Hovden har utviklet seg til å bli det største vintersportsstedet i landet, sør for Hardangervidda. Tettstedet har bare i underkant av 400 innbyggere, men befolkningen øker med mange tusen når hytteeierne kommer opp fra kysten i helgene — særlig i vinterhalvåret. I dag er det omkring 2000 hytter på og rundt selve Hovden, mens det i hele Bykle kommune er 2584 hytter, ifølge kommunen selv. Og hyttene blir stadig større og stadig flottere, jo seinere de er bygd.

Hele Hovden sett fra oven. Foto: Anders Martinsen

I dag ligger enorme verdier investert på Hovden.

Vi har tatt en tur over Hovden i helikopter. Og sett alle hyttene som ligger der i praktfullt høyfjellsterreng. Noen av feltene er tett bebygd, andre steder er det langt mellom fritidsboligene. I noen områder, særlig de eldste, er hyttene relativt små. I de nye områdene er den ene hytta større og flottere enn den andre.

Seks milliarder kroner

I 1977 var tallet 700 i hele Bykle kommune. Fra da av har utbyggingen skutt en voldsom fart.

I dag ligger enorme verdier investert på Hovden. Regner vi en gjennomsnittspris på 3 millioner kroner på de 2000 hyttene, ender vi på svimlende 6 milliarder!

Et raskt blikk på finn.no viser at dette ikke er et urealistisk gjennomsnittstall. Ei lita, relativt enkel hytte på 55 kvadratmeter i Otrosåsen er priset til 2,7 millioner kroner. En fritidsbolig på 104 kvadratmeter på Lykkestaden, nær alpinsenteret, har en prislapp på 4,3 millioner kroner, mens du på Hovdeseter, der kanskje de aller flotteste hyttene befinner seg, kan få kjøpt et hyttepalass på 350 kvadratmeter til 9,5 millioner kroner. Samtidig er det mulig å finne hytter og leiligheter til salgs for rundt 2 millioner kroner.

Selv 2584 hytter blir små i denne delen av Sørlandet.

Det er fortsatt mange hyttetomter å bygge på i Bykle. Nye kommer til, slik som langs Hartevatn, hvor det nå gjøres klar for 22 nye tomter. I den såkalte midtregionen, av eiendomsmeglere og investorer kalt Hovden Sør, er det per i dag om lag 420 ledige tomter. På selve Hovden kan interessenter velge mellom anslagsvis 120 tomter, etter hvert som de blir ferdig detaljregulert. Prislappen ligger stort sett mellom 1 og 2 millioner kroner for tomtene, men noen er priset enda høyere.

NETT-hovden-1500-pix.jpg

På flyfotoene vi viser her, kan du kanskje se din egen fritidsbolig, eller hytta til noen du kjenner. Samtidig ser du det praktfulle høyfjellsterrenget som strekker seg mot topper og tinder, daler og fjellvann, langt unna der hyttene ligger. Selv 2584 hytter blir små i denne delen av Sørlandet.

HYTTEFELT UNDER HOVDENUT:

Hyttefelt under Hovdenut: Hele fire hyttefelt kan vi se på dette bildet. Under den karakteristiske Hovdenuten (1119 m.o.h.). ligger Hovden Fjellpark. Foran denne ser vi Lykkestaden. Djupetjønn hyttefelt ser vi bak til venstre på bildet, mens Dyregrenda ligger fremst. Disse tre siste hyttefeltene begynte å vokse for alvor for 8-10 år siden. Feltene har et enhetlig preg, med skigarder og torvtak. De ligger nær veien mot Breive og skiarenaen på Hovden. Foto: Tore-André Baardsen

Hele fire hyttefelt kan vi se på dette bildet. Under den karakteristiske Hovdenuten (1.119 m.o.h.).ligger Hovden Fjellpark. Foran denne ser vi Lykkestaden.Djupetjønn hyttefelt ser vi bak til venstre på bildet, mens Dyregrenda ligger fremst.Disse tre siste hyttefeltenebegynte å vokse for alvor for 8-10 år siden. Feltene har et enhetlig preg, med skigarder og torvtak. De ligger nær veien mot Breive og skiarenaen på Hovden.

