— Dette handler om partiets troverdighet, og er rett og slett pinlig. Vi har hele tiden fått klare forsikringer om at Venstre på Stortinget ville bidra til bevare viktige akuttfunksjoner ved lokalsykehusene, og så dolkes vi uten forvarsel i ryggen av vårt eget parti, sier tidligere Venstre-ordfører Reidar Gausdal i Flekkefjord.

Opp til helseforetakene

På nettsiden til Flekkefjord Venstre står det at partiet lokalt og sentral er tindrende klar på at akuttfunksjonene ved sykehuset i byen skal opprettholdes. I avtalen som Venstre nå har inngått med Høyre og Frp på Stortinget blir det imidlertid opp til helseforetakene å bestemme om alle akuttfunksjonene skal bestå.

— Vi har ingen tillitt til at ledelsen i helseforetaket eller ledelsen ved Sørlandet sykehus vil opprettholde det akuttkirurgiske tilbudet i Flekkefjord. Dermed skapes det uro ved sykehus, og det blir vanskeligere å rekruttere nøkkelpersonell. Resultatet kan bli at det veldrevne sykehuset gradvis bli bygget ned, sier Gausdal.

Sterk Venstre-bastion

Venstre har tradisjonelt stått sterkt i Flekkefjord, og har i dag 4 av 35 representanter i bystyret. Lokallagslader Ingeborg Haughom sier at dersom Venstres vedtak fører til at akuttkirurgien blir lagt ned i Flekkefjord så er ikke hun medlem av partiet lenger.

— Jeg er svært skuffet over partiet som jeg har vært medlem av i 28 år og representert i bystyret i 24 år. Sykehuset i Flekkefjord betjener også Lund kommune i Rogaland, og der er frustrasjonen like stor blant Venstre-medlemmene, sier hun.

- Tilbudet vil bestå

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth som har framforhandlet avtalen på vegne av Venstre, sier at partifellene i Flekkefjord gjerne må melde seg ut dersom de ikke vil ta inn over seg at avtalen faktisk oppgraderer sykehuset i Flekkefjord fra et lokal til et akuttsykehus. Sørlandet sykehus og helseregionen må forholde seg til tydelige styringssignaler som nå har kommet fra Stortinget. Den gamle planen til sykehuset om å legge ned akuttfunksjoner i Flekkefjord må erstattes av en ny, sier han.