Det er Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord i Vest-Agder, samt Bjerkreim, Eigersund, Gjesdal, Hå, Lund, Sandnes, Sokndal og Time i Rogaland som har akseptert å gi fra seg ansvaret til staten for å vedta kommunedelplaner for ny E 39 på strekningen Lyngdal — Sandnes.

Det er Statens vegvesen som har bedt de 11 kommunene om å si ja til statlig plan. Dersom Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier ja til å overta ansvaret fra kommunene håper en å unngå sprikende vedtak og påfølgende mekling. Kommunene vil ved en statlig plan bare være høringsinstans.

Staten siste ordet

Prosessleder Torun Lynnebakken i Statens vegvesen peker på at det ved uenighet uansett ville blitt Kommunal- og moderniseringsdepartementet som ville fått det avgjørende ordet.

Flere av kommunene skriver i sine svar at de forutsetter at Statens vegvesen tilrettelegger for en god medvirkningsprosess og lytter til lokale innspill i prosessen.

— Vi har lagt opp til en god medvirkningsprosess og muligheter til å påvirke innholdet i planprogrammet og kommunedelplanen når den tid kommer, forsikrer Torun Lynnebakken.

130 kilometer motorvei

«E 39 Lyngdal vest - Sandnes» blir det største samferdselsprosjektet som noen gang har vært planlagt på Sør- og Vestlandet.

Planleggingen berører to fylker og elleve kommuner.

Den 130 kilometer lange motorveistrekningen er foreløpig beregnet å koste 30 milliarder kroner.

Kommunedelplanarbeidet skal være ferdig innen 1. mai 2017.