ta9b284d.jpg Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Supermåne og total måneformørkelse sett fra Vigelandsparken i Oslo sent natt til mandag. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bymåne fra Lille Lungegårdsvann. Foto: Tom Kristian Tørrissen (Bergens Tidende)
Dette bildet er tatt mellom klokken fire og fem i natt. Foto: Ina Margrethe Gabrielsen
Dette bildet er tatt mellom klokken fire og fem i natt. Foto: Ina Margrethe Gabrielsen
Dette bildet av månen er tatt i Lillesand i natt. Foto: Asborg Emilie Lysø

— Helt fantastisk, forteller Frank Otto Pedersen.

— Helt strålende. En utrolig opplevelse forteller fotografen som driver firmaet Landskapsfotografene og samtidig er med i Astronomiforeningen i Agder.

Formørkelsen

— Vi dro ut to stykker fra Astronomiforeningen i Agder, og fikk video av måneoppgangen med teleskop fra Grønningen fyr. Så koste oss med pølser fram til det begynte for fullt i tre-tiden i natt. Måneformørkelsen var totalt klokken 04.10. Et kvarter senere begynte det å skye over. Det hele var en utrolig opplevelse, med flott lys fra fullmånen over hele Grønningen fyr. Det ble mørkere og mørkere, til slutt kom stjernene også, vi så hele melkeveien da månen var borte. Månen så nesten ut som ei boble da den var helt rød. Det var helt spesielt å observere. Og så ble månen helt rødbrun, slik som du ser på bildene, forteller Pedersen.

Les alt om måneformørkelsen

Fenomenet

Turister på operaen i Oslo tar bilder av supermånen, et astronomisk fenomen hvor månen er ekstra nærme jorda. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Den totale måneformørkelsen har ikke skjedd siden desember 2011. Neste gang blir i 2018. Det spesielle med denne formørkelsen, er at den skjer samtidig som vi har såkalt «supermåne». Det vil si at månen nesten er på det nærmeste den kan komme jorda på sin bane.Kombinasjonen av supermåne og formørkelse har ikke skjedd siden 1982. Neste gang blir i 2033.