Tvedestrand: – Det er en meget alvorlig hendelse som har funnet sted. Vi mener det er grunn til å se nærmere på den behandling han er gitt ved Sørlandet sykehus, sier fungerende avdelingsdirektør Bjørn Jamtli i Helsetilsynet til NRK.

34-åringen, som skal ha slått i hjel den 57 år gamle Bjørg Kjær med en jernstang søndag, har ifølge Agderposten fått psykiatrisk behandling siden han var 17 år gammel.

Fryktet drap

34-åringens søster, som også var fosterbarnet til den drepte 57-åringen, fryktet at broren ville ta liv.

– Da jeg hørte at hun var funnet død, fryktet jeg med en gang at han hadde drept henne. Forholdet mellom fostersønn og fostermor har aldri vært bra. Dessuten er han svært syk. Vi har forsøkt å få hjelp til ham lenge, uten å lykkes. Han ble oppgitt av systemet, hevder søsteren, som ønsker å være anonym, overfor Agderposten.

Leger ved psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Arendal har ifølge Agderposten konkludert med at 34-åringen kunne være farlig for andre dersom han slutter med medisiner. Likevel ble han aldri tvangsinnlagt.

– Han skulle vært tvangsinnlagt. Ikke frivillig, slik at han bare kunne gå når han ville. Den eneste hjelpen han har fått var en medisinsk sprøyte mot psykoser oppfølgingstjenesten ga ham hver 14. dag i brakka kommunen tilbød ham som et hjem, sier søsteren til Agderposten.

Gransker

I samarbeid med fylkeslegen i Aust-Agder har Helsetilsynet opprettet en tilsynssak etter drapet på den 57 år gamle kvinnen.

– Fylkeslegen vil med støtte fra en sakkyndig psykiater gå nærmere gjennom den behandling som er gitt ved Sørlandet sykehus, sier Jamtli i Helsetilsynet til NRK.