ÅSERAL: — Jeg kom fra Tyskland til Bortelid for ni år siden. Der ble jeg kjent med han som eier den svært enkle hytta ved Gluggvardetjønn. Da fikk jeg idéen: hvorfor ikke åpne kafé der i påska?

Og med hjemmelaget kake i sekken, spente Bea på seg skiene, gikk de tre kilometerne det er fra toppen av skitrekket på Bortelid og åpnet sin egen kafé, til stor fornøyelse for slitne og sultne skiløpere.

Baker hjemme

Det var åtte år siden. Og med masse entusiasme, glede og stå-på-vilje har hun utvidet tilbudethvert eneste år.

Kundene koste seg i sola lørdag. Fra venstre Terje Log, Jane Åsly, Ebba Farre Roksvold, Kenneth og Siv Bruseland. Hunden var mer interessert i eierens kake, enn Fædrelandsvennens fotograf. Foto: Jonas Mjaaland

— Nå har vi åpent så å si hver helg det er skiføre. Det er vinterferien og påska som virkelig er toppene, da kryr det av folk her. Denne sesongen har det ikke vært så bra skiføre på grunn av lite snø, derfor er dette den første helga vi har åpent, sier fjellkafé-gründeren.Gjennom årene har to venninner gått inn i driften, tyske Nina Ludwig (34) og oslojenta Tove Utengen (35).

— Vi har utvidet åpningstiden og serveringstilbudet, derfor ble det behov for å dele jobben på flere. Vi baker jo alt hjemme på våre egne kjøkken og frakter nesten alt inn på egenhånd, og får litt hjelp fra tråkkemaskinen til de tyngste varene.

Fantastisk mål

Det rikholdige kakebordet, sammen med et vaffeljern som går på høygir, gjør at skiløperne har nok å velge i.

— Jeg er her nesten hver eneste helg de har åpent. Det er et fantastisk fint mål for turen og vaflene er knallgode, sier Harald Bronebakk fra Vennesla.

Sjekk våre nettkameraer på Bortelid:

Dette skiltet lokker skigåerne til kaféen. Foto: Jonas Mjaaland

Ebba Farre Roksvold er enig.— Jeg er vant til å gå på ski i Nordmarka, der har vi hytter med serveringstilbud. Det har jeg savnet her på Sørlandet. Derfor er denne kaféen midt i blinken for meg, sier Roksvold, som har feriert på Bortelid de siste 35 årene.

Og skiløperne trenger ikke bekymre seg for at jentene legger ned driften med det første.

- Inntektsmessig kan vi selvsagt ikke leve av dette, selv om det hadde vært kjempegøy. Vi gjør det fordi vi synes det er givende og vi treffer utrolig mange blide mennesker. Vi ser for oss å drive Gluggen kafé i lang tid fremover, slår trioen fast.

Fædrelandsvennen har også vært på Hovden lørdag.

Les også: