KVINESDAL: — Her kan vi ikke ha det planlagte selskapet før jul. Den innredede sjøboden er totalskadet, og må utvilsomt rives, sier Glenn Galdal.

Glenn Galdal konstaterer at sjøboden er fullstendig ødelagt etter flommens herjinger. Foto: Kjartan Bjelland

Det er mandag formiddag. Fædrelandsvennen treffer fedabuen utenfor sjøboden hans som ligger et stykke opp i elva. Vannstanden har nå gått såpass ned at det er mulig å ta seg inn i sjøboden med vadestøvler eller tørrdrakt. Det er fremdeles godt med vann på gulvet, og kjøkkeninnredning og møbler ligger nærmest og flyter. Se video øverst i artikkelen!

— Da vannet lørdag begynte å stige gikk kona mi ned i sjøboden og flyttet gjenstander opp fra gulvet. Hun ble imidlertid overrasket av flommen, og måtte krabbe ut av et vindu for å komme seg noenlunde tørrskodd til land. I løpet av halvannen timer steg vannet med over en meter, forteller Glenn Galdal.

Merete Dugan tror de spøker for julefeiring i huset deres ved Fedaelva. Hun viser hvor høyt vannet stod på søndag. Foto: Kjartan Bjelland

Mange på Feda har tilsvarende historier. I huset til Merete Dugan og Trond Glendrange var det en halv meter vann i hele første etasje, og familien måtte flytte ut av huset som de kjøpte for et drøyt år siden.— Det spørs om vi får feire jul her i år. Gulv, vegger, kjøkkeninnredning og møbler er gjennomtrukket med vann og må nok skiftes, sier Merete Dugan.

Kjell Gunnar Lohne opplevde at elva fant veien gjennom første etasje på det snart 100 år gamle handelslaget som han har bygd om til leiligheter.

— Nå får jeg bare vente på takstmannen fra forsikringsselskapet. Jeg frykter at vannmassene har gravd ut stein og grus under bygget, og at det kan fallet sammen når vannmassene trekker seg tilbake sier han.

Mandag var elva gått så mye tilbake at Glenn Galdal kunne ta seg inn i sjøboden. Foto: Kjartan Bjelland

Forsikringsrush— Skadene renner inn etter uværet Synne. Det er mest kjellere som er fylt med vann, men også flere hus som har fått satt hele hovedetasjen under vann, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Ved 12-tiden mandag hadde selskapet fått inn nærmere 120 skademeldinger fra privatkunder i Vest-Agder og Rogaland etter flommen. Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring opplyste mandag at de så langt hadde mottatt 100 skademeldinger på sjøboder, hytter og hus i de to flomutsatte fylkene. I tillegg kommer skader på næringsbygg, offentlige bygg og biler.

Som en slagmark

Da den flomstore elva mandag trakk seg noe tilbake lå det igjen mye rart langs elvebredden. Hver eneste hage, gårdsplass eller vei som hadde stått under vann var dekket med rusk og rask. Det meste av løsøre som hadde vært lagret i garasjer eller i sjøboder var blitt ført avgårde nedover elva.