MANDAL: — Det stemmer. Vi har fått avvist alle våre søknader fra UDI, sier Humaq pressetalsmann Tor Ludwig Wårøy til Fædrelandsvennen.

Seks kommuner

Utlendingsdirektoratet har sendt brev til alle de seks kommunene i Agder som kunne få asylmottak drevet av det hemmelige firmaet Humaq med hovedsete i Rogaland.

Selskapet ville drive mottak med 180 plasser i hver av de seks kommunene, Tvedestrand, Grimstad, Vennesla, Søgne, Mandal og Lindesnes.

"Tilbudet fra Humaq AS om drift av mottak i Mandal kommune er avvist.

Det er 10 dagers klagefrist på avvisningen. Denne meldingen er sendt på vegne av regiondirektør Tormod Stavenes", lyder det korte brevet til Mandal kommune. Tilsvarende er sendt de andre kommunene ifølge deres postlister.

Selskapet Humaq har levert inn anbud for å drive asylmottak i 21 kommuner på Sør- og Vestlandet. Alle mottakene skal ha minst 180 asylplasser. I Agder gjelder det Tvedestrand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Vennesla og Grimstad.

— Vi bekrefter at Humaq-tilbudet er avvist i henhold til punkt 5 i konkurransegrunnlaget, opplyser presserådgiver Kjersti Vaugelade-Baust i UDI.

Punkt 5 lyder: "Leverandørene må dokumentere at de har de kvalifikasjoner som oppdragsgiver etterspør for å kunne delta i denne konkurransen. Kravene skal sikre at leverandørene er egnet til å kunne oppfylle kontraktsforpliktelsene."

Hemmelige eiere

Det har vakt oppsikt at Humaq nekter å oppgi hvem som står bak, og selskapet har høstet kritikk fra flere ordførere.

Humaq har holdt fast ved at de vil holde navnene hemmelige fram til 11. mai, og henviser til at de er et selskap under stiftelse og at det ennå ikke er klart hvem som blir aksjonærer.

10.000 plasser

UDI hadde 11. april innleveringsfrist for tilbud om drift av asylmottak med til sammen 10.000 plasser. Kommuner, organisasjoner og private har levert inn ulike tilbud om drift av mottak i alle landsdeler.

Avisa Lindesnes skrev først om avslaget i Mandal.

Humaqs pressetalsmann Tor Ludwig Wårøy sier at de skal ha et møte med UDI denne uken og oppklare enkelte misforståelser.

— Vi er overrasket over avslaget. Vi sendte inn et anbud på 1200 sider, og synes det er rart de avslår det så raskt. De som er med på dette har absolutt de kvalifikasjonene som kreves, sier Wårøy.