— Byggemarkedet vil ta seg opp igjen - man må bare ikke gi opp. Vi satser på lærlinger for å bygge opp kompetanse, og tar ut to medarbeidere fra produksjonen som skal følge opp lærlingene, sier Jørund Løland i Agderbygg.

Fredag undertegnet seks ungdommer lærekontrakten med byggfirmaet, som fra høsten vil ha 12 lærlinger på lønningslisten. Det betyr at hver femte ansatt i Agderbygg da vil være lærlinger.

Vanskelige tider

— Tidligere år har opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk formidlet 80-90 læreplasser, men i år som i fjor blir det bare mellom 50 og 60. Det er derfor en del ungdom som må velge et annet utdanningsløp enn det de kanskje hadde tenkt seg, sier regionsjef Petter Blomkvist i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

Han synes det er flott at flere bedrifter bretter opp ermene, også i tider med stramt arbeidsmarked.

Har stått på

— De seks ungdommene som sikret seg læreplass hos Agderbygg fra høsten, har alle stått på og hatt hyppig kontakt med opplæringskontoret vårt for å prøve å sikre seg lærekontrakt. De har alle også vært utplassert i bedriften i løpet av skoletiden, og må jo derfor også ha vist at de duger, sier Blomkvist.

Her skriver Ahmed Al-Nil (i midten) og Rashad Husayn under på lærekontrakten. Helge Stranden (t.v.) og Jørund Løland i Agderbygg ser fram til å få dem med på laget. Foto: Reidar Kollstad

Lølands råd til ungdom som prøver å få seg læreplass er å vise at de kan komme seg opp om morgenen og ikke ha for mye fravær. Han er klar over ungdom i skolealder har behov for å være noe borte noe fra skolen for å ta kjøretimer og lignende.Andreas Aadnevik er blant dem som ikke fikk læreplass etter to år på byggfag, og valgte derfor å ta et tredje skoleår med påbygg for å sikre seg studiekompetanse. Da han forrige skoleår var utplassert hos Agderbygg gjorde han imidlertid et så godt inntrykk at han ble lovet læreplass om han ventet et år.

— Vi var i fjor flere tømrerelever som ikke fikk læreplass etter vg2, så det er klart jeg er glad for å ha fått lærekontrakt, sier han.

Ulike modeller

Mens de fleste elever på yrkesfaglige studieprogram går to år på skole og to år i lære for å få fagbrev, skal Ørjan Larsen gå tre år i lære etter bare ett år på skolebenken. Ifølge Petter Blomkvist er dette det foretrukne utdanningsløpet dersom næringslivet selv fikk velge.

Jørund Løland oppfordrer kolleger i små og større byggfirma til å vurdere om de ikke har mulighet til å ta inn en ekstra lærling. Han mener bransjen også må ta samfunnsansvar når det ikke er høykonjunktur.