MOT HARTEVASSNUTEN: GUMPELIA, MARNAR OG VANNVERKET:

MOT HARTEVASSNUTEN: GUMPELIA, MARNAR OG VANNVERKET: Dette er de eldste hyttefeltene på Hovden. I midten, nederst på bildet, ser vi Hovden sentrum. Nede i venstre hjørne ser vi Hovdehytta, og bak den skøytebanen, som ligger like ved Hovden Badeland og Hovden grendehus. Riksvei 9 snirkler seg mot venstre inn over fjellet mot Haukeligrend, og vi ser skiterrenget som går under navnet "Markens". De fastboende på Hovden har boligfelt like øst for sentrum og videre sørover langs riksvei 9 et stykke. Den karakteristiske Hartevassnuten reiser seg bak hyttefeltene Marnar, Gumpelia og det store hyttefeltet som heter nettopp Hartevassnuten hyttefelt. Disse feltene ble påbegynt på slutten av 1950-tallet. Gumpelia fikk først hytter, så skjøt hyttebyggingen fart da Marnar Bruk kjøpte tomter i feltet som kalles Marnar i dag. Senere fikk Telemark Fjellbygg utbyggingstomter lenger oppover i lia, mot vannverket på Hovden.Reguleringsplan for området kom først i 1971 etter krav fra Fylkesmannen i Aust-Agder. Til venstre i bildet ser vi Hovdeseter hyttefelt, og bak dette ser vi fjellheimen mot Galten. Foto: Anders Martinsen

Dette er de eldste hyttefeltene på Hovden. I midten, nederst på bildet, ser vi Hovden sentrum. Nede i venstre hjørne ser vi Hovdehytta, og bak den skøytebanen, som ligger like ved Hovden Badeland og Hovden grendehus. Riksvei 9 snirkler seg mot venstre inn over fjellet mot Haukeligrend, og vi ser skiterrenget som går under navnet «Markens».De fastboende på Hovden har boligfelt like øst for sentrum og videre sørover langs riksvei 9 et stykke.

Den karakteristiske Hartevassnuten reiser seg bak hyttefeltene Marnar, Gumpelia og det store hyttefeltet som heter nettopp Hartevassnuten hyttefelt.

Disse feltene ble påbegynt på slutten av 1950-tallet. Gumpelia fikk først hytter, så skjøt hyttebyggingen fart da Marnar Bruk kjøpte tomter i feltet som kalles Marnar i dag. Senere fikk Telemark Fjellbygg utbyggingstomter lenger oppover i lia, mot vannverket på Hovden.

Reguleringsplan for området kom først i 1971 etter krav fra Fylkesmannen i Aust-Agder.

Til venstre i bildet ser vi Hovdeseter hyttefelt, og bak dette ser vi fjellheimen mot Galten.

NYSTØYL:

NYSTØYL: Nystøyl er et av de nyere hyttefeltene. De første fritidsboligene der ble reist i 1998. Det vestre området av feltet ble først tatt i bruk omkring 2005.Dette hyttefeltet med 193 hytter ligger nær Hovden Alpinsenters Tusseland og skiløypene mot Nos. Opprinnelig var feltet regulert til hotell- og turistformål, men siden ingen var interessert i å bygge hotell her, ble det omregulert til hytteområde. Det er tidligere kommuneingeniør i Bykle, Folke Nesland, som forteller dette. Foto: Tore-André Baardsen

Nystøyl er et av de nyere hyttefeltene. De første fritidsboligene der ble reist i 1998. Det vestre området av feltet ble først tatt i bruk omkring 2005.Dette hyttefeltet med 193 hytter ligger nær Hovden Alpinsenters Tusseland og skiløypene mot Nos. Opprinnelig var feltet regulert til hotell— og turistformål, men siden ingen var interessert i å bygge hotell her, ble det omregulert til hytteområde. Det er tidligere kommuneingeniør i Bykle, Folke Nesland, som forteller dette.

FJELLPARKEN:

FJELLPARKEN: Ifølge opplysninger fra Bykle kommune er det ca. 184 hytter i dette området, som ligger mellom Hovdenut og alpinanlegget. Dette hyttefeltet er, som vi ser, tett utbygd, med små tomter og relativt store hytter. Kommunen ville at området skulle benyttes til hotell- og turistformål. Imidlertid var det ingen som ønsket å satse på dette. I reguleringsplanen hadde Fjellparken betegnelsen "B 10". Selv om det endte med omregulering og navnebytte, henger navnet "B 10" igjen den dag i dag. Før utbyggingen kom i gang mente mange at området var uegnet som hyttefelt, fordi tomtene var relativt små, stedet var bratt og hyttene ble liggende tett. I dag frykter en del av beboerne at de får en bobilcamp nedenfor seg. Den kjempes det innbitt mot i dag.  Foto: Tore-André Baardsen

