— Aust-Agder har noe mer frafall enn landsgjennomsnittet. Vest-Agder er noe bedre. Men på ett område utpeker begge fylkene seg; de tar imot færre lærlinger enn gjennomsnittet, sa Erna Solberg (H) da hun talte til mange av de fremste næringslivslederne og offentlige forvaltere fra landsdelen.

— Vi trenger flere fagarbeidere, sa Solberg under sin tale på Agderkonferansen i Kilden.

— Til dette flotte bygget trenger vi kreative arkitekter og dyktige ingeniører. Men det hadde aldri blitt reist uten gode fagarbeidere, sa hun.

Kunnskap

Solbergs tale handlet om kunnskap og utdanning, fra barnehage, via grunnskole og videregående til høyskoler, universitet og forskning. Det handlet om lærerløft og karriereveier.Men der hun var krass mot Agder-fylkene var da hun kom inn på unge som står uten lærlingplass.

— Det er utrolig demotiverende å stå uten lærlingplass. Dette er en felles dugnad, og dere må bare bla opp flere plasser, sa Solberg.

Hun sa at også det offentlige har et stort ansvar, og trakk frem Forsvaret som flinke til å ta inn lærlinger.

- Rogaland klarer det

— Du ga en refs til Sørlandet her?

Erna Solberg sa til Sørlandets ledere at de må ta inn flere lærlinger. Foto: Roald Ankersen

— Ja, men det gjør jeg flere steder. Agder er under snittet, og kan ikke være helt fornøyd. Både offentlige og staten må stille med flere lærlingplasser. Det trenger vi. Unge må få fullføre et fagbrev, utdyper Solberg til Fædrelandsvennen etter talen.Hun sier det er mulig å få til på Sørlandet. I Rogaland klarer de det fint.

— De er best på antallet som tar fagbrev. Når de som er mye større får det til, så må resten av fylkene kunne løfte seg mer, sier Solberg, og fortsetter.

— Vi har for stort frafall i videregående skoler. En av årsakene er demotivert og skoletrøtt ungdom, men det skyldes også at de er redd for ikke å få lærlingplass.

— Vi trenger dette. Om ikke alle er med på denne dugnaden, så når vi ikke målene om en godt utdannet arbeidsstokk.

Økt tilskudd

Solberg sier regjeringen har økt lærlingtilskuddet, og håper flere melder seg. Dette er ungdom som har gått to år på videregående skole, og som trenger de siste to årene for å få fagbrevet sitt, fremhevet hun.

Det er ikke bare privat næringsliv som må gjøre en større jobb.

— Sørlandets største arbeidsplass, Sørlandet sykehus, har nylig fått refs av LO for ikke å ta inn nok lærlinger.?

— Jeg mener hele staten må ta inn flere lærlinger, sier Solberg, og trekker frem Forsvaret igjen.

— Men det er langt igjen ved sykehusene. VI kan gjøre mer vi også, innrømmer Solberg.

— Lønner det seg ikke nok å ta inn lærlinger?

— Dette er et samfunnsansvar. Det er ikke bare det offentliges ansvar. Dette må flere av oss være med på.

— Et råd til næringslivet på Sørlandet?

— Hvis du vil ha kvalifisert arbeidskraft i fremtiden, må du være med på å ta dette ansvaret nå.

- Vi kan bli mye bedre

NHO og KS i Agder innser at både næringslivet og kommunenemå bli bedre til å ta imot lærlinger.

— Vi har stort sett vært ganske godepå å ta imot lærlinger, men vi kan bli mye, mye bedre, sier direktør for NHO iAgder, Siri Mathiesen. NHO er opptatt av at bedriftene tar imot flerelærlinger. Hun peker imidlertid på at kommunal sektor tar imot for få.

— Det viser seg at drop out er størreder det er vanskeligere å få lærlingplass, sier Mathiesen. I tillegg til atbedriftene må bli flinkere, er hun opptatt av at staten legger bedre til rette.

Det er også leder for KS Agder, Jan Inge Tungesvik. Hanmener det er statlige etater som er for dårlige.

— Vi har nå besøkt alle kommuner iAust-Agder som en vervekampanje for lærlinger. Nå skal vi til alle kommunene iVest-Agder. Vi er på rett vei, og vi oppfyller samfunnskontrakten med enlærling per 1000 innbygger, men det er behov for flere, sier Tungesvik.