FLØTES: Én kilometer av kabelen ble festet til blåser og fløtet gjennom sundet mellom Lyngøya og Furuholmen. Foto: Kjetil Nygaard
140 KILOMETER: I denne enorme trommelen har 140 kilometer, eller 7000 tonn, sammenhengende sjøkabel blitt strukket ut fra Danmark til Norge. Foto: Fotograf Morten Henden Aamot. O2Foto.
FLØTES: Én kilometer av kabelen ble festet til blåser og fløtet gjennom sundet mellom Lyngøya og Furuholmen. Foto: Kjetil Nygaard
ENORM RIGG: Et stort kabelhjul sørger for at sjøkabelen blir lagt ut riktig. Foto: Kjetil Nygaard
HOLDES: Flere småbåter måtte gasse på for å holde den følsomme kabelen på plass. Foto: Kjetil Nygaard
DYKKERE: Agder Dykk var på plass for å se at kabelen ble liggende riktig på sjøbunnen gjennom sundet. Foto: Kjetil Nygaard
STORT SKIP: Skipet var for stort til å krysse gjennom det grunne Fugleviksundet. Derfor måtte kabelen fløtes. Oppe til høyre sees Kvadraturen. Foto: Fotograf Morten Henden Aamot. O2Foto.
FLØTES: Her har skipet akkurat startet å legge ut kabel på blåser. Én kilometer kabel ble sveivet ut før den ble kappet og fløtet gjennom sundet. Foto: Fotograf Morten Henden Aamot. O2Foto.
VED LYNGØYA: Kabelen ble fløtet gjennom sundet mellom Lyngøya og Furuholmen. Foto: Fotograf Morten Henden Aamot. O2Foto.
LEGGER KABEL: Her er det enorme kabelskipet i Fugleviksundet utenfor Søm. Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: – Dette er spesielt. Å fløte kabel gjennom et sund skjer svært sjelden, sier prosjektleder Arve Strandem i Statnett.

Se stor bildeserie øverst i saken!

Lørdag ankom C/S Nexas Skagerrak Fugleviksundet. Både fastboende på Søm og hyttefolket på Lyngøya fikk en spesiell utsikt da det enorme kabelskipet kom inn i sundet.

– Av flere hensyn må kabelen legges i sundet mellom Lyngøya og Furuholmen, men der er det for grunt til at lasteskipet kan kjøre. Derfor må kabelen fløtes, sier prosjektlederen.

3,5 milliarder kroner

Prosjektet har en total prislapp på 3,5 milliarder kroner. Lørdag ettermiddag pågikk arbeidet for fullt i Fugleviksundet, som var stengt for fritidsbåter. Kabelskipet la ut én kilometer kabel, som ble festet til blåser og holdt på plass av sju-åtte småbåter.

– Kabelen er veldig følsom. Båtene må stramme opp så den ikke bøyer seg for mye. Uten båtene hadde den drevet rett på land, poengterer Strandem.

Selve fløtingen foregikk ved at småbåtene trakk kabelen gjennom sundet, mens den store kabelbåten kjørte rundt Lyngøya og tok tak i kabelen igjen.

– Det gikk helt som det skulle. Kabelen blir sluppet ned på sjøbunnen ved å løfte den av blåsene. Dykkere fra Agder Dykk er med for å sjekke at kabelen blir liggende slik den skal, forteller kommunikasjonsansvarlig Christer Gilje i Statnett.

7000 tonn kabel

Med en hastighet på 600 meter i timen har det tatt skipet C/S Nexas Skagerrak ti dager å seile fra Danmark. Lørdag kveld fullføres selve kabelleggingen, men skipet blir liggende i over ei uke utenfor Lyngøya.

FORNØYDE TILSKUERE: Kommunikasjonsansvarlig Christer Gilje (t.v.) og prosjektleder Arve Strandem i Statnett. Foto: Kjetil Nygaard

– Sjøkabelen fra Kvivika, innerst i Ålefjærfjorden, ligger allerede klar. Søndag starter arbeidet med å kople sammen de to endene. Den prosessen tar over ei uke, sier Gilje.I tillegg til 140 kilometer, eller 7000 tonn, med sammenhengende kabel, har over femti personer vært om bord på kabelskipet under ferden fra Danmark til Norge. Kabelen ligger på bunnen av Skagerrak.

Ferdig om 1,5 år

Arbeidet med selve sjøkabelen, som er 139 kilometer lang, ferdigstilles i løpet av neste uke. Men prosjektet er ikke ferdig før i desember 2014. – Det er ti kilometer med landkabel fra Ålefjær til Støleheia i Vennesla, og 90 kilometer fra kysten og inn til Tjele i Danmark. Det gjenstår mye arbeid der, sier Gilje.

Strandem startet arbeidet med Skagerrak 4-kabelen i 2004. Lørdag sto han på brygga på Søm og så hvordan den mest kritiske delen av prosjektet artet seg.

– Det er veldig tilfredsstillende at vi har kommet så langt. Dette ser ut til å gå veldig greit, sier prosjektlederen.

Frakter strøm

Skagerrak 4-kabelen skal gi Norge forsyningssikkerhet. Den skal både føre norsk vannkraft til Danmark, og dansk vindkraft motsatt vei.

– Denne gir mulighet til ekstern verdiskapning ved å selge strøm. Kabelen er samfunnsøkonomisk lønnsom, sier Strandem.