ULLENSAKER: — Dette er noe vi snakker bevisst om. Det er kjempevanskelig når det er så åpent mellom sju utøvere, og skyting er en av de mindre idrettene som bare får stor oppmerksomhet hvert fjerde år. Dermed blir skuffelsen mye større om man ikke kvalifiserer seg til OL enn til EM og VM. Derfor jobber vi med at alle skal bygge hverandre opp selv om man ikke blir tatt ut selv, sier Tor Idar Aune, sportssjef i Norges Skytterforbund.

- Viste ikke OL-form

Midt oppi denne kampen står Odd Arne Brekne fra Lyngdal. Han skjøt strålende og endte som nummer fire i et verdenscupstevne i Bankok i mars, men i helgens verdenscup i OL-byen Rio de Janeiro måtte han nøye seg med 34. plass i helmatch - slått av de to lagkameratene Are Hansen og Ole Kristian Bryhn.

- Jeg føler at jeg har nivået inne til å kvalifisere meg, så sant utstyret mitt er godt nok. Det er en viktig brikke i det hele. Dessuten handler det om å toppe formen til rett tid, sier Odd Arne Brekne, som deltok i London-OL i 2012. Foto: ntb scanpix

— Jeg viste på ingen måte OL-form. Samtidig er det ikke mye som skal til før det løsner, understreker Brekne.- Føler du selv at du har nærmet deg OL-billett i år?

— Som Tor Idar sier er det veldig åpent. Jeg tør ikke si noe verken den ene eller andre veien. Men jeg er i alle fall i posisjon til å kjempe om en plass, sier 31-åringen, som har levert det beste norske resultatet internasjonalt i år.

- Totalvurdering

Likevel er det nærmest umulig å skille de sju skytterne fra hverandre. Foran det siste uttaksstevnet 19.- 25. mai i München står kampen mellom Stian Bogar, Eivind Solbrekken Flatland, Simon Kolstad Claussen og Ole Magnus Bakken foruten nevnte Hansen, Bryhn og Brekne. Norge har tre plasser i Rio-OL, men bare to får skyte på hver av de tre øvelsene helmatch, ti meter luftgevær og 60 skudd liggende.

— Etter det som skjedde i Rio føles dette fryktelig åpent, og verdenscupen i München blir direkte avgjørende. Men uttaket blir basert på en totalvurdering ut fra resultatene i 2015 og 2016, samtidig som vi også vil vektlegge form og størst seriøsitet i treningsarbeidet, sier Aune.

På det siste punktet, er det i alle fall ingen som kan ta Brekne. For å stå best mulig rustet til å innfri målet om OL-deltakelse og OL-finale, verken jobber eller studerer han. Livet handler utelukkende om skyting, og i desember flyttet han inn i en liten hybel på Kløfta for å bedre treningsforholdene ytterligere.

- Kan bli omskyting igjen

— Odd Arne er nærmest som en asket å regne. En av dagene like før avreise til Rio, tilbrakte han 12 timer på treningsbanen. Men vi har et helt landslag som jobber utrolig seriøst, understreker Aune.

Foran London-OL var det så jevnt mellom Brekne og Bogar at Skytterforbundet måtte arrangere omskyting, som lyngdølen vant med 0,1 poeng etter 180 skudd.

— Hvis hovedtrener Espen Berg Knutsen er usikker, kan det bli en tilsvarende konkurranse i år, sier Aune.

Kravene og den interne konkurransen på landslaget innbyr ikke akkurat til unnasluntring 100 dager før OL-ilden tennes i Brasil.

— Det er ingen «slakk» hverdag, for å si det sånn. Hele tiden ligger det i bakhodet at jeg må optimalisere mest mulig. Men jeg prøver å ikke tenke så mye på selve uttaket. Det eneste jeg kan bidra med er å skyte best mulig, sier Brekne.

Fire sørlendinger ute av OL-dansen

Det blir stadig færre sørlendinger som har sjansen til å nå Rio-OL.

Siden Fædrelandsvennen hadde status 5. februar da det var et halvt år igjen til OL, har fire sørlendinger mistet sjansen. Ingvild Stensland og Lene Mykjåland klarte ikke å bidra til å kvalifisere det norske fotballandslaget i OL-kvaliken mot Sverige, Sveits og Nederland. Det klarte heller ikke det norske herrelandslaget i håndball, og dermed forsvant alt håp for Svenn Erik Medhus, som kunne hatt en liten sjanse til å spille seg inn. I tillegg mislyktes Grimstad-seileren Martine Steller Mortensen og makker Nicholas Fadler Martinsen i OL-kvaliken på Mallorca i forrige måned.

OL-toget har ennå ikke gått for Andreas Vangstad, men foreløpig virker fjorårets sykkelkomet å være et stykke unna å nå Rio-OL, og det har heller ikke vært hans mål i år.

Ni OL-håp fra sør

Andreas Thorkildsen Foto: Åserud, Lise

Dermed står vi igjen med ni sørlendinger som har et større eller mindre OL-håp. Fire av dem er friidrettsutøvere, men verken Andreas Thorkildsen, Ida Marcussen, Trine Mjåland eller Margrethe Renstrøm har vært i aksjon utendørs på bane ennå.Hvis Andreas Thorkildsen får en skadefri sesongi, blir trolig han det sikreste OL-kortet fra sør tett etterfulgt av Katrine Lunde, som med sin rutine trolig blir Kari Aalvik Grimsbøs keeper-makker på det norske håndballandslaget. Skytteren Odd Arne Brekne har også brukbare sjanser.

Skadeproblemer for Nazari

Jamshid Nazari, AIK Lund. Foto: Norges Bokseforbund

Enda tøffere blir det trolig for bokseren Jamshid Nazari, som nylig måtte stå over den europeiske OL-kvaliken i Istanbul på grunn av skade. Hans eneste sjanse er å kapre en av de fem plassene det skal kjempes om i den verdensomspennende OL-kvaliken i Aserbajdsjan i juni. Han har hatt et helt ekspertteam rundt seg for å optimalistere satsingen mot Rio-OL.— Jeg var helt skadefri da jeg slo den beste svensken 5- 0 i helga. Dette skal jeg klare, sier en innbitt AIK Lund-bokser.

To roere klare for OL-kvalik

For Kristiansand-roerne Joakim Bøhn og Hanna Gailis Inntjore er det OL-kvalifiseringen i Lüzern 22.-25. mai som teller. Bøhn er en av fem som har et mål om å sitte i den norske dobbeltfireren, som skal kjempe om to OL-plasser. Hvis den sjansen ryker, kan han få sjansen i singelsculler, hvor Norge allerede har kvalifisert en båt til OL.

Joakim Bøhn fra Kristiansand Roklubb. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Det er en superprestasjon om den norske båten kvalifiserer seg, men hvis den gjør det, er sjansen stor for at Joakim deltar i Rio enten i dobbeltfirer eller i singelsculler, sier landslagstrener Johan Flodin.For Gailis Inntjore og Anna Een Sture er det fire OL-plasser i spill.

— Jeg vil si at de to er blant seks-sju båter som kommer til å kjempe om de fire plassene, sier Flodin.