— Jeg besøkte ham ikke til jul, for jeg var sikker på han skulle komme hjem hvilken dag som helst. Nå gjør det vondt å vite at han ikke har sett venner og familie på lenge. Han blir mer og mer isolert mens tiden går der nede, og han har soningsplass som venter, sier moren til den unge mannen fra Kristiansand.

Han er dømt i en sak som omfatter ran og legemsbeskadigelse og har fire år igjen av straffen.

— Det justismyndighetene må tenke på, er at det er mennesker bak disse tallene. Han har livet foran seg, og han vil få en bedre prosess fremover hvis han kan sone i et norsk fengsel med et godt rehabliteringsopplegg, sier moren.

- Noe er galt her

Hun har forgjeves forsøkt å få en forklaring på hvorfor ikke sønnen kommer hjem mer enn et halvt år etter at alle papirene med soningsoverføringen var i orden.

På bakgrunn av omtalen i Fædrelandsvennen vil jeg ta initiativ til en gjennomgang av gjeldende regelverk og rutiner for å se om det er behov for endringer.

Justisminister Anders Anundsen i brev til Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Situasjonen til tenåringen fra Kristiansand er lik for tre andre norske fanger i Spania. Alle papirene for overføring er i orden, men ingenting skjer. Som Fædrelandsvennen skrev tidligere i måneden er det totalt 14 norske fanger som venter i utenlandske fengsler.

— De blir isolert. Soningsforholdene blir mye verre når de søker overføring. Da mister de språkopplæring og mulighet til å arbeide. Men det gjør ikke noe hvis alt fungerer, for da skal det være snakk om dager eller få uker. Noe har gått galt her, sier sjømannsprest Jan Oddvar Skisland, som følger opp alle de fire fangene nå.

Kjell Ingolf Ropstad stilte denne uka spørsmål i Stortinget om problemene med å få norske fanger i utlandet hjem. Foto: Tone Sandberg
- Det virker som om det har vært viktigere å få utenlandske fanger ut av norske fengsler enn det har vært å få norske fanger hjem, sier Kari Henriksen. Foto: Kjetil Reite

Til StortingetTo politikere har stilt justisminister Anders Anundsen spørsmål i Stortinget om saken den siste uken.

— Jeg synes det var et positivt svar jeg fikk, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

«På bakgrunn av omtalen i Fædrelandsvennen vil jeg ta initiativ til en gjennomgang av gjeldende regelverk og rutiner for å se om det er behov for endringer,» skriver Anundsen til Ropstad. Han sier seg også enig i at soningsoverføring bør skje raskt etter at vedtak er fattet.

— Jeg tolker det som om at han er enig i min intensjon med spørsmålet, at det er best om man soner i sitt eget hjemland, og at vi må få løst disse sakene hurtig nå, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Også Kari Henriksen (Ap) stilte spørsmål om saken til justisministeren og fikk et lignende svar.

— Det er bra at han lover en gjennomgang, men jeg er ikke imponert. Det virker som om det har vært viktigere å få utenlandske fanger ut av norske fengsler enn det har vært å få norske fanger hjem, sier Henriksen.

Norge har inngått en omstridt avtale om overføring av fanger til soning i et eget fengsel i Nederland. Her er justisminister Anders Anundsen på på plass utenfor Norgerhaven Prison i Veenhuizen i forbindelse med signeringen av avtalen tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix

Vil ikke svareEtter at Anders Anundsen ble justisminister har det vært jobbet iherdig i departementet for å få sendt utenlandske fanger ut, til soning i sine hjemland. Flere titalls fanger har blitt sendt ut hvert år, i tillegg til at Norge har inngått en omstridt avtale om overføring av fanger til soning i et eget fengsel i Nederland.

Fædrelandsvennen skrev 8. mars at ikke én eneste norsk fange har fått soningsoverføring hjem til Norge etter at Anundsen overtok som justisminister. Vi har forgjeves forsøkt å få ham til å svare på når han ble kjent med dette, og om hans departement har hatt nok fokus på disse sakene. Men justisministeren vil ikke svare på dette, og nøyer seg med å henvise til svarene han har gitt i Stortinget.