KRISTIANSAND: — Det er store ressurser som er i sving, og de har jobbet fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. Jeg er forbauset over at ikke to så store aktører klarer å samarbeide om å legge ned fiberkablene samtidig, sier John Eie.

John Eie har bestilt fiber fra Telenor, men synes det er forbausende at ikke de to store aktørene har klart å samordne gravearbeidet. Foto: Kjetil Nygaard

Han bor i enden av en blindvei i Nordtjønnåsen, helt øverst i Vågsbygd. De siste fire ukene har gravearbeid preget nabolaget. Entreprenøren Br. Thorkildsen har gravd ned fiberkabler på vegne av Altifiber, som leverer Altibox i Agder. Asfalteringen er i gang, og i løpet av neste uke fullføres arbeidet helt. I mai kan beboerne som har bestilt fiber fra Altibox ta dem i bruk.

Ny graving

Men Eie må vente litt til. Han har bestilt fra konkurrenten Canal Digital, som er eid av Telenor. De har planlagt å grave ned sine kabler i den samme veien snart. Når kan de ikke svare på, men 31. august skal Eie kunne benytte internett via fiber-kabelen til Telenor.

John Eie betrakter asfalten som nylig er lagt oppå fiber-grøfta. Foto: Kjetil Nygaard

— Vi hadde representanter for begge firmaene på døra for noen måneder siden. Jeg gikk for Canal Digital sitt tilbud, og må vente på at et stort gravearbeid til er ferdig, sier Eie.

Br. Thorkildsen anslår at prisen på gravearbeidet de har gjort er på omtrent 500.000 kroner.

Ny graving

Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor bekrefter ovenfor Fædrelandsvennen at de kommer til å grave ned fiberkabler i den samme veien som i disse dager blir asfaltert.

Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor, som eier Canal Digital. Foto: Privat

— Ja, vi skal bygge ut i Nordtjønnåsen. Når en konkurrent nå har gravd ned sine kabler, må vi grave opp igjen grøftene for å legge ned vår kabel, sier han.Han legger til at de alltid vurderer hvor mange som har bestilt fiber når de bestemmer seg for å bygge ut, men at det ikke er noe som tilsier at de skal droppe utbyggingen i Nordtjønnåsen.

— Det er steinhard konkurranse om kundene. Konkurrenter pleier å varsle oss når de skal grave ned sine kabler, og omvendt. Men vi har også opplevd at når konkurrentene får nyss i at vi skal bygge ut, kan de være raskt på pletten og bygge ut før oss, sier han.

Det var grøfter, asfaltkanter og veiarbeid over hele Nordtjønnåsen da Fædrelandsvennen tok disse bildene torsdag. Foto: Kjetil Nygaard

Informasjonssjefen kjenner kun til to konkrete tilfeller hvor Telenor og en konkurrent har gravd ned en fiberkabel hver i samme grøft på forskjellig tidspunkt. Det var på Søm i Kristiansand i fjor, og i Risør.

Varsler ikke konkurrenter

Altifibers daglige leder Toralf Nyheim sier til Fædrelandsvennen at de varslet gravingen som vanlig gjennom Kristiansand kommunes gravemeldingstjeneste. Der kan alle fiber-leverandører følge med og eventuelt melde sin interesse for å bli med på arbeidet.

Daglig leder Toralf Nyheim i Altifiber, som leverer Altibox på Sørlandet. Foto: Privat

— Kommunen skal ha skryt for en oversiktig og grei ordning. Dersom Telenor ikke har sett at vi skal grave, er det deres feil. Vi tar ikke direkte kontakt med konkurrenten før vi skal grave ut, på samme måte som du ikke ringer din konkurrent og tipser dem om artikkelen du nå skriver, forklarer Nyheim. Han sier at det i snitt koster cirka 600 kroner per meter å bygge ut fiber i et område. Nyheim forklarer at det foreløpig aldri har skjedd at de har gravd ned en fiberkabel sammen med en konkurrent.

— Men Telenor har varslet at de vil grave på Tinnheia. Der har vi meldt vår interesse til å delta. Hvis vi gjennomfører, blir det første gang det skjer. Da går jeg ut ifra at vi deler kostnaden på gravearbeidet, sier han.

