ARENDAL: De to er tiltalt for overlagt drap etter at de sammen slo i hjel 57-åringen i fjor sommer.

19-åringen hadde kun kjent 35-åringen en knapp uke da drapet fant sted. Han forklarte seg mandag om hva som skjedde da han og kameraten tok livet av 35-åringens fostermor.

— Vi satt i stua og røykte og drakk kaffe. Etter hvert spurte Bjørg om vi kunne hjelpe med å flytte noe på et rom i andre etasje, forklarte 19-åringen i Aust-Agder tingrett.Inne på rommet skal 35-åringen ha tatt frem et brekkjern.

— Han så på meg og var ganske vill i blikket. På en kommode ved min høyre side lå det en øks. Han så på meg og så på øksen. Deretter så han på Bjørg, sa 19-åringen.

Følte seg truet

Han fortalte at han da følte seg truet av 35-åringen.

— Jeg følte meg truet og slo et slag med øksa. Så er det litt diffust. Han fortsatte og slå, sa 19-åringen.

FORSVARERE: Ole Joakim Devold (t.v.) og Sigurd Klomsæt representerer de drapstiltalte. Foto: Erlend Olsbu

35-åringen skal deretter ha helt tennvæske på fostermoren og tent på. Etterpå forsvant begge fra boligen.Senere på kvelden fortalte 19-åringen til sin far at 35-åringen hadde drept fostermoren sin. Senere meldte han seg på Tvedestrand lensmannskontor og ble avhørt som vitne.

Kort tid senere ble 19-åringen siktet for drapet. Han er nå tiltalt for overlagt drap, ettersom påtalemyndigheten mener at begge planla drapet. 19-åringen nekter straffskyld.

Vrangforestillinger

35-åringen har tilstått drapet. Han erkjenner også at han tidligere samme dag forsøkte å drepe moren ved å helle insulin i kaffen hennes. Han mener imidlertid at han ikke kan straffes, ettersom han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Mandag forklarte mannen at han i flere år har hatt vrangforestillinger.

— Under drapet følte jeg ingenting og tenkte ingenting. Jeg var ikke til stede, sa 35-åringen.

Forskjellige forklaringer

35-åringen har i politiavhør forklart at han og 19-åringen gikk sammen ut til låven ved siden av boligen og hentet en øks og et brekkjern. 19-åringen hevder på sin side at 35-åringen gikk alene ut i låven.

— Det foreligger to forskjellige forklaringer på hvordan dette skjedde. Det er noe av bakgrunnen til at han er tiltalt for overlagt drap, sier statsadvokat Dennis Danielsen.

19-åringen skal også ha kjent til at 35-åringen hadde forsøkt å helle insulin i kaffen til 57-åringen, ifølge påtalemyndigheten.

Vet han er Messias

Han opplyste i retten at han stadig hører stemmer i hodet og at han oppfatter seg selv som Messias.

— Jeg tror ikke at jeg er Messias. Jeg vet det. Det har jeg gjort i 13 år. Jeg løser verdensproblemer hver dag, sa 35-åringen.

Han er diagnostisert som paranoid schizofren og har i flere år mottatt antipsykotiske medisiner. De sakkyndige har kommet frem til at mannen ikke var psykotisk da drapet ble gjennomført og han er derfor karakterisert som strafferettslig tilregnelig.