— Vi ser at folk vil ha det komfortabelt, og de ønsker vann, dusj og klosett i sentrumsnære hytter og leiligheter. Noen har bestilt vinterferieuka allerede ett år i forveien, mens andre drøyer til et par dager før, når de har fått sett værmeldingen, sier Sture Bodahl-Pilegård.

Han er daglig leder ved Hovden alpinsenter, som også driver hytteformidling av 22 lokale hytter.

Denne uka har han hendene fulle med rogalendinger og dansker som har funnet veien til alpinsenteret på Hovden og hyttene rundt. Den kommende uka er det sørlendingenes tur til å ta vinterferie, og Bodahl-Pilegård forteller at trykket på utleiehyttene, som de formidler for private hytteeiere, har vært greit i forkant av ferieuka.

— Vi har et greit belegg, men det er fortsatt hytter igjen, sier Bodahl-Pilegård.

Sture Bodahl-Pilegård er daglig leder for Hovden Alpinsenter, som også formidler utleiehytter på Hovden. Foto: Johs. Bjørkeli

Nær 30.000 i leie

Hyttene som tirsdag var ledige med ankomstdato mellom 19. og 21. februar leies ut for mellom 12.800 kroner og 18.500 kroner for sju netter.

Dersom leietakerne velger å leie kun i en kort uke, altså fire netter, skrus prisen opp til mellom 20.480 kroner og 29.600 kroner i leie.

— Vi har et datasystem som genererer en automatisk døgnpris, og når de valgte nettene faller utenfor malen, kan døgnprisen bli en del høyere enn i et fastsatt alternativ. Eieren av hytta kan også sette begrensninger, sier Bodahl-Pilegård om prishoppet.

Han sier at folk flest bestiller hytte for hele vinterferieuka, og at kun de færreste splitter opp ferien. Prisene fastsettes allerede på høsten.

— Vi legger oss på priser der vi holder det vi lover. Vi skrur ikke opp prisene i vinterferie-ukene, men gir heller ikke rabatter i de tre høysesongene våre, som er jul, vinterferie og påske. På den måten vet gjestene hva de har å forholde seg til. Siden påska kommer tidlig i år, vil det derimot bli gitt gode rabatter i april, sier Bodahl-Pilegård.

Hyttefeltene på Bortelid har vokst de siste årene, og er populære også blant turister som ikke har egen hytte. Foto: Richard Nodeland

Nesten fullbooket

I Åseral merker Satu Koski, daglig leder i Åseral hytteservice, at også lavstandardhyttene er ettertraktet. Derfor videreformidler hun alt fra hytter uten innlagt strøm og vann, til luksushytter med jacuzzi og femten sengeplasser.

Satu Koski leier ut hytter i hele Åseral. Pågangen i vinterferieuka har vært stor, forteller hun. Foto: Roar Greipsland

— Vi er opptatt av at også de som ikke har så god råd, også skal kunne feriere på fjellet. De billigste hyttene uten vann og strøm koster rundt 400 kroner i døgnet, mens luksushyttene gjerne koster opp mot 15.000 kroner for ei uke, sier Koski.Åseral hytteservice videreformidler til sammen 55 hytter primært på Bortelid, men også på Ljosland og Eikerapen. De første bookingene for årets vinterferie kom allerede dagen etter at fjorårets ferie var over, og selskapet har mange gjengangere på kundelista.

— Nå er vi nesten fullbooket for neste uke. Januar var litt dårlig på grunn av været, men februar har stort sett vært bra. Det er likevel ikke for seint å bestille hytte - vi pleier som regel å finne noe til de som ønsker det, og det blir også litt rabatt på restene, sier Koski.