Ifølge opplysninger fra Bykle kommune er det ca. 184 hytter i dette området, som ligger mellom Hovdenut og alpinanlegget. Dette hyttefeltet er, som vi ser, tett utbygd, med små tomter og relativt store hytter. Kommunen ville at området skulle benyttes til hotell— og turistformål. Imidlertid var det ingen som ønsket å satse på dette. I reguleringsplanen hadde Fjellparken betegnelsen «B 10». Selv om det endte med omregulering og navnebytte, henger navnet «B 10» igjen den dag i dag.Før utbyggingen kom i gang mente mange at området var uegnet som hyttefelt, fordi tomtene var relativt små, stedet var bratt og hyttene ble liggende tett. I dag frykter en del av beboerne at de får en bobilcamp nedenfor seg. Den kjempes det innbitt mot i dag.

HOVDEN ALPIN LODGE:

HOVDEN ALPIN LODGE: Her ligger 39 luksusleiligheter midt i Hovden Alpinsenter. Anlegget ble påbegynt a PK Eiendom og Hovden Laft i 2007, men gikk konkurs i 2011. Sykkelprofilene Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen hadde en stund leiligheter her. I dag omsettes leilighetene for mellom 4 millioner og 8 millioner kroner stykket. Foto: Tore-André Baardsen

Her ligger 39 luksusleiligheter midt i Hovden Alpinsenter. Anlegget ble påbegynt a PK Eiendom og Hovden Laft i 2007, men gikk konkurs i 2011. Sykkelprofilene Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen hadde en stund leiligheter her. I dag omsettes leilighetene for mellom 4 millioner og 8 millioner kroner stykket. HOVDENUT ALPIN:

HOVDENUT ALPIN: Dette er et av de nyere feltene, ikke langt fra alpinsenteret. Her er det til nå bygget ca. 100 hytter, ifølge Bykle kommune. Foto: Tore-André Baardsen

Dette er et av de nyere feltene, ikke langt fra alpinsenteret. Her er det til nå bygget ca. 100 hytter, ifølge Bykle kommune. FJELLBØ:

FJELLBØ: Dette hyttefeltet ligger ved riksveg 9, omtrent midtveis mellom Hovden og Bjåen, på Lislefjødd. Området har først de senere årene fått vann og avløp og hytter av høy standard. Ifølge Bykle kommune er det ca. 84 hytter her i dag. Foto: Tore-André Baardsen

Dette hyttefeltet ligger ved riksveg 9, omtrent midtveis mellom Hovden og Bjåen, på Lislefjødd. Området har først de senere årene fått vann og avløp og hytter av høy standard.Ifølge Bykle kommune er det ca. 84 hytter her i dag.

HOVDESETER:

HOVDESETER: Det har ikke ligget noen seter her, så navnet er oppkonstruert, forteller tidligere kommuneingeniør Folke Nesland i Bykle kommune. Her selges tomter for ca. 2 millioner kroner stykket. Her ligger de største og dyreste fritidsboligene på Hovden med priser opp til 10-12 millioner kroner. Her er nå ca. 50 fritidsboliger. Foto: Tore-André Baardsen

Det har ikke ligget noen seter her, så navnet er oppkonstruert, forteller tidligere kommuneingeniør Folke Nesland i Bykle kommune. Her selges tomter for ca. 2 millioner kroner stykket. Her ligger de største og dyreste fritidsboligene på Hovden med priser opp til 10-12 millioner kroner. Her er nå ca. 50 fritidsboliger. BØRTEMANNSBEKKEN:

BØRTEMANNSBEKKEN: De første hyttene kom her på 1970-tallet. Ny reguleringsplan for området Hovden aust kom i 2010, da grunneierne ønsket å fortette området for å selge flere tomter. Til tross for sterke protester fra de som hadde fått kjøpt eller leid hyttetomter der, sa Bykle kommune ja til fortettingen.På bildet ser vi noen av de 75 hyttene i hyttefeltet. Feltet har fått navnet etter Børtemannsbekken like ved som kommer fra Hartevasstjønn. Den gamle ferdselsvegen til Børte i Vest-Telemark fulgte langsmed bekken et stykke, derav navnet. Foto: Tore-André Baardsen

De første hyttene kom her på 1970-tallet.Ny reguleringsplan for området Hovden aust kom i 2010, da grunneierne ønsket å fortette området for å selge flere tomter. Til tross for sterke protester fra de som hadde fått kjøpt eller leid hyttetomter der, sa Bykle kommune ja til fortettingen.

