LYNGDAL: Det er Statnett og danske Energinet som sammen bygger og skal drive den nye likestrømsforbindelsen "Skagerrak 4" mellom Norge og Danmark. Sjøkabelen og tilhørende landanlegg i de to landene får en prislapp på tre milliarder norske kroner.

Kabelen får en overføringskapasitet på 700 megawatt (MW) som tilsvarer forbruket til 300.000 norske husholdninger. Til sammenligning har de tre gamle danmarkskablene en samlet kapasitet på 1000 megawatt.

– Arbeidet med å legge den 90 kilometer lange landkabelen fra Tjele til Bulbjerg på Jylland er nå i full gang, og også i Kristiansand og Vennesla er bygging av landanlegg som utvidelse av transformatorstasjon påbegynt. Leggingen av den 137 meter lange delen av utenlandskabelen som blir liggende på havbunnen starter til sommeren, sier Christer Gilje som er informasjonsansvarlig for Skagerrak 4 i Statnett.

Det er selskapet Nexans som fikk kontrakten på å produsere, levere og legge sjøkabelen til Skagerrak 4-prosjektet. Selskapets vil benytte sitt eget spesialskip C/S "Nexans Skagerrak".

Hovedkabelen og tilhørende fiberoptiske kommunikasjonskabel skal graves ned en meter under havbunnen og vil bli liggende helt ned på 530 meters dyp. Fordi kabelen skal dekkes til vil det være mulig å fiske og tråle som normalt over denne.