KRISTIANSAND: — Mange med kroniske sykdommer er engstelige. De tør ikke å gå ut av frykt for å bli akutt syke. Vår tjeneste skal gjøre hverdagen tryggere, sier Annette Skeie Jakobsen. Neste uke lanserer selskapet hennes, SmartCare Trygghetsalarm. Det er oppfølgingsproduktet til DiabetesGuard som ble lansert i sommer. Begge deler er å finne i App-store.

Mannen ble syk

Hun kom på ideen om DiabetesGuard da mannen hennes ble syk med diabetes type 1. — Jeg var engstelig da han var mye ute og reiste alene. Jeg var redd han skulle få alvorlig føling, noe som kan være svært farlig, sier grunder Annette Skeie Jakobsen. Får man alvorlig føling er man ofte ikke i stand til å ta vare på seg selv, eller å få varslet andre.

Hun er selv sykepleier, og begynte å undersøke hva slags varslingssystemer som fantes. Det eneste hun fant var en kostbar og tungvint insulinpumpe, som stadig vekket brukerne på natten.

Etter mye tankevirksomhet kom hun opp med ideen om varslingssystem via smarttelefon.

— Den fungerer som en omvendt trygghetsalarm, forteller Skeie Jakobsen. Det vil si at når brukeren ikke er i stand til å slå av alarmen, så varsles pårørende man selv har satt opp på forhånd. Alt styres via en applikasjon (app) på smarttelefonen, men overvåkings- og varslingstjenesten ligger på en egen server.

Mest kreative

DiabetesGuard er spesialtilpasset diabetes, og fikk i forrige uke Dataforeningens Rosing-pris for den mest kreative og nyttige it-løsningen i Norge.

— En av dommerne sa at noe slikt ville han også ha, selv om han ikke hadde diabetes, sier Skeie Jakobsen. Dermed utviklet de en mer generell profil på applikasjonen.

Resultatet er SmartCare Trygghetsalarm som kan brukes av alle som ønsker økt trygghet. Skeie Jakobsen eksemplifiserer med mennesker med hjerteproblemer, epilepsi, kols og rullestolbrukere som er redde for ikke å komme frem når det er snø og is.

Pårørende kan følge

Begge applikasjonene har tre hovedfunksjoner:

– Aktivitetsalarm kan settes i beredskap når man for eksempel drar ut på tur. Dersom man stopper på grunn av sykdom underveis, varsles pårørende via sms og oppringning. Hvis man vil, kan også pårørende følge deg underveis via GPS.

– En vekkerklokke velger et klokkeslett du ønsker at alarmen skal ringe. Dersom du får føling eller annet anfall i løpet av natten, og ikke er i stand til å slå av alarmen om morgenen, vil pårørende automatisk kontaktes.

– En SOS-alarm kontakter automatisk alle utvalgte pårørende samtidig fra deres 24-timers døgnbemannede overvåkings- og varslingstjeneste. Når nedtellingen er ferdig får de pårørende en oppringing og SMS fra deres varslingstjeneste.

Trenger penger

Skeie Jakobsen har med seg investorene Walther Grov og Kurt Mosvold i selskapet. SR-fond og Innovasjon Norge har også støttet prosjektet. Selskapet får også rådgivning fra seriegründer Otto Isaksen gjennom inkubatorselskapet Innoventus.

Skeie Jakobsens mann, Jostein Syvertsen, bidrar også i selskapet som designer.

— Jeg skjønte at mannen min hadde tro på meg da han solgte båten for at vi skulle satse på SmartCare, sier Skeie Jacobsen. Nå jakter de på 20 millioner kroner for å få til en internasjonal lansering. 1. desember skal produktene lanseres i USA. Går det bra, tror hun på store inntekter.