Etter å ha lest Fædrelandsvennens intervju med fylkeslegene Geir Stangeland i Vest-Agder og Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder, kaster Sps medlem av helse— og omsorgskomiteen seg på telefonen:

— Jeg reagerer kraftig på at fylkeslegene er bekymret for helsetilbudet i små kommuner som ikke slår seg sammen. Jeg mener fylkeslegene må basere seg på fakta når de uttaler seg, sier Toppe.

Hun hevder ingen forskning dokumenterer at små kommuner har større problemer med å rekruttere helsepersonell enn store kommuner, og at brukerundersøkelser viser at innbyggere i små kommuner er mer fornøyd med helsetilbudet enn i store kommuner.

Skremselspropaganda

— Men fylkeslegene er mest opptatt av hvordan det kommer til å bli i framtiden, ikke hvordan det er?

— Det blir skremselspropaganda. Når små kommuner i dag klarer seg godt, er de også bedre rustet til å klare seg framover. Det blir en dommedagsprofeti å slå fast som en sannhet at det blir vanskeligere å rekruttere i små kommuner enn i større, sier Toppe.

Hun vil ikke bagatellisere at det blir en utfordring med å få tak i nok og kompetent helsepersonell i årene framover, men:

— Det blir ikke mer helsepersonell selv om man slår kommunene sammen, sier Toppe.

Uenig

K

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) støtter fylkeslegene. Foto: Steinar Vindsland

ari Henriksen (Ap) fra Sørlandsbenken har selv jobbet i helse— og omsorgsdepartmentet, og hun er ikke enig med Toppe:

— Det er et utrolig viktig innspill fylkeslegene kommer med. Vi skal være glade vi har fylkesleger som deltar i debatt om kvalitet på tjenestene, sier Henriksen. Spesielt er hun glad for at fylkeslegene retter oppmerksomheten mot personer med sammensatte problemer, multifunksjonshemmede, og rus og psykiatri.

— Jeg erfarte selv da jeg jobbet i departementet, at mange små kommuner hadde problemer med å skaffe helsetilbud til disse utsatte pasientgruppene, sier Henriksen.

Hun mener helseaspektet av kommunesammenslåingsdebatten har vært alt for lite framme.

- Har druknet i debatten

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) støtter fylkeslegene. Foto: Reidar Kollstad

Svein Harberg (H) gir også full støtte til fylkeslegene:— Utfordringene for de små kommunenes evne til å gi et godt nok helsetilbud, var en av de viktigste årsakene til at hele spørsmålet om kommunesammenslåing dukket opp, sier Harberg.

Han mener, i likhet med fylkeslegene, at dette temaet har druknet i debatten:

— Det er ikke de faglige vurderingene av kommunenes mulighet for å løse helseproblemene som har stått i sentrum, sier han.

Bekymret

Stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) støtter fylkeslegene Foto: Tone Sandberg

Parti— og sørlandsbenk-kollega Ingunn Foss sier dette:- Jeg leste dette med bekymring. Når vi ser framover med flere eldre og flere oppgaver til kommunene blir det vanskelig. Vi ser også at små kommuner sliter med at unge flytter mot større steder, både for å få seg jobb og andre tilbud, sier Foss.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad støtter fylkeslegene Foto: Tone Sandberg

— Stortinget har stilt krav til hvilke tjenestetilbud kommuner skal stille med, som blir vanskeligere for mange små å oppfylle. Derfor er denne advarselen fra fylkeslegene verd å lytte til, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.Han synes heller ikke kommunenes helsetilbud har vært tilstrekkelig fram i debatten, og setter pris på at fylkeslegene bidrar til å øke fokuset på det han beskriver som et av de viktigste argumentene i debatten om sammenslåing.