med som frivillig, hjelpetrengende, i rus og i bostedsløshet. Endelig kan Elisabeth senke skuldrene litt og få hjelpa ut med lynets hastighet. Og den dama er kjappere enn man kan rekke å si jul ifra før. Tusen takk til alle som bidrar for at de med ingenting annet enn en følelse av håpløshet, skal få tent håp igjen. Og igjen, og igjen! Det varmer!

Jannicke Tønnesland

Takk, Jannicke, dette var sterke og rørende ord.

Så godt å få en påminnelse om hva vi gjør her, og hva det som gis kan bidra til. Håp.

Riktig god jul til deg!

Mari Horve Reite