Alf Erik Andersen sier det er en selvfølge at de bør vite hvem som kan komme til kommunen. Foto: Espen Sand
Astrid Hilde mener det nye asylselskapet neppe finner nok leiligheter i Søgne. Foto: Reidar Kollstad
Janne Fardal Kristoffersen mener en stor aktør må si hvem de er. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg reagerer virkelig sterkt på at navnene på de som eier firmaet holdes hemmelig. Man blir mistenksom når de ikke står fram, sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla. Hun mener kommunen blir avskåret fra mye av samfunnsdebatten når de ikke får vite noe om selskapet før UDI eventuelt gir dem lov til å drive mottak med 180 plasser i bygda.

Dette reagerer de på:

Postboksselskap?

Selskapet Humaq har levert inn anbud for å drive asylmottak i 21 kommuner på Sør— og Vestlandet. Alle mottakene skal ha minst 180 asylplasser. Seks av kommunene er i Agder-fylkene. Selskapet nekter å oppgi hvem som står bak. Heller ikke kommunene Søgne, Mandal, Lindesnes, Vennesla og Grimstad får vite hvem som ønsker å etablere seg hos dem. Det møtes av stor skepsis.

Er det et postboksselskap i Panama?

— For å sette det på spissen: Er det et postboksselskap i Panama? sier Bransdal.

Ordføreren skjønner selvfølgelig at det sannsynligvis ikke er slik, og hun vet at UDI har fått de nødvendige opplysninger. Men hun sier er mange viktige vurderinger som må gjøres før man får et så stort asylselskap i en liten bygd.

— Vi må få vite om struktur og eierskap. Jeg stusser veldig når ting unndras offentlighet, sier hun.

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) i Mandal er sterkt kritisk til at de ikke får vite hvem som kan være på vei inn i byen. Også de kan få 180 asylplasser via Humaq.

Alf Erik Andersen sier det er en selvfølge at de bør vite hvem som kan komme til kommunen. Foto: Espen Sand

— Det burde være en selvfølge at det er full åpenhet og innsikt i hvem som eier driftsselskapet, driftsform, selskapets målsetning med driften og styresammensetning. Noe annet er uholdbart for en kommuneadministrasjon og ordfører å forholde seg til, sier Andersen.

- Relevant informasjon

Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindesnes mener en så stor aktør skylder å fortelle folk hvem de er.

Janne Fardal Kristoffersen mener en stor aktør må si hvem de er. Foto: Jarle R. Martinsen

— Dette er relevant informasjon for mange mennesker. Det er underlig at slikt skal holdes hemmelig, sier Kristoffersen. Hun stiller spørsmål ved seriøsiteten til et selskap man ikke får vite noe om før de eventuelt har fått kontraktene.

Både Lindesnes- og Vennesla-ordføreren, samt Søgne-odfører Astrid Hilde, mener det ikke er plass til asylmottak. Også Andersen i Mandal lurer på hvordan de skal få plass.

Hvor i all verden skal de bo?

— Hvor i all verden skal de bo? Jeg skjønner ikke hvordan de skal finne så mange overnattingsplasser. Vi skal selv bosette flyktninger og trenger de leilighetene som finnes. Dette gjelder uansett om vi får vite navnene deres eller ikke, sier Astrid Hilde.

Astrid Hilde mener det nye asylselskapet neppe finner nok leiligheter i Søgne. Foto: Reidar Kollstad

Dette problemet får de ikke gått i dialog med selskapet om.

— Jeg har aldri før opplevd at noe sånn holdes hemmelig, sier Torhild Bransdal, som har vært ordfører i 17 år.

Humaq holder fast på at de vil holde navnene hemmelige fram til 11. mai, og henviser til at de er et selskap under stiftelse og at det ennå ikke er klart hvem som blir aksjonærer.

Uvanlig

UDI henviser til konkurransegrunnlaget der det står at tilbudene er unntatt offentlighet.

— Men det er uvanlig at selskap som vil starte asylmottak holder opplysninger om hvem som står bak hemmelig. Det vanlige er jo at de går i dialog med kommunene og lokalsamfunnet gjennom mediene, sier Stavenes.