Per Johansson (58) fra Sverige og Hovden er elgrøkteren som skaper tillit mellom de mektige dyrene og oss mennesker på Elgtun i Bygland.

En myk elgmule nærmer seg forsiktig journalisten som har våget seg innenfor gjerdet der de et halvt år gamle elgkalvene Olga og Orvar har fått sitt første hjem på Landeskogen.

I september besøkte vi også Elgtun. Se video over!

Elgrøkter Per Johansson med elgkalvene Olga og Orvor (nærmest). Sammen skal de skape en ny attraksjon på Landeskogen i Grendi i Bygland. FOTO: JOHS. BJØRKELI Foto: Johs. Bjørkeli

— Olga er ikke farlig. Som du ser er det notatblokka du har i handa hun lurer på, smiler Per Johansson mens han lokker også oksekalven Orvar mot oss med bananer og epler. De to elgene er store og kraftige allerede.I september kom de til Landeskogen, der Aktive Fredsreiser og Helga Arntzens fredssenter holder til. Fram til den offisielle åpningen av parken i juni, foregår forberedelser, og Per Johansson venner elgene til å ha kontakt med mennesker.

Elgsafari

Å utvikle elgpark på Landeskogen med daglig kontakt med de flotte elgene er trivelig, synes eier av prosjekt Elgtun, Per Johansson (t.v.) og altmuligmann og røkter Johannes Hansen. Foto: FOTO: JOHS. BJØRKELI

Svenske Johansson, med base i den gamle skolestua på Breive ved Hovden, kan mye om elger. Han har drevet med elgsafari i mange år på Hovden. Der prøvde han også å få til en elgpark, men det viste seg vanskelig å få det til der. Derfor slo han til da Helga Arntzen spurte om ikke dette kunne være noe de kunne samarbeide om på Landeskogen.— Hvorfor en elgpark?

120 mål

Orvor er bare en oksekalv ennå, men om halvannet år er han kongen i elgparken på Landeskogen, om alt går som planlagt. Lauvskog er en helt nødvendig del av menyen. Foto: FOTO: JOHS. BJØRKELI

— Vi vil vise skogens konge i en park på 120 mål, så nær villmarken som mulig. Vi vil vise magien til dette dyret. Tenk å få nærkontakt av tredje grad med et slikt fantastisk dyr! Det gjør noe med deg. Elgen er jo det største landdyret i Skandinavia, et myteomspunnet dyr. Legendene er mange omkring elgen.Johansson bobler over av begeistring når han snakker om Olga og Orvar og planene om ytterligere to, tre elger i parken etter hvert.

— Jeg er sikker på at dette vil trekke til seg både utenlandske turister og nordmenn. Dette vil skape arbeidsplasser også, sier han.

Besøkssenter

Daglig må Per Johansson sørge for at elgkalvene "bestikkes" med bananer og epler for å gjøre dem fortrolig med menneskene som skal få nærkontakt med dem når elgparken offisielt åpnes neste sommer. Foto: FOTO: JOHS. BJØRKELI

Planen er at det også skal bygges et besøkssenter der folk kan lese og høre om elgen — før de så blir guidet inn i innhegningen der de kan vandre på fotosafari, gi elgene mat, klappe dem eller kanskje bare ligge i ro og studere dyrene der de lever.- Kan ikke disse store dyrene være farlige?

— Ikke om de har nærhet til mennesker daglig. Slik som her, hvor vi gir dem mat, snakker med dem og klapper dem. Av og til legger jeg meg nær dem i skogen når de hviler, forteller elgrøkteren - som også er hovedeier i prosjekt Elgtun på den gamle institusjonseiendommen Landeskogen.

Støtte

EN ELG ETTER FRUKT: Olga elsker oppskårne bananer og epler, noe som Per Johansson vet å utnytte under sosialiseringsprosessen. Foto: FOTO: JOHS. BJØRKELI

— Har dere fått offentlig støtte til dette?- Setesdal regionråd støtter oss. Bygland kommune har tatt imot oss med åpne armer. De tror på ringvirkninger og har lovet oss støtte. Vi har også søknad inne hos Innovasjon Norge, sier Per Johansson og kutter opp flere bananer. Det er utrolig mye vennskap det kan bli mellom halvt år gamle elgkalver og eier.

Les også: