KRISTIANSAND: – Jeg var sjokkert over alt som skjedde. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke foretok meg noe, sa 22-åringen under sin forklaring i Kristiansand tingrett.

Dette gjentok han en rekke ganger da han ble konfrontert med hvorfor han ikke grep inn da kameraten angivelig skal ha skutt og brukt kniv mot drapsofferet Levi Sørensen (23).

Endret forklaring

Foto: Jon Anders Møllen

22-åringen fra Drammen la all skyld for selve drapet på den nå avdøde 23-åringen fra Notodden under rettssakens første dag. Like etter drapet påtok han seg all skyld, men tidligere i år snudde han helt om.

Mannen hevdet i retten at han våknet av et skudd fra soverommet i etasjen over, og at han styret opp for å se hva som hadde skjedd.

I soverommet skal han ha sett kameraten stå med to kniver i hendene. Levi Sørensen skal ha ligget livløs i sengen med skuddsår i panna. Sørensens kamerat skal ha stått på kne. Den medsiktede skal så ha stukket vitnet tre – fire ganger i brystet før vitnet klarte å rømme ut av leiligheten.

– Hva ble sagt mellom deg og kameraten din da vitnet flyktet ut av huset? spurte aktor Stina Sveier Nielsen.

– Ingenting. Vi snakket ikke sammen om hendelsen, svarte 22-åringen.

Under hele sin forklaring nektet han for å ha snakket med kameraten om drapet og hvilke tanker han gjorde seg om forbrytelsen.

— Det ble bare slik

22-åringen forklarte videre at han og kompisen tullet Levi Sørensen inn i et laken og bar ham ut hovedinngangen. Utenfor sto det parkert en tilhenger som Sørensen ble lagt på. Den medsiktede skal ha trillet Sørensen ned til Otra mens 22-åringen ruslet etter. På spørsmål fra aktor sa tiltalte at han forsto at Levi Sørensen fortsatt var i live på dette tidspunktet.

– Hvorfor ringte du ikke etter ambulanse? ville aktor vite.

– Jeg vet ikke. Var ruset. Det ble bare slik, svarte 22-åringen kort.

– Slo det deg ikke at du kunne ha berget livet hans? spurte aktor. – Nei, svarte 22-åringen.

– Hvorfor tror du kameraten din gjorde dette? spurte aktor.

– Vet ikke. Har ingen tanker om det. Jeg gidder ikke spekulere, svarte drammenseren, som sa han erkjente seg skyldig i medvirkning til drap fordi han bar Sørensen ut til tilhengeren.

Tok fram våpenet

Foto: Jon Anders Møllen

22-åringen hevdet at kameraten gjorde slutt på livet til Levi Sørensen med kniv langs elvebredden. Han hevdet å ha stått noe på avstand da dette skjedde. Knivene ble dumpet ved åstedet, mens pistolen ble kastet i elva fra Gamle Lundsbroa.Drammensmannen fortalte at det hadde vært heftig festing i leiligheten på Gimle i dagene forut for drapet. Det skal ha blitt inntatt både alkohol og andre rusmidler.

22-åringen hevdet at han og kompisen falt ut med Levi Sørensen kvelden før drapet. Under konflikten skal Sørensen ha funnet fram pistolen. 22-åringen skal imidlertid ha tatt våpenet ifra ham. I retten forklarte mannen at det var han som eide den uregistrerte pistolen.

Den nå avdøde kameraten skal ha blitt rasende og slått et hull i veggen da konflikten oppsto. Utenom denne hendelsen ga 22-åringen inntrykk av at det var god stemning mellom partene.

22-åringen hevdet han var i sjokk helt til Levi Sørensen var dumpet i Otra. Først da skal han ha begynt å tenke klart. Mennene gikk til sentrum for å sjekke om det gikk tog eller buss. Da det ikke gjorde det, dro de til bekjente i Kristiansand hvor de stjal bilnøkler og flyktet til Østlandet.

Angrer

– Vi vurderte å dra til utlandet, men advokaten min rådet oss til å melde oss for politiet, sa mannen.

Mennene ble pågrepet i Oslo og fengslet. I slutten av august i fjor tok den medsiktede sitt eget liv i Arendal fengsel. I retten sa mannen at han i starten påtok seg all skyld for drapet fordi kompisen truet med å ta sitt eget liv. Ved å påta seg straff ønsket han å beskytte den nå avdøde 23-åringen.

– Hvorfor endret du ikke forklaring med en gang han tok livet sitt? spurte aktor.

– Nei, jeg ville vente til saken kom opp. Jeg var lei av politiet og avhør, og orket ikke mer av det, svarte mannen.

Mannen fikk også spørsmål om han angret på det han hadde vært med på?

– Ja, selvfølgelig. Det er to omkomne, en skadet og flere berørte familier. Selvsagt angrer jeg, svarte mannen.