Store deler av Nordtjønnåsen, øverst i Vågsbygd, har vært preget av anleggsarbeid de siste fire ukene. Foto: Kjetil Nygaard

— Hvorfor kan dere ikke bare leie dere inn i Telenors kabel, slik det ble åpnet adgang til 1. januar?

- Fordi vi ikke kan levere våre tjenester gjennom deres kabel. Det er på grunn av at de bygger etter en annen teknologi enn oss. De legger en fiberkabel ut til et skap, hvor den splittes til 64 husstander. Vi legger kabel ut til hvert enkelt hus, svarer Nyheim.

- Uheldig

Fædrelandsvennen snakket med et par asfaltarbeidere i Nordtjønnåsen. De hadde allerede ledd godt av at asfalten trolig ville bli gravd opp igjen om noen måneder, og bekreftet at de selv hadde opplevd det samme på Søm i Kristiansand i fjor. Den saken kan du lese i denne artikkelen.

Asfaltarbeiderne hadde hørt om Telenors planlagte asfaltarbeid i Nordtjønnåsen før Fædrelandsvennens reporter kom på besøk. De fortalte at de opplevde det samme på Søm i fjor. Foto: Kjetil Nygaard

John Eie synes også hele situasjonen er komisk — men også uheldig. - Til slutt er det jo vi sluttbrukere som får kostnadene ved slike utbygginger. Tenk hvor mye tid og penger man kunne spart om de bygget ut sammen, eller benyttet samme kabel, sier han.

Kommunen: - Veldig problematisk

Ingeniørvesenet skal ha møte med Telenor allerede til mandag for å unngå flere doble gravinger av fiberkabler.

— Telenor har levert gravemelding på sitt arbeid i Nordtjønnåsen, ja. Men vi skal ha et møte med dem til mandag, og den blir ikke godkjent før det, sier Gunnar Gjermundnes, ingeniør i vei- og prosjektavdelingen i Kristiansand kommune.

Totalt blir det fem ukers veiarbeid for å grave ned denne oransje fiberkabelen fra Altibox. Snart kommer Telenor for å legge ned sin egen kabel. Foto: Kjetil Nygaard

Han sier at det er veldig problematisk at arbeidet ikke samkjøres av byggherrene. — Det er verken greit for publikum eller veiene våre at det graves dobbelt på denne måten, og det virker jo veldig unødvendig, forteller ingeniøren.

Kommunens gravemeldingstjeneste fungerer slik at når noen har meldt graving, kan andre gi beskjed om at de vil bli med i den samme grøfta.

— Men den fungerer visst ikke. Jeg vet ikke hvorfor. Det burde vært en synkronisering på byggherresiden, sier Gjermundnes.

Alle kan bruke Telenors fiberkabler

1. januar i år trådte en regelendring som gir alle aktører mulighet til å leie Telenors fiberkabler i kraft.

Elisabeth Sørbøe Aarsæther, assisterende direktør for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), som ligger i Lillesand. Foto: Privat

— Hvis Telenor legger ned fiberkabler, så har alle andre aktører rett til å levere sine tjenester gjennom den kabelen, på visse betingelser. Men det er ikke så mange som har benyttet seg av muligheten ennå, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther, assisterende direktør for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), som ligger i Lillesand.Hun vil ikke mene noe om den konkrete saken i Nordtjønnåsen, men sier at NKOM er positive til at flest mulig aktører kommer på banen. Aarsæther sammenlikner regelendringen for fiberkabler med det norske mobilnettet.

- Alle aktører kan leie seg inn i Telenors mobilnett. De er pålagt å åpne for andre aktører. Men det samme gjelder ikke for private aktører. Telia (tidligere NetCom, red. anm.) må ikke slippe til andre i sitt nettverk dersom de ikke ønsker det selv, forklarer hun.

— Vi ønsker å legge til rette for best mulig tjenester og mest mulig konkurranse, legger hun til.

Br. Thorkildsen, som utfører arbeidet for Altifiber, anslår at jobben koster omtrent en halv million kroner. Til høyre i bildet kan du se at grøfta strekker seg oppover bakken på venstre side av veien. Foto: Kjetil Nygaard