OSLO: — Dette har vært spennende og lærerikt, sier hun etter et to-dagers opplegg sammen med de seks andre finalistene.

Fredag kveld avgjorde dommerne hvem som ble kåret, men det blir ikke offentlig før prisen deles ut hos Innovasjon Norge i Oslo 8. mars. Den som vinner, får én million kroner.

Annette Skeie Jakobsen er nominert for å ha startet selskapet Smartcare, som har levert tjenesten Diabetesguard for diabetikere.

GRÜNDER: Annette Skeie Jakobsen presenterte seg fredag for juryen i konkurranse om å bli "Årets gründerkvinne". Foto: Kjartan Bjelland

— Å få komme til finalen er kjempegøy og lærerikt; jeg blir omtalt, og flere mennesker blir kjent med tjenesten. Men flere av de andre finalistene har vært nominert før uten å ha vunnet, så jeg har en følelse av at de går til topps denne gangen, sier Skeie Jakobsen.Hun er blitt prisbelønt tre ganger tidligere for sin diabetesalarm som hun fikk ideen til da mannen ble syk med diabetes i 2010. Hun ville skape et produkt som varsler pårørende om pasienten får føling. Tidligere har hun fått e-helseprisen, Rosing prisen og Smartprisen.

Omvendt trygghetsalarm

Applikasjonen fungerer som en omvendt trygghetsalarm. Det vil si at når brukeren ikke er i stand til å slå av alarmen, så varsles pårørende man selv har satt opp på forhånd. Alt styres via en applikasjon (app) på smarttelefonen, men overvåkings- og varslingstjenesten ligger på en egen server.

Selskapet leverer også mobil trygghetsalarm for kronisk syke, som styres fra smarttelefoner. Smartcares produkter lanseres nå i USA. Går det bra, tror Skeie Jakobsen på store inntekter.

Livsglede

Skeie Jakobsen startet i sin tid stiftelsen Livsglede for eldre. Da sykepleieren og firebarnsmoren var hjemme i barselpermisjon, dukket ideen til Diabetsguard opp. Hun startet selskapet Smartcare i januar 2011. Årets gründerkvinne er en del av Innovasjon Norges nasjonale kvinnesatsing og entreprenørskapssatsing. Det er et samarbeid mellom Nærings- og Handelsdepartementet og Innovasjon Norge med en prisutdeling 8. mars.

Det er femte år på rad at Innovasjon Norge kårer årets gründerkvinne.