Frank Otto Pedersen fotografert under et besøk i Dolomittene i fjor, mens han tar bilde av det vakre landskapet. Foto: Karen Kilane

Forrige helg ble tankene gjort om til virkelighet. Etter en strevsom tur opp til det populære turistmålet, fikk han fanget Preikestolen og melkeveien på samme bilde.

— Jeg har tenkt lenge på å fotografere typiske turistmål på en litt annerledes måte. Vi har sett millioner av bilder av Preikestolen, men jeg har bare sett ett med Preikestolen og Melkeveien. Og det hadde en helt annen komposisjon enn det jeg så for meg, sier Frank Otto Pedersen.

NRK Rogaland lagde sak på det spektakulære bildet i går.

Skyene lettet

Sammen med Thomas Hegna driver Pedersen med landskapsfotografering i firmaet Landskapsfotografene. Normalt tar de kristiansandsbaserte fotografene flest bilder i nærområdet, men sist helg la de altså ut på tur til Preikestolen.

Gjennom sin kunnskap om astronomi, visste de at forholdene lå til rette for å kombinere to av naturens under: Preikestolen og Melkeveien. Bildet kan bare tas på vårparten. Med 40 kilos ryggsekk på turen, ble det en strabasiøs tur.

Da jeg sto opp var det overskya, og da ble jeg litt sinna.

Her er Frank Otto Pedersen på plass på Preikestolen for å få tatt det spesielle bildet. Foto: Thomas Hegna, Landskapsfotografene

— Det ble fryktelig tungt med så mye på ryggen. Men vi kom opp like før solnedgang og gjorde oss kjent i området. Jeg fant en komposisjon jeg tenkte ville passe, og satte kameraet der. I halvåtte-tida tok jeg bildene av forgrunnen. Så gikk jeg og la meg i teltet. Kvart på fem sto vi opp for å ta bilde av Melkeveien. Da jeg sto opp var det overskya, og da ble jeg litt sinna. Men jeg satte meg utenfor teltet, for jeg tenkte at skyene kunne lette. Det gjorde de, og nattehimmelen åpenbarte seg for oss. Det var en helt fantastisk opplevelse, sier Pedersen.

Best om natta

Dermed fikk han bildet han hadde sett for seg. Bildet er satt sammen av 18 eksponeringer, seks for forgrunnen tatt om kvelden, og tolv eksponeringer tatt grytidlig om morgenen søndagen.

Mens andre med kamera lar seg skremme av dårlig lys, er natten Pedersens favoritt-tid for fotografering.

Frank Otto Pedersen fotografert under et besøk i Dolomittene i fjor, mens han tar bilde av det vakre landskapet. Foto: Karen Kilane

— Jeg er fascinert av astronomi, og synes det er gøy med foto. Den digitale revolusjonen innenfor foto gjør det mulig å ta gode nattbilder på en helt annen måte. Når du er ute om natta, viser naturen seg fra en helt annen side. Det synes jeg er vakkert og flott å se på. Ofte er man også alene om natta. Det er for eksempel ikke så vanlig å ha Preikestolen for seg selv i tolv timer. Det var helt fantastisk, understreker Pedersen.

Jobber egentlig som lærer

Til vanlig jobber han fulltid som lærer ved Grim skole, og er i tillegg trebarnsfar. Dermed får han kanskje ikke vært så mye ute på nattestid som han kunne ønske.

— Jeg har begrenset med tid til å drive med dette, men fotograferingen blir mer og mer prioritert foran andre hobbyer, sier han.

Frank Otto Pedersen og kollegaen Thomas Hegna sov i telt på Preikestolen for å få tatt bilde av melkeveien over den berømte turistattraksjonen. Det er et svært sjeldent syn, og kan bare tas på denne tiden av året. Foto: Frank Otto Pedersen, Landskapsfotografene

Planene stopper ikke med Preikestolen. Han går også med tanker om å fange Trolltunga i nattlig drakt, og drømmer om sørlige himmelstrøk, der melkeveien viser bedre og nattehimmelen er mørkere.

— Tjener dere penger på å ta slike bilder?

— Nei, ikke så langt. Jeg har fått litt oppmerksomhet for bildet via Facebook, men så langt er det ikke et bilde som har gått viralt, sier Pedersen.