På bildet ser vi noen av de 75 hyttene i hyttefeltet. Feltet har fått navnet etter Børtemannsbekken like ved som kommer fra Hartevasstjønn. Den gamle ferdselsvegen til Børte i Vest-Telemark fulgte langsmed bekken et stykke, derav navnet.

REMESTØYLSFLOTTI:

REMESTØYLSFLOTTI: I hele feltet ligger det 112 hytter. Navnet kommer av gammel norsk for rygg, kant - fra moreneryggen som går her.De første hyttene kom her på 1970-tallet, mens en ny reguleringsplan kom i 2010, da grunneierne ønsket å fortette området for å selge flere tomter. Den nye reguleringsplanen for området Hovden aust kom i 2010. De som hadde fått kjøpt eller leid seg hyttetomter der fra før, protesterte, men Bykle kommune sa ja til fortettingen. Foto: Tore-André Baardsen

I hele feltet ligger det 112 hytter. Navnet kommer av gammel norsk for rygg, kant — fra moreneryggen som går her.De første hyttene kom her på 1970-tallet, mens en ny reguleringsplan kom i 2010, da grunneierne ønsket å fortette området for å selge flere tomter. Den nye reguleringsplanen for området Hovden aust kom i 2010. De som hadde fått kjøpt eller leid seg hyttetomter der fra før, protesterte, men Bykle kommune sa ja til fortettingen.

BESTESTØYLEN:

BESTESTØYLEN: Bestestøylen ligger nær Hovdestøylen og ikke langt fra brannstasjonen på Hovden (i bakgrunnen). Dette nyere hyttefeltet ligger like sør før innkjøringen til sentrum og har 34 hytter, ifølge Bykle kommune. Foto: Tore-André Baardsen

Bestestøylen ligger nær Hovdestøylen og ikke langt fra brannstasjonen på Hovden (i bakgrunnen). Dette nyere hyttefeltet ligger like sør før innkjøringen til sentrum og har 34 hytter, ifølge Bykle kommune. SOLHEIMSMOEN:

SOLHEIMSMOEN: Langs riksvei 9 sør for Hovden sentrum ligger flere mindre hyttefelt. Dette bildet er tatt over Solheimsmoen og viser noen av de 43 hyttene som er bygget der.De første hyttene i området ble bygd rundt 1975. Foto: Tore-André Baardsen

Langs riksvei 9 sør for Hovden sentrum ligger flere mindre hyttefelt. Dette bildet er tatt over Solheimsmoen og viser noen av de 43 hyttene som er bygget der.De første hyttene i området ble bygd rundt 1975. BADSTOGDALEN:

BADSTOGDALEN: Dette er et nyere felt, med reguleringsplan fra 2003. Noen synes det er rart med et navn som henspeiler til ei badstoge her hvor det ikke har vært noen bosetting. Navnegransker, lokalhistoriker og tidligere teknisk sjef i Bykle, Folke Nesland, mener navnet har vært Basstogdalen – etter båtstø. I Otra her er det rolige og brede partier der det er mulig å komme over med båt. Den gamle allmannavegen fra Bykle til Børte i Vest-Telemark krysset elva på dette stedet.Hyttefeltet, som vi ser et utsnitt av her, har ca. 40 hytter. Foto: Tore-André Baardsen

Dette er et nyere felt, med reguleringsplan fra 2003.Noen synes det er rart med et navn som henspeiler til ei badstoge her hvor det ikke har vært noen bosetting. Navnegransker, lokalhistoriker og tidligere teknisk sjef i Bykle, Folke Nesland, mener navnet har vært Basstogdalen — etter båtstø. I Otra her er det rolige og brede partier der det er mulig å komme over med båt. Den gamle allmannavegen fra Bykle til Børte i Vest-Telemark krysset elva på dette stedet.

Hyttefeltet, som vi ser et utsnitt av her, har ca. 40 hytter.

Videre sørover langs riksveg 9 og innover i heiene på begge sider ligger det flere nye hyttefelt. Der kommer vi til det som nå kalles Hovden Sør, eller midtregionen som det heter på reguleringskartene.